Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Руска Хрътка Борзой

Руска Хрътка Борзой

Нина НордНина Норд
Джедай
22615
Руска Хрътка Борзой
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Руската хрътка борзой е една от най-аристократичните породи кучета. Въпреки че са отглеждани първоначално като ловни кучета, те бързо се превръщат в декоративни домашни любимци. Въпреки че е много добродушна, руската хрътка борзой се препоръчва на стопани с опит. Руската хрътка борзой е прочута със скоростта си, със своята грациозност и отдаденост.

История на руска хрътка борзой

Историята на руската хрътка борзой започва през средните векове. Тогава кучетата от тази порода са били използвани за лов на елени, лисици и дори за лов на вълци. Руската хрътка борзой се е появила в Русия благодарение на татарското нашествие. Татарите имали хрътки, с които ходели на лов за дивеч. Руският цар Василий III веднага се влюбил в татарските хрътки. Те били кръстосвани с руски ловджийски кучета и така се появила руската хрътка борзой.

Заради факта, че новата порода се появила в Русия, хрътката получила името си. Руските царе подарявали руска хрътка борзой на свои приятели в чужбина. През XVIII век руската хрътка борзой се използва за лов от аристократите. Всеки аристократ трябвало да има няколко кучета от тази порода, а също така коне и дресьори. Имало е аристократи, които се хвалели с това, че имали над сто кучета от породата руска хрътка борзой. Руският император Петър II имал в двора си 420 кучета от тази порода. През 1873 година започнали организираните надбягвания на кучета от породата руска хрътка борзой. Стандартът на породата руска хрътка борзой бил приет през 1888 година.

Стандарт на руска хрътка борзой

Мъжките представители на породата руска хрътка борзой достигат до 71 сантиметра височина, а женските - до 66 сантиметра. Мъжкарите тежат от 34 до 48 килограма, а женските - от 27 до 41 килограма. Женските са малко по-дълги, отколкото мъжките. Главата на руската хрътка борзой е тясна и издължена. През кожата се виждат основните вени. Носът е доста голям за тясната муцуна и е черен на цвят. Устните са тънки и черни. Челюстите са развити много добре. Очите са големи, съвсем леко изпъкнали, тъмно кафяви или тъмно лешникови. Те са с бадемовидна форма и са разположени с лек наклон.

Ушите на руската хрътка борзой са малки и много подвижни. Шията е издължена и много мускулеста. Руската хрътка борзой има добре развит гръден кош. Опашката е с форма на сърп, тънка и дълга. Крайниците на руската хрътка борзой са тънки и елегантни, но в същото време с развита мускулатура. Козината на руската хрътка борзой е мека като коприна, тя е на вълни или леко къдрава. На главата, ушите и крайниците козината е по-къса. Допустими са всички цветове, както и всички съчетания на цветове, освен кафеникавите петна върху бяла козина.

Грижи за руска хрътка борзой

Руската хрътка борзой е куче с невероятно добър характер. То е нежно със стопанина си и е много предано на семейството, с което живее. Кучетата от тази порода не са досадни и са щастливи да лежат спокойно в удобно за тях кътче. Те могат да лежат с часове, без да помръднат. Но в същото време руската хрътка борзой има нужда от възможност да изразходва енергията си, затова е добре да се разхожда поне два пъти на ден дълго време. Ако има възможност да потича, руската хрътка борзой ще се чувства прекрасно. Но стопанинът на руската хрътка борзой трябва да е наясно, че кучетата от тази порода имат склонност към преследване, тъй като през вековете те са били използвани само за лов.

Възможно е руската хрътка борзой да се изгуби, докато преследва котка или друго животно. Козината на руската хрътка борзой трябва да се разресва поне два-три пъти седмично, за да не се сплъстява. Не се препоръчва да се къпе кучето от тази порода по-често от веднъж годишно. При замърсяване на козината е достатъчно да се изчака да изсъхне и след това много добре да се среши. Козината, която е между лапите на кучето, трябва редовно да се подстригва. Когато сменя козината си, руската хрътка борзой се нуждае от разресване всеки ден. Руската хрътка борзой никога няма да се съгласи да спи на пода. Тя ще предпочете да се излегне на дивана ви, където най-вероятно ще заспи по гръб. Препоръчва се да осигурите специално легло на руската хрътка борзой.

Хрътка Борзой

Обучение на руска хрътка борзой

При добър подход руската хрътка борзой може да е много послушно и изпълнително куче. Важно е обучението на кучетата от тази порода да започне рано. Руската хрътка борзой учи бързо как да изпълнява команди, но може да й стане скучно, ако я карате много пъти да повтаря едно и също нещо и просто да откаже да го прави. Съществува широко разпространеното, но погрешно мнение, че руската хрътка борзой е глупаво куче. Това не е така, просто руската хрътка борзой се интересува от лова и от преследването.

Грешка на стопанина на руска хрътка борзой е да си мисли, че може да кара кучето си да изпълнява команди от типа на да му донесе обувките или да прави различни трикове, за да забавлява гостите му. Руската хрътка борзой ще изпълни командите тогава, когато прецени, че това е необходимо. Усети ли, че стопанинът ѝ я кара да изпълнява команди, за да развлича приятелите си, тя ще се обиди много. При грубо отношение по време на обучението руската хрътка борзой няма да прояви агресия спрямо стопанина си, но напълно ще откаже да изпълнява занапред каквато и да е команда. Най-добре е да обучавате руската хрътка борзой на команди, свързани с лова. Това ще е интересно на кучето, тъй като му е заложено генетично.

Хранене на руска хрътка борзой

Руската хрътка борзой има нужда от храна с високо качество, която да осигурява необходимите вещества на мускулите и костите ѝ. Повечето представители на породата руска хрътка борзой са доста капризни по отношение на храната. Препоръчва се да храните руската хрътка борзой три или четири пъти дневно, за да се избегне вероятността от подуване на стомаха или преплитане на червата. Не се препоръчва да храните руската хрътка борзой, преди да я изведете. Трябва да са минали поне 4 часа след хранене, за да изведете любимеца си.

Руската хрътка борзой с удоволствие ще опита от сухите храни и консервите от висок клас, но може и да откаже да ги яде. Същото важи и за натуралните продукти. Всичко зависи от настроението на кучетата от тази порода. Руската хрътка борзой има нужда от месо, препоръчително телешко или агнешко. Допустимо е кучетата от тази порода да се хранят със сурово месо. Дневната норма е 35 грама месо на един килограм тегло на кучето. Менюто на руската хрътка борзой може да се допълва с варени яйца, обезкостена сварена риба и обезкостено сварено пиле. Руската хрътка борзой с удоволствие хапва сварени зеленчуци, които се препоръчва да се дават заедно с бульона. Изварата и киселото мляко също се харесват на кучетата от тази порода. Руската хрътка борзой никога не трябва да се храни с бобови храни и хляб. От тях стомахът на кучетата от тази порода се подува и обикновено изходът е фатален.

Заболявания на руска хрътка борзой

Като цяло руската хрътка борзой е изключително здраво животно, но и кучетата от тази порода са склонни към някои заболявания, макар и малко на брой. Сред тях са подуването на стомаха, преплитането на червата, притискането на шийните прешлени, прогресивната атрофия на ретината, катаракта. Както и всички останали хрътки, руската хрътка борзой е прекалено чувствителна към анестезия, затова трябва много да се внимава, ако се налага пълна упойка поради хирургическа намеса. Руската хрътка борзой е много чувствителна и към химикалите, които се съдържат в средствата срещу бълхи и кърлежи.

Любопитни факти за руска хрътка борзой

Борзой

Интересен факт е, че кучетата от породата руска хрътка борзой имат много нисък праг на болка, те не могат да търпят и най-малката болка.

Руската хрътка борзой е едно от най-бързите животни в света. На къси дистанции тя развива още от старта 120 километра в час и трудно може да ѝ избяга която и да е плячка. Нормалната средна скорост за руската хрътка борзой при бягане е 90 километра в час.

Интересен факт е, че като цяло кучетата от породата руска хрътка борзой са много спокойни в ежедневието си. Но когато видят животно, което смятат за плячка, те се променят, стават неспокойни и дори агресивни.

Въпреки че е склонна да преследва животни, руската хрътка борзой може да се сприятели с котки, ако се познава с тях от ранна възраст. Но най-добре руската хрътка борзой се разбира с кучета от едри породи.

Руската хрътка борзой може да се разхожда по всяко време на годината, тъй като козината ѝ я пази както от студовете, така и от горещините.

Недостатъци на руска хрътка борзой

Тъй като руската хрътка борзой е доста голямо куче, не е добре то да се оставя за дълго време с прекалено малки деца. Причината се крие във факта, че на кучетата от тази порода не винаги им харесват грубоватите понякога игри на малките деца. Руската хрътка борзой може да приеме играта на малкото дете за заплаха и да прояви агресия към него. Но на децата на по-голяма възраст руската хрътка борзой ще бъде верен приятел.

Руската хрътка борзой не търпи, когато стопанинът ѝ се отнася зле с нея - не е задължително да се прояви физическа агресия. Дори ако само се развикате на куче от тази порода, то ще се обиди и дни наред няма да иска да контактува с вас.

Руската хрътка борзой може да приеме за плячка бягащ човек, затова в местата със струпване на хора не се препоръчва кучетата от тази порода да се разхождат без повод. Ако не осигурявате на руската хрътка борзой възможност да изразходва енергията си, тя може да унищожи покъщнината ви, докато си мисли, че си играе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest