Miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Най-малките птици в света

Най-малките птици в света

Най-малките птици в света
Снимка: pixyart256/pixabay.com

Птиците са гръбначни животни, известни със своята адаптивност и способност за оцеляване в дивата среда.

Във въздушното царство на птиците, съществуват невероятни създания, които привличат вниманието си с несравнимия си малък размер и красота. Сред широкото разнообразие от птици се срещат, както малки видове, така и големи такива.

Най-малките птици се отличават с дори по-малки размери от нормалната птица, която си представяме. Съществуват уникални видове с малък размер, които впечатляват със своите външни особености и характеристики.

Ето кои са най-малките птици в света:

Пигмейска лешоядка

Пигмейската лешоядка е малка птица с дължина около 10-11 см. Те са познати със своите къси и извити клюнчета. Тези птици обитават главно горите от западната част на Северна Америка. Предпочитат главно иглолистни дървета. Характерното за пигмейската лешоядка е, че е пасивна по отношение на летенето и често се придържа към стволовете на дърветата. Характерно за тези птици е, че обикновено се събират и живеят на стада.

Птиците се хранят с насекоми и семена. За техния начин на живот още е известно, че пигмейските лешояди гнездят в дупки в дървета, облицовани с къси части от кора и дървесен мъж. Женските обикновено отглеждат между 5 и 10 яйца.

Колибри

Тези малки птици, със своите ярки цветове и уникални летателни умения, привличат вниманието на наблюдателите и учени. Най-малките птици в света са птиците Колибри. Особено малки са мъжките Колибри – те имат дължина от около 5.1 см, което ги прави изключително миниатюрни. Теглото им се варира между 1.6 и 2 грама. Красивите им цветове са изключително впечатляващи, като перата им са често наситено оцветени и блестящи.

Колибри
Снимка: Chikilino/pixabay.com

Невероятната летателна сила на тези птици включва бързи и маневрени полети, които им позволяват да събират храна от цветя във въздуха.

Женските Колибри строят миниатюрни гнезда от паяжини и пух, като са внимателни родители на своите малки. Характерно за мъжките видове е, че те изпълняват сложни полети, за да привлекат вниманието на женските и да утвърдят своята територия.

Джуджето

Джуджето е един от най-малките видове сови. Те имат дължина около 12-14 см и тегло приблизително 40 грама. Очите им са големи и изразителни. Перата му са обикновено кафяви, с бели и сиви петна. Тези сови обичат сухите и полупустинни райони в Северна и Централна Америка. Гнездят се в пустинните краища и каньоните.

Джуджетата сови са нощни хищници и се хранят главно с насекоми.

Техният летателен стил е тих и маневрен, което им помага в лова. Този вид малки птици обикновено е активен през нощта и лети тихо и маневрено. Въпреки малките си размери, той е бърз и ловък летец. Совите джуджета използват гнезда, които са предишни гнезда на дървета, дупки в каньонски стени или птичи къщички. Женските видове обикновено отглеждат малък брой яйца.

Друг интересен факт за тези малки птици е, че те издават много специфичен звук, който може да бъде чут през нощта в близост до гнездовището му. По него те могат да бъдат лесно и бързо разпознати в дивата природа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest