Черен Кайман

Черен Кайман

Черният кайман е най-големият член на семейството на алигаторите и най-големият хищник в басейна на река Амазонка, като възрастните мъжки са средно с около 4 метра дължина. Видът получава името си от черния си цвят на кожата, който осигурява камуфлаж по време на нощен лов и се смята, че помага за абсорбирането на повече топлина. Днес видът е почти изчезнал заради поголовния лов главно заради ценната му кожа.

Как изглежда черният кайман?

Черният кайман има тъмна на цвят люспеста кожа. Оцветяването на кожата помага при камуфлажа по време на нощен лов, но може също така да помогне за абсорбиране на топлина. Долната челюст има сиви ивици (кафяви при по-възрастните животни), а по хълбоците на тялото има бледожълти или бели ивици, въпреки че те са много по-изпъкнали при младите. Тази лента избледнява с настъпването на зрелостта. Костният ръб, простиращ се над очите надолу по муцуната, както и при други каймани, е значително изразен. Очите са големи, както подобава на неговата предимно нощна дейност, и кафяви на цвят.

Местообитания на черния кайман

Черният кайман живее в Южна Америка. Обитава тропически влажни гори. Тези водни влечуги обитават голяма част от района на басейна на Амазонка, включително голяма част от Северна и Централна Южна Америка (Боливия, Бразилия, Колумбия, Еквадор, Френска Гвиана, Гвиана, Перу). Те се срещат в плитки, сладководни водни обекти като бавно течащи потоци, реки и езера, а понякога и в наводнени савани и влажни зони.

Поведение на черния кайман

От май до юли има период на наводнение в цяла Амазонка и по това време черните каймани са разпръснати из целия си ареал. От септември до декември е сухият сезон, когато нивата на водата намаляват, саваните, които са били наводнени, изсъхват и алигаторите се отдръпват в постоянните реки и езера. Те обикновено ловуват през нощта, като използват чувствителното си зрение и слух, за да ловят птици, риби, костенурки, капибари и някои по-големи бозайници. Кайманите имат зъби, които са направени да хващат храната си, но не и да я дъвчат или убиват, така че обикновено давят улова си и, ако е с достатъчно малък размер, го поглъщат целия. Алигаторите оставят по-голямата плячка да изгние и когато се разложи достатъчно, я изяждат. Черните каймани издават звуци като тътен от гръм за комуникация със собствения си вид.

Кайман

С какво се храни черният кайман?

Черните каймани са месоядни животни. Рибата е основната част от диетата им, особено сомът и опасната пираня, но възрастните преследват и много по-едра плячка като капибари, костенурки, елени, котки и кучета. Младите ядат по-малки животни, включително ракообразни, охлюви и други безгръбначни, както и риба.

Размножаване при черните каймани

Малко се знае за системата на чифтосване на черния кайман. Като цяло, крокодилите проявяват полигинично поведение, когато мъжките се чифтосват с повече от една женска по време на размножителния период. Смята се, че женските черни каймани гнездят от септември до декември, по време на сухия сезон, когато нивото на водата спада и рибите биват ограничени само в плитките басейни, в които да плуват, осигурявайки лесна и обилна храна. Кайманите използват растителен материал, за да изградят гнездова могила с размери около 1, 5 метра, където се снасят до 65 яйца.

Женските остават близо до гнездата си и чакат от 42 до 90 дни, докато яйцата започнат да се излюпват. След това женската отваря гнездото, за да помогне в процеса на излюпване. Често женските черни каймани строят гнездата си една до друга, така че голям брой излюпени се появяват по едно и също време в началото на влажния сезон, като по този начин се постига безопасност в броя.

За разлика от повечето влечуги, женският черен кайман се опитва да се грижи за малките си за няколко месеца, но те са до голяма степен независими. Повечето не достигат до зряла възраст заради многобройните им врагове, като змии, птици и ягуари. Женските черни каймани се размножават само веднъж на 2 до 3 години.

Застрашен вид ли е черният кайман?

В продължение на много години черният кайман е бил усилено преследван заради ценната му кожа. През миналия ХХ век този екстремен ловен натиск намалява общата популация на черните каймани с 99 процента и сега видът е почти изчезнал на някои места като Колумбия, както и в самата река Амазонка. Популациите продължават да бъдат засегнати от незаконния лов, както и от унищожаването на местообитанията чрез обезлесяване и опожаряване на блата. Конкуренцията с по-често срещания очилат кайман също може да застраши популациите на черния кайман. Според изследвания броят на черните каймани е намалял до под 1 000 000 индивида.

Разлика между алигатор и кайман

Каква е разликата между кайман и крокодил?

Най-голямата разлика между кайман и крокодил е тяхната муцуна. Кайманите имат заоблени U-образни муцуни, докато крокодилите имат по-остри и V-образни.

Друга разлика може да се открие в зъбите. Подобно на хората, кайманите имат свръхзахапка, която позволява на челюстите им да се затворят удобно, защото горните им зъби се плъзгат пред долните. Крокодилите нямат този лукс – горната и долната им челюст имат еднаква дължина, така че когато зъбите им се съберат, долните са склонни да стърчат като шипове. Има и още разлики, но те са генетични или хромозомни, а не нещо, което може да бъде открито с просто око.

Каква е разликата между кайман и алигатор?

Тези вариации могат да бъдат по-трудни за забелязване, тъй като кайманите и алигаторите са много тясно свързани. Ако обаче знаете какво търсите, можете да разберете къде се различават. Като начало, алигаторите имат конични зъби, докато кайманите имат по-остри, по-назъбени. Кайманите също имат по-силна свръхзахапка с горни челюсти, които са по-видимо разтегнати от тези на алигаторите.

Интересни факти за черния кайман

- Кайманите използват сплесканите си опашки както за плуване, така и за защита от хищници.

- Любопитно за кайманите е, че те имат много добър слух и зрение, като според изследвания само кралският питон ги превъзхожда в това отношение.

- Кайманите играят важна роля в естествените си местообитания, тъй като поддържат броя на плячката си под контрол. Намаляването на кайманите в дивата природа означава увеличаване на броя на пираните (които нападат говеда) и капибарите (които унищожават реколтата).

- Черните каймани са уникални сред крокодилите поради голяма част от младата окраска – жълтеникави ивици и петна, които се запазват и в зряла възраст. Тези сравнително живи цветове са причинили значителна заплаха за този вид, като кожата им е високо ценена за търговия с кожа.

- Историите за черните каймани, които усилено ловуват хора, са измислица. Те нападнат хора, ако се приближат твърде близо и животното се почувства застрашено. Въпреки че не трябва да се ужасявате от тези животни, е известно, че те са нападнали над 80 души през последните 20 години.

Алигатор или кайман

- Яйцата на черните каймани са с изключително твърда черупка, която е трудно пробиваема. Тежат около 180 грама всяко.

- Черните каймани обичат да им е топло. Те се топлят, като се припичат на слънце и оставят тъмните си люспи да попиват топлината. Кайманите често стоят с широко отворени уста за по-добра терморегулация. Когато прекалят със слънцето, обичат да се потапят във водата и да стоят там по няколко часа.

- Черните каймани нямат истински врагове в Амазония. Те са върхът на хранителната верига. Дори големи котки, като ягуари и пуми, избягват езерата и блатата, които черните каймани наричат дом.

Понякога обаче и тези крале биват победени. Заснемани са случаи, в които стават плячка на ягуари и дори на семействата на гигантските речни видри, живеещи по поречието на Амазония. Това обаче са редки случаи и обикновено жертва стават млади или прекалено стари и болни каймани.

- Като върхови хищници, каквито са, черните каймани не се страхуват от обилно хранене. Тяхната плячка включва едър рогат добитък, гигантски видри, коне, маймуни, питони, глигани, елени, броненосци и почти всичко друго, което е достатъчно нещастно да пресече пътя им. Дори са намерени речни делфини на Амазонка с големи белези, които предполагат, че са имали нещастна среща с тези зверове. Черните каймани също нямат нищо против малко канибализъм. Възрастни животни често нападат свои по-млади събратя.

- Черният кайман е предимно нощно животно и ловува през нощта. Поради тъмните люспи, тъмната вода и тъмните гори е невероятно трудно да се забележи през нощта. Докато плячката види блясъка на високоспециализираните им очи, вече е твърде късно.

- Въпреки че ухапването им не е официално измерено, те могат да разбият черупката на костенурка с едно ухапване. Така че със сигурност може да се каже, че захапката им е изключително силна и не е нещо, което бихте искали достигне ръката ви!

- Научното наименование на черния кайман е melanosuchus niger. Всъщност е гръцки, а не латински. Произлиза от гръцките думи, означаващи „черен“ (melas) и „крокодил“ (soukhos).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest