Miau.bg»Статии»Птици»Други птици»Защо птиците отлитат на юг?

Защо птиците отлитат на юг?

Защо птиците отлитат на юг?

Защо птиците отлитат на юг и след това се връщат на север? Вероятно всеки любознателен ум си задава този въпрос. В допълнение към очевидните причини има няколко други фактора, които карат птиците да се връщат от юг. Ще да се опитаме да анализираме всички причини.

Липса на храна

На първо място, сезонните полети на птиците са свързани с липса на храна през студените времена. С настъпването на зимата в северното полукълбо има по-малко насекоми и друга храна. Преживявайки лошото време на юг, птиците се връщат оттам и започват да живеят обичайния си живот. Но защо не остават завинаги в топлия климат?

Орнитолозите твърдят, че освен храната, за завръщането на птиците от юг е виновна и конкуренцията. В топлите райони има видове птици, които са по-адаптирани към такива условия. Поради това северните "гости" изпитват ожесточена конкуренция в гнезденето и търсенето на храна.

Също така важен е фактора на хищниците, които се активират през летните тропици. Северните птици почти не ги срещат в обичайните си условия на живот, така че бързо се опитват да се върнат в местообитанието си. Например крайбрежните птици живеят добре в Сибир, хранейки се с множество безгръбначни. Но през зимата им става трудно да оцелеят и те летят до Австралия или Азия.

Еволюционни фактори

Друг фактор за връщането на птиците от юг може да са предвидеволюционните процеси. Изглежда странно, че птиците, които зимуват в тропиците, по някаква причина напускат дома си и летят на север. Идеята тук обаче е, че в течение на много поколения тропическите предци са се заселили в много територии, включително студени места.

Защо щъркелите отлитат
Снимка: Alexas_Fotos

Сезонното изобилие от храна и дългата продължителност на деня им позволили да увеличат потомството си. Ако тропическите птици отглеждали по 2-3 пилета, тогава северните им роднини - по 4-6. В същото време птиците от студените райони продължили да се връщат в тропиците, когато условията на живот и търсенето на храна се влошавали в новия дом.

В подкрепа на тази идея може да се разгледа произходът на много северноамерикански птици. Например, семействата танагри, както и някои лястовици, идват от южните територии.

Влияние на електромагнитни процеси

Известно е, че колебанията в електромагнитното поле засягат особено тялото. Освен това, те променят ембриона на птиците особено силно, в някои случаи дори го убиват. Трябва да се отбележи, че тропиците се различават от северните ширини по наличието на обилни гръмотевични бури, които са източник на електромагнитно излъчване.

Вероятно птиците, връщащи се от юг, предпазват себе си и своите малки от разрушителното влияние на гръмотевичните бури. Птиците не се страхуват дори от огромни разстояния – правят всичко за запазване на вида. В това отношение те са подобни на рибите сьомга, които умират сами, но осигуряват добри условия за яйцата си.

На тази теория може да възрази фактът, че има птици, които гнездят в тропиците, как оцеляват? Факт е, че при такива видове физиологичните процеси се различават значително от на северните птици. В същото време тропическите жители се опитват да развият потомство на места с по-малко гръмотевични бури. Между другото, мигриращите птици са забележимо големи, установени на юг.

Лястовици

Разбира се, има примери за птици, които са се адаптирали добре към относително трудни условия и се чувстват страхотно, дори образувайки нови форми. Такъв пример е зеленоглавата патица. За нея почти няма значение дали живее в топлите тропици или в студената тундра. Друг пример е сивият буревестник. Тази птица е толкова адаптирана към студа, че не лети на юг, а към Северния полюс. Конкурентното предимство на сивия буревестник е способността да се гмурка под водата на дълбочина от няколко метра. Следователно търсенето на храна в трудни условия за тази птица е обичайно нещо.

Така се оказа, че няколко фактора могат да бъдат включени в отлитането на птици на юг и обратно. Всеки от тях би могъл да допринесе за общото развитие на птиците и техните миграционни навици.

Кои птици отлитат на юг от България? Сред тях са щъркели, лястовиците, жерави, пеликани, фламинго и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest