Miau.bg»Статии»Рептили»Гущери»Какво ядат гущерите?

Какво ядат гущерите?

Какво ядат гущерите

Гущерите са много популярни домашни любимци и като се има предвид разнообразието от видове, от които можем да си изберем, не е учудващо, ако не знаем с какво точно да ги храним. Какво ядат гущерите? Някои гущери са месоядни, други са тревопасни, а трети - всеядни. Невъзможно е да се обобщи това, което ядат гущерите, тъй като различните видове гущери изискват различни диети, за да бъдат здрави и щастливи.

Разбира се, всички от тях имат нужда от постоянен достъп до чиста вода, а повечето се нуждаят и от хранителни добавки като калций и витамин Д3, плюс мултивитамини, честотата на които зависи от вида, възрастта и статуса на размножаване на гущера. Обикновено допълнителните витамини и минерали се предоставят под формата на прах поръсени в малки количества върху насекоми или пресни плодове/зеленчуци, според това какво яде гущера.

Най-често на домашно отглеждани гущери трябва да се дава калций без добавен витамин Д3 през ден като се поръсва върху храната, редувайки го с калций, съдържащ витамин Д3. Освен това веднъж седмично да се предлага мултивитамин. Независимо от вида, гущерите никога не трябва да се хранят с светулки, тъй като тези насекоми са токсични и поглъщането им почти винаги води до фатален край.

Може би най-често отглежданите гущери днес включват брадатите дракони, леопардовите гекони и хамелеоните. Ето с какво се хранят гущерите от тези видове!

Какво ядат брадатите дракони?

Брадатите дракони са всеядни животни, които трябва да бъдат хранени със смес от пресни продукти плюс живи насекоми всеки ден. Пресните продукти могат да съдържат зеленчуци като листни зеленчуци, тикви, моркови, чушки, броколи, боб, сладки картофи, тиква, целина, краставици и аспержи, с по-малки количества плодове като банани, ябълки, круши, праскови, пъпеш, сливи, кайсии, нектарини, диня, грозде, папая, ананас и горски плодове. Лукът и чесънът трябва да се избягват.

Какво яде брадатият дракон
Снимка: pixabay.com

Насекомите, с които могат да се хранят брадати дракони, включват брашнени червеи, щурци, някои хлебарки, маслени червеи, вечерници, копринени буби, червеи и восъчни червеи. Всички тези червеи могат да се намерят в зоомагазините. Ако се натъкнете на насекоми у дома или навън, не бива да ги давате на гущера, тъй като те могат да съдържат пестициди или други вредни химикали.

Като цяло по-младите, все още подрастващи брадати дракони се нуждаят от повече насекоми и по-малко пресни продукти, докато при възрастните е обратното.

Точно както пресните продукти са по-питателни от замразените или консервирани, живите насекоми са по-добър избор от вече мъртвите. Плюс това движението им стимулира инстинктивното поведение на гущерите. Всички насекоми трябва да бъдат хубаво охранени преди да се дадат на гущера, така че да са по-питателни, и трябва да се предлагат в такова количество, което гущера може да изяде - в противен случай останалите живи насекоми могат да започнат да хапят гущера.

Какво ядат леопардовите гекони?

Леопардовите гекони са хищници, те ядат само насекоми. Младите гекони се хранят ежедневно, докато някои големи възрастни могат да ядат през ден, в зависимост от здравословното им състояние и развъдна дейност. Повечето гекони ядат предимно брашнести червеи и щурци, но в зависимост от размера им могат да ядат и същите видове червеи, с които се хранят и брадатите дракони. Подобно на драконите, насекомите трябва да бъдат предварително охранени и да се дават в количество, което гекона може да изяде. Насекомите трябва да бъдат навлажнени и посипани с витаминен и минерален прашец, както споменахме по-горе.

Какво ядат геконите

Внимавайте да не прехраните геконите, тъй като те са склонни да преяждат и да напълняват. Здравите гекони съхраняват мазнини в опашките си, които трябва да са едри (но не по-широки от телата им), а не тънки и подобни на молив. Въпреки това, геконите с наднормено тегло ще развият стомашна болка и често при тях се забелязват мазнини по краката и ръцете. В идеалния случай геконите не трябва да се хранят с повече насекоми, отколкото биха изяли за период от 20 минути. Внимавайте също да не давате насекоми, твърде големи за гекона, или няма да могат да ги погълнат. Общото правило е че на гущерите не биват да им се дават насекоми по-големи от разстоянието между очите им.

Какво ядат хамелеоните?

Хамелеоните са по-трудни за хранене (и като цяло за отглеждане) от другите гущери. Популярността им обаче се е увеличила значително през последните години. Повечето хамелеони са месоядни, ядат различни насекоми (като горе изброените), но обичат да си похапват и безкрили плодови мухи. Забулените хамелеони обаче са склонни да си похапват и пресни продукти като синап, глухарче и други зелени зеленчуци. Подрастващите хамелеони трябва да се хранят всеки ден, докато възрастните могат и през ден в зависимост от здравословното им състояние и развъдна дейност.

Насекомите трябва да се предлагат поръсени с минерални и витаминни добавки по едно или две наведнъж, докато хамелеонът вече не иска да яде. Друга уникална характеристика на хамелеоните е, че те не биха пили вода от паничка или чинийка, но биха пили ако капе от растения или се стича по стените на ограждението им. Съществуват поилки, които може да прикрепите към клетката или аквариума, за да може хамелеона ви да пие вода.

Какво ядат хамелеоните

Независимо от видовете, влечугите трябва да се държат в предпочитаните от тях оптимални температурни зони, за да могат да смилат храната си правилно. Това е защото повечето влечуги зависят от външни източници на топлина, за да поддържат телесните си температури за оптимално храносмилане и функциониране на имунната система. Ако осигурите идеалната диета, светлина, топлина и влажност, можете да помогнете на вашия домашен любимец да живее дълъг, щастлив живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest