miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Най-дребните бозайници

Най-дребните бозайници

Най-дребните бозайници

Чудили ли сте се кои са най-малките бозайници в света? Има буквално милиони животински видове, по-малки от хората и много от тях са бозайници. Съществува теория, според която „по-голямото е по-доброто“, но в дивата природа това не винаги е така. Най-малките животни се нуждаят от по-малки количества ресурси, имат много възможности за скривалища, за да избягат от хищници или да презимуват.

Най-малките бозайници в света може да изглеждат сладки и мили, но всъщност благодарение на малкия си размер, те могат много повече.

Ето кои са най-малките бозайници в света:

- Най-малката маймуна е Опосум Пигмей e с максимална дължина от около 10 сантиметра. Тези малки торбести животни се срещат в различни райони на Австралия и Нова Гвинея.

- Розовият броненосец е най-малкият вид броненосец, със средна дължина 105 милиметра. Те са адаптирани към пустинята нощни ровещи животни, обитават пустинните и храстовидни пасищав централна Аржентина.

- Дългоопашато Планигале - най-малкото торбесто в света. Родени в Австралия, тези бозайници имат средна дължина 6 сантиметра - включително опашката им - и 4, 3 грама тегло.

- Етруската земнокопка расте средно до 58 милиметра. Тя се храни до 25 пъти на ден поради бързия си метаболизъм. Тези мънички бозайници се отличават и с най-голямото съотношение между мозъка и телесното тегло от всяко животно в света.

- Джуджето с три пръста, което името Белуджистан, се намира в суровите пустини на Пакистан и Афганистан. То е най-малкият известен гризач, с размер от 44 милиметра. То се отличава с големи задни крака. Тези същества оцеляват като се ровят под малки храсти, за да търсят храна - семена и листа.

Свински прилеп
Снимка: BoredPanda.com

- Със средна дължина около 30 милиметра, прилепът със Свински Нос на Кити е официално най-малкият бозайник в света - със същия размер като пчела. Заедно с малкия си размер, те могат да бъдат разпознати по техните свинеподобни муцуни и червеникавокафяви палта. Този застрашен вид живее на групи до 100 в крайбрежните варовикови пещери в Тайланд и Мианмар.

Освен сладки и малки, тези бозайници са много пъргави и издръжливи на суровите условия, в които живеят. Това, че са малки, им позволява да се крият навсякъде и да избягват набезите на големите хищници.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest