Нощни пеперуди

Нощни пеперуди
Снимка: A_Werdan/pixabay.com

Ефирност, лекота, изключително нежна структура на крилата и ненадмината красота в багрите и шарките са все характеристики на пеперудите. Тези създания са така красиви, че природата е решила да ни заобикалят не само през деня, но и нощем и ни е дала в дар нощната пеперуда. Стремежът към светлината, която я привлича като магнит, е още едно от нейните чудни качества.

Нощните сестри на дневните красавици са обвити в мистика, може би и заради шарката на крилата, която имат някои индивиди, наподобяваща всевиждащо око. Разнообразието им е голямо, човек се губи сред него, но това е част от очарованието им. Какво знаем или не знаем още за нощните пеперуди?

История на нощната пеперуда

Нощните пеперуди имат научно название Heterocera и са парафилетична група, принадлежаща на разред Lepidoptera - Пеперуди. Наброяват около 20 хиляди вида и са най-голямото семейство в разреда на пеперудите. Описани са само около 1000 от тях, като има и още огромно число неописани. Те съставляват около 80 процента от общия брой на видовете в разреда.

Нощните, за разлика от дневните пеперуди, не образуват монофилетична група и затова опитите да се групират суперсемействата на Lepidoptera в естествени групи, се провалят.

Правилата за разграничаване на дневни и нощни пеперуди не са добре установени, но има един много добър водещ принцип, че дневните имат тънки антени и малки топчета в края им. Антените на нощните са пера, без топче в края. Наименованията са клубни антени при дневните и разнообразни антени при нощните пеперуди.

Нощните пеперуди са се развили много преди дневните, като са били открити вкаменелости на възраст от 190 милиона години.

Смята се, че и двата вида са еволюирали с цъфтящите растения, главно защото повечето съвременни видове са хранят с такава растителна храна, както като възрастни, така и в ларвения стадий. Един от най-ранните видове нощни пеперуди са имали мащабни крила, подобни на тези на ручейника, видно от изкопаемите фрагменти.

Как изглежда нощната пеперуда?

Това насекомо се характеризира с две двойки крила, покрити с микроскопични, застъпващи се една друга люспи. Люспите са цветни, като някои са специализирани и изпълняват функция на отвори на отделителните жлези.

Като се сравняват с дневните пеперуди, телата им са по-сбити, а окраската им не е толкова ярка.

По размери нощните пеперуди варират силно. Като се започне от едрия вид атлас, чийто размах на крилете е 30 сантиметра, а площта на крилете е 400 квадратни сантиметра, и се стигне до миниатюрните микролиподоптери. При някои от тях крилцата им са около 2 милиметра, когато са разперени. Най-голямата често е бъркана с птица, когато лети, докато най-малката е почти незабележима.

За нощните пеперуди е характерно наличието на хоботче, чрез което се хранят с нектар, но зъбатият вид молец има челюсти и се храни с полени.

В цветово отношение преобладава сивото до кафяво оцветяване с линии или петна по крилата, но има и ярко оцветени. Средната дължина на крилете на повечето видове е от 2 до 4, 5 сантиметра.

Пеперуда през нощта

Както и при останалите пеперуди метаморфозата им е пълна и преминава през яйце, гъсеница, какавида, обвита с пашкул, скрита в цепнатина или в земята и пеперуда.

Нощните пеперуди, подобно на дневните, не чуват. Но са много чувствителни към движението и могат да уловят всяка вибрация.

Вкусовите им рецептори се намират на задните крака, с които проверяват дали листото е подходящо за снасяне на яйца и хранене на гъсеницата, която ще се появи.

Тъй като нямат бели дробове, те дишат с коремни отвори, а въздухът преминава през система от малки тръби. Обменът на газове с тъканите става през стените на тръбичките. Този тип дихателна система е характерна за всички инсекти.

Съществува полов диморфизъм при нощните пеперуди, женските са по-едри от мъжките и живеят по-дълго. Продължителността на живота им също е варираща, в зависимост от вида.

Нощните пеперуди, както всички насекоми, имат сложни очи. Двете им фасетни очи са с по 15 фоторецептора. Зрението им е много добро обаче само на разстояние до 4 метра. На по-далечни разстояния те виждат размазано. На зрението си обаче разчитат за намиране на партньора си, както и на цветя, от които се хранят. Ултравиолетовият спектър е във възможностите им в широка гама.

Когато си почиват, възрастните индивиди на нощните пеперуди поставят крилата си над тялото в поза, която наподобява покрива на къща

Видове нощни пеперуди

Нощните пеперуди представляват такова огромно разнообразие, че формират отделни семейства. Ето най-често срещаните или най-известните видове нощни пеперуди, които се срещат в България.

Семейство Sphingidae - Вечерници - пеперудите от това семейство имат масивни тела, издължени задни крила и дълго хоботче. Някои от тях могат да пият нектар от цветовете, без да кацат на тях. Повечето видове летят вечер или през нощта, макар че има и дневни между тях. Видовото разнообразие е представено от 27 вида нощни пеперуди.

Семейство Tortricidae - Листозавивички - тези пеперуди не са едри и се познават по ъгловатите си предни крила. Гъсениците на много от тях си правят скривалище, като завиват листа на растенията на тръбичка, оттам и името им. Те са предимно нощни. У нас от тях има 269 вида.

Семейство Geometridae - Педомерки - ларвите на тези пеперуди нямат крачета върху част от корема и пълзят като повдигат и огъват част от тялото си и този начин на движение дава названието им. Пеперудите имат широки крила с маскировъчна окраска и летят привечер. Повечето са селскостопански вредители, на които женските не могат да летят.

Семейство Arctiidae - Меча пеперуда - този вид има дебело тяло, което е гъсто окосмено и дава името на вида. Крилата им са пъстри. Те са както нощни, така и дневни пеперуди. У нас са представени от 53 вида.

Семейство Saturniidae - Нощно пауново око - това е най-известната нощна пеперуда у нас. Тя е и най-едрата европейска пеперуда с размах на крилете 100-150 милиметра. Типично нощна пеперуда, при която мъжката е по-голяма от женската.

Кацнала нощна пеперуда
Снимка: Dfpost/pixabay.com

Семейство Noctuidae - Нощенки - тези пеперуди са средно големи и много разпространени. Те са най-голямото семейство нощни пеперуди, у нас са цели 763 вида. Предните им крила са ярко оцветени, с маскировъчна окраска, а задните са едноцветни или с различна орнаментика от предните.

Хранене на нощната пеперуда

Някои от видовете нощни пеперуди се хранят с нектар, извличан от цветята чрез хоботчето или с полени, благодарение на челюстите от гризещ тип, но има и такива, които са вредители по селскостопанските култури. Педомерките примерно ядат както листата, така и цветовете на дърветата и унищожават наедрелите плодове. Страдат най-много черешовите дръвчета, но и други костилкови плодни дървета.

Интересен факт е, че гъсениците на нощните пеперуди се хранят с растения, като постоянно избират все един и същи вид. Пример за това е нощенката.

Ларвите се хранят с живите или мъртви листа на дърветата, не се отказват от лишеите или гъбичките.

Някои видове сред вредителите ядат платове от естествени тъкани, най-вече вълна и коприна. Трябва обаче да се знае, че повечето възрастни на нощните пеперуди не се хранят, те нямат уста, други пият само нектар.

Хората обаче използват ларвите на някои нощни пеперуди като хранителен продукт. Най-вече в Африка, където е важен източник на протеини. Ядат се около 30 вида нощни пеперуди.

Те са храна и на много насекомоядни животни. Сред тях са гущерите, гризачите, кучетата, котките и дори мечките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest