Райска птица

Райска птица
Снимка: vinsky2002/pixabay.com

Сред многолюдното птиче царство има много представители, известни с красивото си пъстро оперение. Само за една от тях обаче хората са избрали приказно име - райска птица, която някои биха сравнили с паун, фазан, гугутка или пък папагал.

Какво е накарало човека да нарече точно тази красива птица така? Може би не само будещият възхищение вид на птицата е причина, а и поведението на мъжкия, който омайва женската с чуден танц.

Райската птица е едно от невероятните природни творения и опознаването на този неин дар е начинът да оценим творческия гений на природата.

История на райската птица

Райските птици удивителни с визията си пернати, членове на семейство Paradisaeidae от разреда на Врабчоподобните - Passeriformes. Семейството се състои от 42 вида, разпределени в 15 рода.

По-голямата част от родовете райска птица се срещат в Папуа Нова Гвинея и Източна Австралия.

В продължение на много години райските птици се третират като тясно свързани с еленските птици, тоест причисляват ги към семейството на кокошките. Сега се смята, че двете семейства са отдалечени.

Най-близките еволюционни роднини на райската птица са семейството на враните - Corvidae, мухоловците - Monarchidae и австралийските Struthideidae.

ДНК изследванията дават сведения, че семейството на тези птици е възникнало преди 24 милиона години. Проучването сочи наличие на 5 клада в семейството, от които са се обособявали отделните видове.

В хода на еволюционното развитие са се създали и доста хибриди, където индивиди от различни видове, които изглеждат сходни и имат припокриващ се ареал, се кръстосват.

Когато изследователят Ервин Стреземан открива хибридизацията сред райските птици той разбира защо толкова много видове са така редки. Много от видовете райски птици всъщност са хибриди и това пречи на определяне на статуса както на тези птици, така и въвеждане на ред в цялото семейство.

Характеристика на райската птица

Райските птици са тясно свързани с врановите. Имат набитото телосложение, характерно за всички вранови и скорците. Имат силни крака, даващи им опора, когато кацат по клоните на дърветата.

Варират по размери райските птици, от малката Кралска райска птица, дълга 15 сантиметра и тежаща 50 грама, до Черната сърпоклюна райска птица, която е дълга 110 сантиметра и тежи 430 грама.

При повечето видове райски птици опашките на мъжките са по-дълги и по-големи от женските, разликите варират от леки до крайни.

Крилата на райските птици са заоблени и при някои видове структурно модифицирани при мъжките да издават лек звук.Размахът на крилата също варира, от 9 до 24 сантиметра.

Съществуват значителни разлики в семейството по отношение на формата на човката. Човките могат да бъдат дълги и широки, или малки и тънки. Както се случва с размера и телесната маса, при човките също се наблюдава вариране при половете, въпреки че по-често човката е по-голяма при женските, особено при тези видове, които се хранят с насекоми.

Тези, които се хранят с плодове и семена, имат по-къс клюн, а хранещите се с ларви и насекоми с тънък и извит клюн, способен да рови под мъха и дървесната кора.

Разнообразието в оперението между половете е рязко и силно изразено. Половият диморфизъм се е получил поради факта, че тези птици имат малко естествени врагове, живеят в богата среда и отсъствието на непрестанната нужда от оцеляване подпомагат развитието им в друга посока. Тя се изразява в специализиране в сложни брачни ритуали, пъстрота на оперението и новости в социалното им поведение.

Пъстротата на оперението отново зависи от начина на живот. Някои са моногамни, други са полигамни. Полигамните имат преобладаващо черно оперение с различно количество синя и зелена украса. Женското оперение е по-семпло и служи повече за прикритие по време на размножителния период. Младите мъжки райски птици се характеризират с оперение, близко до това на женските. Това им осигурява защита срещу враговете и намалява враждебността от страна на възрастните мъжки, тъй като половата зрялост при мъжките настъпва чак кам седмата им година.

Богатството от багри е характерно за мъжките екземпляри главно от полигамен тип. Червен, зелен, син, жълт, комбинации от различни нюанси красят оперението на мъжките и това ги прави особено екстравагантни и удивителни като визия.

Райските птици са много красиви
Снимка: Adith01/pixabay.com

Тези ярки поразителни цветове правят райските птици едни от най-драматичните и привлекателни в света. Някои мъжки имат кичури или удивително удължени пера, огромни шлейфове или други отличителни орнаменти, създаващи поразителната им визия.

Местообитания и разпространение на райската птица

В центъра на разнообразието от райски птици е големият остров Нова Гвинея. Там се намират 34 ендемични вида. В Австралия живеят 4 вида, на Молукските острови още 2 и още толкова на островите Ару. Най-вероятно разпространението започва от Нова Гвинея.

Много видове имат ограничен ареал, по-скоро ограничен тип местообитания, като например средните гори.

Повечето от тях живеят в тропическата гора, блатата и мъховата гора. Болшинството са самотни обитатели на дърветата. Няколко вида са регистрирани в крайбрежните мангрови гори. Най-южният вид, райската птица на Австралия, живее в субтропични и мангрови гори. Като група, те обитават както горите, така и откритата савана.

Начин на живот и поведение на райската птица

Райските птици имат спокоен начин на живот, тъй като не се конкурират с други птици и бозайници за храна. Местообитанието им предлага изобилие от храна. 30 от общо 42 вида живеят на 1000 до 2000 метра надморска височина.

Мъжките използват сложни танци, пози и други ритуали, които подчертават външния им вид и представят едно феноменално шоу както пред женските птици, така и за всички хора, които имат редкия шанс да бъдат наблизо. Такива танци може да продължат с часове и при много видове те заемат значителна част от времето на мъжкия.

Хранене на райската птица

Плодовете на рода Schefflera са важна част от диетата на най-разпространените видове. Храната на райските птици се доминира от плодове и членестоноги, макар че приемат малки количества нектар и безгръбначни животни. Съотношението на видовете храна се определя от вида райска птица.

При някои преобладават плодовете като храна, при други доминират членестоногите. Съотношението зависи от някои аспекти в поведението на вида. Например плодоядните предпочитат да се хранят в горския балдахин, докато насекомоядните се хранят в по-ниските етажи на гората.

Плодоядните са по- социални от насекомоядните, които са по-уединени и по-териториални.

Райските птици, които ядат предимно насекоми, все пак приемат и плодове. Храненето с плодове е важно за разпръскването на семена, защото те не разграждат семената.

Храненето на райската птица с плодове става, докато птицата е кацнала и силните крака идват в помощ, за да държи плода удобно. Това им позволява да ядат широк спектър от плодове.

Размножаване на райската птица

Повечето видове имат сложни ритуали за чифтосване. При някои те представляват силно ритуализирани танци. При цялото семейство женските предпочитания са особено важни при ухажването и поведението на мъжките и движат цялата еволюция на орнаментални комбинации от звук, цвят и поведение.

Хибридизацията е характерна най-вече при полигамните видове и често хибридите са определяни като отделен вид, което силно затруднява класификацията на птиците.

Женската на райските птици може сама да отглежда потомството и не се нуждае от постоянен партньор. Така се е обособил вида на полигамните райски птици от по-стария моногамен вид, характеризиращ се със слабо изразен полов диморфизъм, а мъжкия помага в изграждане на гнездото и отглеждане на малките.

Женската райска птица съзрява по-рано от мъжкия, на около 2-3 години. Мъжките стигат до този момент на около 7 години. Преди това те наблюдават възрастните, изучавайки мелодиите и брачните ритуали. Усвояването на техниките е гаранция за успешно размножаване при райските птици. Някои изнасят групови изпълнения, други са солови изпълнители. Танците им са хореографски издържани и при някои включват по 6 вида движения.

Сезонът на гнездене при райските птици е различен за всеки вид. Женската снася до 3 яйца, които имат матов оттенък на черупката и петънца, в различен цвят. Инкубацията трае от 17 до 21 дни, а малките могат да излетят от гнездото след месец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest