Miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Многобройните ползи от отглеждането на таралеж на вилата

Многобройните ползи от отглеждането на таралеж на вилата

Завъдете си таралеж на вилата

Ако имате горска или планинска вила, която не е основен дом на семейството, тя остава необитаема през по-голямата част от годината. Това влияе негативно на двора в имота. Той бързо бива превзет от всякакви горски и полски пакостници, както и от насекоми.

Лесно можете да се грижите за градината си във ваше отсъствие, като си намерите подходящ иконом. И то съвсем безплатно. Достатъчно е да му позволите да се засели там. Кой е подходящ? Симпатичен бодливко, разбира се! Ето какви са ползите от отглеждане на таралеж на вилата!

Таралежите са наистина безценни пазачи на външната част от имота. Бодливкото стриктно ще почиства дворното място от насекомите и техните личинки, които вредят на листата на дърветата и другите насаждения. Охлюви, гущери и мишки, които ровят и гризат всичко в двора, ще стоят далече от новия квартирант в градината, тъй като един възрастен ежко с тегло около килограм е в състояние само за нощ да изяде между 100 и 200 грама месо.

Таралежите са невероятни, на тях отровите на противниците им не им действат. Затова пчелите, осите и змиите са лишени от своето най-силно оръжие пред тях. Бодливият късокрак пазач на двора бързо ще го прочисти, изяждайки всички пчели, оси и змии, които срещне. С острите си предни зъби той смело прегризва гръбнака на змиите и после изяжда влечугото.

Таралежът не се бои и от гнездата на осите. Веднага ги напада, като жилата не го притесняват. Ужилването не му действа. Добре прикрит зад бронята на острите си бодли, той умее да пази очите си и разрушава гнездата, прогонвайки рояците, които са се настанили в тях.

Особено полезен е този бозайник срещу набезите на мишките, които нанасят най-големи вреди на посевите, а и на складираните запаси в самото жилище, построено на терена. Бодливият защитник на имота ви веднага ще се настани в мишите гнезда и ще прогони обитателите им. Те гледат да стоят по-далече от острите му зъби.

Таралеж

Самото място оживява пред очите ви, ако срещнете скромния си съквартирант из някоя пътечка или леха в градината. За децата таралежът е истинска атракция и възможност да наблюдават отблизо един типичен обитател на дивата природа в естествената му среда. Отглеждайте таралежи на вилата и ще останете приятно изненадани!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest