Учените са в шок! Най-големите убийци сред бозайниците са сурикатите

Сурикат
Козметична Чанта за Пътуване-14%
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
18.50 лв.
16.00 лв.
Виж ››

Сурикатите се оказаха най-големите убийци сред бозайниците. Сред тях има много по-голяма тенденция към насилие, тъй като живеят на групи, но и пазят територията си един от друг.

За да установят кои са най-агресивните бозайници, група испански учени са анализирали поведението на 1000 бозайници. Сред тях особено високи нива на склонност към насилствено поведени са отчетени при сурикатите. Те най-често убивали свои събратя в натурална среда.

Сурикатите живеят на групи до 50 основно в пустините Калахари и Намиб. Иначе симпатични на вид, те са известни с това, че убиват собствените си малки. От наблюденията става ясно и че убийствата помежду тях достига до рекордните нива от 19.4%.

Червеноопашата маймуна

Веднага след сурикатите по процент на убийства се нареждат червеноопашатите маймуни с 18.2 %. На трето място е червеноликият лемур – 16.7%. В челната десетка място намират още новозеландският морски лъв с 15.3%, дългоопашатият мармот, лъвът, сивият вълк и дългоопашатата чинчила. Близките сродници на тези видове също се характеризират с високи показатели агресивност.

Учените са изумени от това как привидно симпатични и даващи вид на миролюбиви животни се държат крайно агресивно. Така например калифорнийската земна катерица избива 11.9% от себеподобните си, а сахарската газела съответно 11.8%. Това ги прави много по-агресивен вид от ягуара и пумата например, които избиват съответно по 11.1 и 11.7 % от своите.

Червенолик лемур

Едно от обясненията на учените е, че агресивността при приматите се засилва от това, че живеят на групи и пазят територията си. Горилите избиват до 5% от своите, а шимпанзетата – 4.5 %. В същото време обаче има и примати, които са изключително миролюбиви, като западната горила и бонобото.

Най-нисък процент на убийства е регистриран при тигрите, прилепите вампири, индийските носорози и африканския слон. Има и такива, които изобщо не се избиват. Това са газелата на Томпсън, зебрите и няколко вида прилепи.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати