Какво трябва да знаем за аквариумните нагреватели

Аквариум

На пазара можете да откриете различни по вид и форми аквариумни нагреватели. Тяхната функция е прецизно да регулират температурата на водата, като обикновено могат да поддържат от 18 до 34 градуса по Целзий (за повечето рибки подходящата температура е 24 – 28 градуса).

Настройването им се извършва след консултация със специалист, който ще ви посъветва за оптималната температура, нужна на избраните от вас рибки.

Нагреватели се ползват както при сладководни, така и соленоводни аквариуми.

Най-често те наподобяват формата на епруветка. Обикновено са здрави и лесни за монтиране във всеки аквариум. Нагревателите могат да бъдат поставени вертикално или хоризонтално.

Мощността им е от 50 до 300W. За по-големите като обем аквариуми са необходими по-силни нагреватели. За да изчислите по-прецизно от какъв уред се нуждаете, правилото е следното – по 5W за всеки 4 литра за малки до средни съдове и по 3W за всеки 4 литра при големи аквариуми.

Нагревателите са снабдени с термостат, чрез който автоматично се включват или изключват при постигане на определената температура. Не рискувайте с уреди от нисък клас без терморелета.

Нагревателите могат да бъдат обвити в стъкло, но има и електронни с пластмасова обвивка.

В повечето случаи те имат защита и се изключват, когато не са потопени във вода. Така че да можете спокойно да ги извадите и бързо да ги почистите.

За да функционира правилно, нагревателят трябва винаги да бъде напълно потопен във водата.

Създадени са от материали, които не корозират в солена вода. Освен това имат запас от енергия и при евентуално изключване на електрозахранването могат да задържат желаната температура за определен период от време.

Цените им варират от 20 до 70 лв. в зависимост от мощността им.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати