miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Катериците осиновяват бебета на роднини

Катериците осиновяват бебета на роднини

Нина НордНина Норд
Джедай
226125
Катерица

След повече от 20 години наблюдения над живота на катериците учени най-накрая са наясно, че те осиновяват само бебета, които са от техни роднински семейства. Катериците са сред малкото животни, които поемат грижите за чуждо бебе.

Лъвовете или шимпанзетата често се грижат за малките, които са на техни сестри и са в същата група. При лъвовете е напълно нормално малките лъвчета да живеят в нещо като детска градина, където са под грижите на всички женски.

Женските катерици понякога осиновяват малките на свои близки роднини, ако те са останали безпомощни. Ако обаче малките са на катерици, които нямат роднински връзки с евентуалната осиновителка, тя без да се замисли, ги оставя на произвола на съдбата.

Катерицата може да осинови малко, останало без майка си, само ако хралупата, в която се намира то, е на не повече от 75 метра от нейната собствена хралупа. Женските катерици, които откриват самотни бебета в хралупи, ги взимат, ако те са техни племенници, внуци или братя и сестри от ново поколение.

Според учените това поведение на катериците се дължи на желанието за съхраняването на гените на семейството. Когато се налага да защитава собствените си братя или сестри, катерицата може да се нахвърли върху хищник и да загине само ако те са поне двама. Ако става въпрос за братовчеди, те трябва да са не по-малко от осем, за да реши катерицата да ги защити.

Катеричка

В случаите, когато катерица осиновява бебе без майка, най-често тя е леля на малкото. Но тя осиновява самотното малко само ако нейните бебета са не повече от две.

Има само няколко регистрирани случая, в които катерица осиновява бебе, при положение, че тя самата има четири малки. В тези случаи тя винаги е била сестра на осиновеното, за да може по този начин да повиши собствения си репродуктивен успех, като отглежда свой пряк роднина.

Независимо от броя на малките, които са останали без майка, осиновителката може да вземе само едно, защото не може да се грижи за повече, без да навреди на собствените си малки.

Катериците познават роднините си по звуците, които те издават. Ако женска с малки няколко дни не издава звуци, най-близката до нея майка посещава хралупата, за да види какво се е случило.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати