miau.bg»Статии»Животински Свят»Учени с нова теория за изчезването на пчелите

Учени с нова теория за изчезването на пчелите

Пчели

Последно съвместно изследване на университетите на Кийл и Съсекс показва, че масовото намаляване на популацията на пчелите се дължи на висока степен на зараза на насекомите с алуминий.

Проучвания в последните години показаха, че химическият елемент е отговорен и за развитието на болестта Алцхаймер, напомня телевизионният канал Дискавъри, съобщавайки анализите на учените от двата британски университета.

Доскоро основната причина за тъй наречения синдром на празния кошер се смяташе масовото разпространение на мобилните комуникации и сигналите, които излъчват мобилните клетки на телекомите. Според последните изследвания обаче тези сигнали се явяват само един от факторите, които допринасят за намаляването на пчелите в световен мащаб наред с недостига на цветя, нашествието на паразити и пестицидите.

Биолозите от двата британски университета смятат, че основната причина е алуминият, който се явява и най-същественият замърсител на околната среда в наши дни.

По-стари изследвания са доказали по категоричен начин, че пчелите избягват растения, които съдържат алуминий. Точно това е и причината за конкретното изследване на британците, които искали първоначално да видят какво е количеството на елемента в пчелните какавиди.

Изследователите са установили, че съдържанието на алуминий в пчелните какавиди варира от 13 до 193 части на милион. При човека съдържание на метала в мозъка, надхвърлящо три части на милион, може да се смята за патологично и допринасящо за невродегенеративни заболявания, сред които болест на Алцхаймер, обясняват специалистите.

На вредното въздействие на химичния елемент са изложени цели екосистеми. Пчелите като част от тях са силно засегнати и затова тяхната популация намалява с ужасяващи темпове, се казва в проучването.

Алуминият е известен невротоксин, оказващ влияние върху поведението на различни животински модели. Пчелите разчитат на познавателни функции във всекидневното си. Данните от настоящото проучване показват, че е възможно металът да предизвиква нарушения в когнитивните им функции и това да е причина за намаляващата им популация.

А дали не наблюдаваме пчели с Алцхаймер? - пита се Крис Ексли от изследователския екип.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати