Пеперуда Атлас

Пеперуда Атлас

Пеперудата Атлас е една от най-големите пеперуди в света. Тя е изключително красива и има специфични механизми за предпазване от нападения на хищни животни и птици.

История на пеперуда Атлас

Латинското наименование на пеперудата Атлас е Attacus atlas. Тази пеперуда е известна от дълбока древност и винаги е събуждала любопитството на хората с красивата си окраска и с големите си размери. Красивата пеперуда Атлас живее в Индия, Индонезия, Малайзия и Китай. Пеперудите Атлас се срещат и в Нова Гвинея. Пеперудата Атлас живее две-три седмици. Смята се, че пеперудата Атлас дължи името си на външния си вид, който прилича на разгъната карта с разнообразието си от цветове и геометрични форми. Според друга версия за произхода на името на тази пеперуда то произлиза от името на титана от гръцката митология Атлас, който крепи небето на раменете си.

Стандарт на пеперуда Атлас

Цветът на крилете на пеперудата Атлас съчетава различни нюанси на кафявия, червения, розовия, жълтия и кремавия цвят. Върху удължения и закривен, но заоблен връх на горните криле има тънка червена линия. Заоблените върхове на горните криле имат петна с формата на очи, които са леко издължени. Горния края на всяко от двете горни крила на пеперудата Атлас прилича на главата на змия. Точно тази форма, която кара пеперудата да прилича на две кобри с гръб една към друга, плаши хищниците, които се хранят с насекоми.

Когато хищникът наближи пеперудата Атлас, две движещи се една до друга глави на змии го подплашват. Мъжките и женските представители на пеперудите Атлас са еднакви на вид, но женската е много по-едра от мъжкаря. Мустачките на женските са много по-къси и тънки от мустачките на мъжките пеперуди. Размахът на крилете на пеперудата Атлас е доста голям - 280 милиметра. В средата на крилете на пеперудата Атлас има няколко напълно прозрачни триъгълни прозорчета, чиято функция не е известна засега на науката. Мустачките на пеперудата Атлас представляват специални мъхести антени, които тази пеперуда използва, за да открива брачния си партньор на големи разстояния.

Грижи за пеперуда Атлас

Пеперудата Атлас не обича да е навън, когато има ярко слънце. Тя лети, когато се свечерява и в ранните сутрешни часове, когато слънцето все още не е изгряло. Пеперудата Атлас може да бъде отглеждана в стъклени волиери, които са достатъчно големи, за да може красивото насекомо да лети. Във волиерата трябва да се поддържа температура 26-28 градуса. Влажността трябва да е от 70 до 80 процента. Добре е ако можете да осигурите на пеперудите Атлас, които отглеждате, изкуствен водоизточник и живи растения. Трябва да имате предвид, че през деня пеперудите Атлас седят абсолютно неподвижно върху клонките на растенията и на стените на волиерата.

Хранене на пеперуда Атлас

Пеперудите Атлас се хранят поединично върху дървета и храсти и поради тази причина не представляват заплаха за каквито и да е растителни видове. В природата гъсениците на пеперудата Атлас се хранят с листата на различни дървесни тропически видове - гуава, цитрусови растения, канела, рамбутан. В изкуствени условия гъсеницата на пеперудата Атлас се храни с листа от люляк, топола, върба и дъб. Възрастните екземпляри на пеперудата Атлас не се хранят. Веднага, щом излезе от какавидата, пеперудата започва живота си, но през нито един ден от него не може да се храни или да пие. За тази цел тя дори няма хоботче, каквото имат останалите видове пеперуди.

Хранителните вещества, които пеперудата използва за енергия, са натрупани само по времето, когато тя все още е била гъсеница. Точно заради това пеперудите Атлас нямат много енергия и не летят на дълги разстояния. Затова те лесно намират брачните си партньори, тъй като нито женските, нито мъжките се отдалечават твърде много от мястото, където са излезли от какавидите си. Въпреки това, ако се наложи да лети много дълго, за да открие женската по аромата на феромоните ѝ, мъжката пеперуда Атлас е готова да изхаби цялата си енергия за тази цел, въпреки че след това ще се изтощи и няма да издържи до следващия изгрев.

Заболявания на пеперуда Атлас

По време на фазата, в която е гъсеница, пеперудата Атлас е много крехка. Тя не издържа на ниско ниво на влажност - това причинява бърза дехидратация и смърт на гъсеницата. Когато се отглежда в изкуствени условия, гъсеницата на пеперудата Атлас трябва да има постоянно свежи листа в контейнера или волиерата, където се развива. Листата ще бъдат напоени с влага, ако поддържате необходимото ниво на влажност, и ще заредят гъсеницата не само с хранителни вещества, но и с вода.

Пеперуди Атлас

Любопитни факти за пеперуда Атлас

По размах на крилете пеперудата Атлас е призната за най-голяма в целия свят. Благодарение на красотата си и на лесното си отглеждане пеперудата Атлас е сред любимите екземпляри на любителите на пеперуди и на колекционерите. Пеперудите Атлас са често срещани в колекциите на зоопарковете по света. Какавидите на пеперудата Атлас са направени от фина коприна. В Индия тази коприна се нарича Фагара и от нея се правят фини скъпи платове. В Тайван от какавидите не се прави коприна. Там какавидите на пеперудата Атлас се използват като портмонета, а след специална обработка се продават и като ефектни малки дамски чанти.

Интересен факт е, че пеперудите Атлас никога не се чифтосват с близки роднини, те ги избягват, затова в изкуствени условия този вид трябва постоянно да се обновява със свежа кръв от други места за развъждане. Въпреки че пеперудата Атлас не се храни изобщо, тя има много добре развита уста и челюсти, също като при гъсеницата, макар да няма характерното за пеперудите хоботче, с което те смучат нектар от цветовете на растенията. Учените все още не знаят за какво служи тази уста, след като пеперудата никога не яде, след като излезе от какавидата си. По време на размножителния сезон мъжката пеперуда Атлас може да открие женската на разстояние няколко километра.

Размножаване на пеперуда Атлас

Гъсениците на пеперудата Атлас достигат до 10 сантиметра дължина. Те се хранят с листата на различни дървета. В Китай, където има цели ферми за пеперуди Атлас, ги отглеждат, като дават на гъсениците да се хранят с листата на китайски ясен. Гъсениците са доста едри, ярко зелени на цвят, покрити са с дебели сребристи израстъци и все едно са поръсени с бяла пудра. Гъсениците се превръщат в гигантска кафява какавида, която се прикрепва към листо. Какавидата на мъжката пеперуда Атлас тежи 8 грама, а какавидата на женската пеперуда от този вид - 12 грама.

Целият живот на пеперудата Атлас е посветен на размножаването. В момента, в който мъжкият излезе от какавидата, той тръгва да търси подходяща за разплод женска. Тя, от своя страна, застава до какавидата си, след като излезе от нея и започва да чака появата на мъжки. Тя може да стои така, без да се храни, в продължение на няколко денонощия. Женската пеперуда Атлас излъчва специални феромони от долната част на корема си, за да привлече мъжкия. Чифтосването на пеперудите Атлас трае няколко часа. Един мъжки е в състояние да оплоди до три женски. Един ден след чифтосването женската започва да снася яйца върху растение, с чиито листа да се хранят гъсениците. Всяко яйце е с размер 2.5 милиметра и женската пеперуда ги закрепва върху долната част на листата на растенията.

Снасянето на яйца от женската продължава няколко нощи и веднага след това женската отлита, за да умре. Яйцата се развиват десетина дни и се превръщат в гъсеници, които живеят 25 дни, преди да се превърнат в какавида. След 4 седмици от какавидата излиза пеперуда. Когато излиза от какавидата, пеперудата Атлас едва не пада от нея и се закрепя с крачетата си за долния ѝ ръб, като виси с главата надолу. Необходимо ѝ е време, за да изсъхнат напълно крилата ѝ и да може да лети. За размножаване в изкуствени условия на пеперудите Атлас им трябва място, където да могат да прехвърчат, висока влажност на въздуха и добро отопление.

Заплахи за пеперудата Атлас

Въпреки че възрастните пеперуди Атлас имат защитен механизъм срещу насекомоядни животни, гъсениците им нямат защита и често стават жертва на различни животни и птици и дори на едри насекоми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати