miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Индийски Носорог - любопитни факти

Индийски Носорог - любопитни факти

Индийски Носорог - любопитни факти
Снимка: skeeze/pixabay.com

Индийският носорог е огромно животно, като масата на тялото му достига до 2.5 тона и повече. На височина може да стигне до 2 метра, като женските обикновено са по-малки. Дължината на рога му е средно около 25 сантиметра, но понякога може да стигне до 60 см.

При женския индийски носорог рога може да е едва забележим и да прилича по-скоро на подутина на носа. Кожата им е гола и сива на цвят с лек розов оттенък. Интересно е, че тя виси по особен начин, образувайки все едно голяма броня.

Цвета на кожата на този вид носорог е трудно различим, тъй като животното обикновено е покрито с калта, в която обича да се търкаля. На долната челюст има силни резци, с които носорогът е в състояние да нанесе дълбоки рани.

Въпреки че е трудно да се повярва, те са много подвижни и имат отлична реакция. При опасност или за самозащита, те могат да развият скорост от 40 км/ч. Също така имат много добре развит слух и обоняние. Могат да усетят хищниците или пък хората отдалеч. Само зрението им, както и при другите носорози е слабо развито.

Това животно е тревопасно, като в рациона му влизат различни водни растения, млада тръстика и слонова трева. Интересен факт за индийския носорог е, че той къса растенията с помощта на грубата си кожа.

Индийски носорог
Снимка: 3Dinaani/pixabay.com

Обикновено се храни сутрин и вечер, когато навън е по-прохладно. Горещият ден предпочита да прекарва в малките езера и локви, които са запълнени с любимата на животното кал. Носорозите също така търсят храната си в езера, поради което те са често срещани само във влажни блатисти райони.

Като цяло са животни единаци и предпочитат да са сами. Всяко животно заема индивидуален участък от 4000 м2. На неговата територия са разположени различни растения (слонова кост и други), като я маркират с тор.

Отличават се със своя агресивен характер, като раздразнените индивиди са способни да нападнат дори и слон, като практически е невъзможно да избягат от него. Подобни нападения могат дори да не бъдат провокирани от нищо, затова и не се препоръчва да се доближават до индийския носорог.

По време на атаката той не използва рога си, а се бори с резците на долната челюст, нанасяйки дълбоки рани. Индийският носорог е изключително мощно и величествено животно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest