Какво трябва да знаем за листните въшки?

Листни въшки

Ако сте любители на цветята или пък сте запален градинар, то няма как да не сте се сблъсквали с различни проблеми, свързани с отглеждането им - болести, вредители по растенията и т.н. Сред вредителите по растенията обаче безспорно на челна позиция са листните въшки. Много добре знаете, че преди да започнете борбата срещу някой враг, то първо е добре да го опознаете. Етокакво трябва да знаете за листните въшки:

1. Листните въшки са миниатюрни създания, които се прикрепват към стъблата и долния край на листата на растенията и изсмукват от тях ценните за живота им вещества. Те лишават растенията от живителните им сили и макар в началото да ги нарекохме с по-нежното наименование "създания", листните въшки са вредители и то не само от най-често срещаните, но и от най-опасните.

2. По света съществуват около 4 400 вида листни въшки, които виреят предимно в умерения климатичен пояс. Всички те спадат към групата Aphididae, но само около 250 от тях се считат за сериозен враг за горското и селското стопанство.

3. Тези вредители по растенията са изключително интересни от биологично гледище, защото поради безполовото си размножение, те са много устойчиви организми. Размножават се изключително бързо и борбата срещу тях рядко е лека.

По петуниите се появяват листни въшки

4. Някои растения, в това число както цветя, така и зеленчуци и овошки, са по-примамливи за листните въшки от други. Към балконските цветя няма как да не споменем петуниите, които действат буквално като магнит за листните въшки, а към зеленчуците- картофите. Всъщност листните въшки могат да унищожат цялата ни реколта от картофи, защото те са и вирусоносители. Ако не се вземат адекватни и навременни мерки срещу листните въшки, картофите заболяват и стават негодни за каквато и да е употреба.

5. На пазара се предлагат много ефективни средства за борба с листните въшки, но винаги е препоръчително преди това да пробвате с някои натурални средства, които също са доказали ефективността си - масло от розмарин, мента, мащерка и др.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати