Съвети при отглеждането на декоративно зайче

Малко Зайче

Декоративните зайчета могат да бъдат безкрайно сладък домашен любимец, който да ви радва дълги години, ако знаете как да се грижите правилно за него. Въпреки че да се грижиш за декоративно зайче изглежда лесно и много хора го предпочитат пред кучето или котката, всъщност има доста специфични изисквания.

Когато обмисляте да си вземете заек като домашен любимец, не забравяйте, че това не е играчка и изобщо не е най-подходящото животинче за дете. Зайците са животни със специфични изисквания на отглеждане и необходимост от постоянно наблюдение. Вижте някои основни съвети за отглеждане на зайче.

Домашните зайци са различни от техните диви събратя и не трябва да се оставят навън. Тъй като са декоративни, те не понасят добре температурните промени, особено през летните месеци.

Дори и да решите да оставите зайчето да се скита из цялото ви жилище или на ограничена площ, всичко трябва да е обезопасено. Един малък приятел от този вид винаги може да намери куп опасности у дома. Зайците обичат да дъвчат, затова е важно да се обезопасят всички кабели.

Зайците обикновено спят през деня и през нощта, а са по-игриви на зазоряване и привечер. Добре е няколко часа всеки ден да прекарват извън клетката, за да се раздвижат, а и да проучат заобикалящата ги среда.

Домашен Заек

Зайците имат сложна храносмилателна система и е важно да получават подходящата за тях храна. От изключително значение е да ги снабдявате ежедневно със сено. То им доставя необходимите фибри и ги предпазва от проблеми като затлъстяване, диария или безоари.

Други подходящи лакомства за вашия любимец са пресните плодове. Те обожават ябълки, но не забравяйте да ги измиете добре, както и да махнете дръжките и семките.

Никога не им давайте човешка храна, както и марули, домати, краставици и зеле, тъй като от тях им се подува стомаха и може да се стигне до фатален край.

Не забравяйте, че зайците по инстинкт са преследвани животни и много от тях не обичат да бъдат вдигани и носени. Никога не го носете така, че да виси, не го подхващайте през стомаха и не го вдигайте за ушите.

Ако имате малко дете, бъдете изключително внимателни, защото детската любов може да стресира вашето животно и то да стане агресивно.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ники
Ники
13.03.2015 16:40
Сладурче :)
1
0