Стават ли сухоземните костенурки за домашни любимци?

Сухоземна костенурка

Когато човек срещне в парка или в някоя градина сухоземна костенурка, най-честият порив е да я вземе у дома, за да се порадва. Други я прибират, защото имат намерение да се грижат за нея като за домашен любимец.

Но стават ли сухоземните костенурки за домашен любимец?

Болшинството от хората не знаят, че сухоземната костенурка е защитен вид от закона. В Червената книга на България е отбелязана като вид, застрашен от изчезване. Това означава, че промяната на местообитанието на сухоземните костенурки е забранено от закона и подлежи на санкции.

Повечето хора не са запознати със статута на костенурките според природозащитните закони и затова се вживяват в ролята на спасители. Мислят си, че могат да отглеждат сухоземна костенурка у дома. Всъщност костенурките не бива да се преместват дори на няколкостотин метра от мястото, където са намерени, защото това е техният естествен район. Преместването е стрес, с който може да не успеят да се справят.

Естествени местообитания на сухоземните костенурки са пясъчните брегове и дюните, обрасли с храсти или редките дъбови гори край черноморския район. Те живеят и в храсталаците в Родопите, в Сакар, в сухи и варовикови терени, в ниските хълмисти части на страната. Градската среда не е естествена за костенурките. Дворните места също, освен ако теренът не е част от местообитанието им в природата.

Ако човек срещне костенурка край оживен път, трябва да знае, че това е или шипоопашата костенурка, или шипобедрена костенурка, защото тези два вида живеят на територията на нашата страна. Бавно движещото се животно най-често пресича пътното платно, за да отиде в друга част на района си. Човекът може да помогне, като премести костенурката на безопасно място извън пътя в посоката на нейното движение. Но не е добре да вземате сухоземна костенурка за отглеждане вкъщи.

Ако животното е ранено или е претърпяло инцидент, най-добре да бъде съобщено на центъра за диви животни, за да се погрижат за него. Оторизираните органи трябва да бъдат потърсени и ако бъде открито животно навън през студените зимни месеци. Този животински вид спи зимен сън от октомври до март и в този период навън те са застрашени животни.

Стават ли сухоземните костенурки за домашни любимци

Малките костенурки, намерени в природата, не бива да се прибират с идеята, че са застрашени. Те са толкова добре адаптирани в естествената си среда, колкото са и големите.

Все още сред някои етнически групи този животински вид се използва за храна, защото битува разбирането, че са лечебни. Всички изследвания са доказали пълната несъстоятелност на такива твърдения. Нещо повече, костенурките причиняват инфекциозни заболявания и затова консумацията им е опасна.

Стават ли сухоземните костенурки за домашни любимци? Вече знаете отговора на този въпрос. Ако ви се е прииска екзотичен домашен любимец, по-добре се спрете на игуана, брадат дракон, декоративни рибки, домашно порче, чинчила или друго животинче, което може да живее с хора.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати