miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Важни грижи за кожата на твоето куче

Важни грижи за кожата на твоето куче

Важни грижи за кожата на твоето куче

Точно както нашата кожа се нуждае от постоянни грижи, така и кожата на вашия домашен любимец се нуждае от специално внимание. Грижите за кожата на кучето зависят от неговата порода, възраст, телесно тегло, вид на козината му и хранителна диета.

Домашните любимци преминават през кожни проблеми като бактериални инфекции, алергии, опадване на козината и ние често не знаем как да им помогнем. Задължително е, ако забележите зачервяване на козината на кучето, оголени места, лезии или сърбеж, да се обърнете към ветеринар. А междувременно тук ще научите как да предотвратите подобни проблеми.

Как да предпазим кучето от алергени?

Никога не бръснете козината на кучето си, тъй като това излага кожата му на алергени от околната среда. Избягвайте храненето на кучето с пшеница под всякаква форма и продукти, които съдържат пшеница. Консумацията на такива храни може да стане причина за сериозни алергии при кучетата, че дори и при котките. Ако е необходимо, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар за признаци на зачервяване на кожата и сърбеж. 

Кои са заплахите за кучешката кожа?

Кърлежи и бълхи, микроскопични кожни акари, бактерии и гъбични инфекции се наблюдават по-често при домашните кучета, тъй като са по-изложени на прах, мръсотия и други места за размножаване на микроби, за разлика от нас. Затова редовно обезпаразитявайте кучето си външно и вътрешно. Проверявайте го за кърлежи и бълхи поне 1 седмично. Къпете го редовно със специален кучешки шампоан против кърлежи и бълхи.

Избор на кучешки шампоан

Грижи за кожата на кучето

Кожата на кучето е изключително чувствителна и изисква специализирани шампоани. Строго забранете и се въздържайте от използването на каквито и да било човешки продукти върху кучето. Те не са формулирани така, че да отговарят на изискванията на кожата на вашия домашен любимец. 

Уверете се, че търсите естествени активни вещества, без парабени и които не съдържат неприятни химикали в продуктите. Избягвайте шампоаните с изкуствен аромат, тъй като означават неестествени съставки, метилхлороизотиазолинон, който обикновено се добавя като противогъбично средство и консервант. Обърнете се към ветеринар, който да ви препоръчва качествена и хипоалергенна козметика за кучета.

Грижа за кучето по време на разходка

Дръжте кучето далеч от твърде много хора, други домашни любимци. Уверете се, че го изваждате на удобна кучешка каишка. Тя не трябва да оставя следи по кожата и рани. Почистете лапите и краката на домашния любимец с вода - просто напръскайте лапите и почистете с кърпа след всяка разходка. Не мокрете ушите на домашния любимец, тъй като те са податливи на гъбички, когато се задържа влага в тях.

Грижа за къщата

За да бъде добро състоянието на кожата на вашето куче, трябва да полагате и специални грижи за собствената си къща. Почистването на подовете, дръжките на вратите с дезинфектант и вода е наложително и трябва да се следва регулярно. Уверете се, че зоните, където спи вашият домашен любимец, са чисти и с отлична хигиена.

Моля, също така обърнете внимание, че има породи кучета с по-нежна кожа. Такива са: боксер, териери, голдън ретривър, лхаса апсо, мопс, ши тцу, английски сетер, бултерир, далматинец, шар пей.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати