miau.bg»Статии»Котки»Породи Котки»Сейшелска Котка

Сейшелска Котка

Нина 2Нина 2
Новак
345103
Сейшелска Котка
Снимка: Fine Art America
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Сейшелска Котка е животно с екзотичен вид, което няма как да остане незабелязано. Сейшелска Котка се цени изключително в родната си Великобритания, но много фелиноложки асоциации имат противоречиво мнение за породата, тъй като тя напомня за Сиамска и Балийска.

История на Сейшелска Котка

Въпреки екзотичното си наименование, Сейшелска Котка не произлиза от Сейшелските острови. Тази порода е била създадена в резултат на дългата работа на британски селекционери, които кръстосвали няколко вида екзотични породи, за да осъществят идеята си - котка, която не прилича на останалите и в същото време напомня за някои аристократични породи - двуцветни персийки със Сиамски и Ориенталски Котки. Тази порода е сравнително нова - първите Сейшелски Котки са се появили през 1980 година благодарение на британската селекционерка Патриша Търнър.

Стандарт на Сейшелска Котка

Сейшелска Котка достига до 4 килограма, но в повечето случаи тези изящни животни тежат малко над 2 килограма. Независимо че изглежда слаба, Сейшелска Котка има развита мускулатура, гъвкавост, сила и издръжливост. Главата на Сейшелска Котка е плоска, тясна, издължена в силно изразена форма на клин.

Брадичката на котките от тази порода е малка. Скулите са ясно изразени, ушите, които са един от отличителните белези на породата, са големи, със заоблена горна част и се намират сравнително отдалечено едно от друго. При малките котета от породата Сейшелска Котка ушите изглеждат непропорционално големи спрямо тялото. Очите на Сейшелска Котка са големи, изразителни и са разположени косо. Те имат форма на бадем и могат да са светлосини, сини или с цвят ултрамарин. Вратът на Сейшелска Котка е дълъг, мускулест, пропорционален и гъвкав.

Тялото на котката от тази порода е издължено, мускулите и раменете изпъкват. Гърбът е прав и тесен. Гръдният кош на Сейшелска Котка не е добре развит, той е по-скоро тесен. Крайниците на Сейшелска Котка са дълги, с умерено изразена мускулатура. Лапите са малки и овални, с тънки, но изключително дълги нокти. Опашката на Сейшелска Котка е дълга, тънка, силна и е разположена сравнително ниско. Според козината си Сейшелска Котка се дели на късокосместа и среднокосместа, като принадлежността може да се определи чак на 3-седмична възраст.

Късокосместите представители приличат на статуетки, тъй като козината покрива плътно тялото с еднаква дължина на косъма. Котките със средна дължина на косъма имат слабо развит долен пухкав слой козина, а на опашката и раменете косъмът е малко по-дълъг от останалата козина по тялото. Основен признак на породата е цветът. Абсолютно всички котета се раждат бели писани, а окончателният им цвят се формира на тригодишна възраст.

По стандарт цветът трябва да се отличава от този на Сиамска Котка, но да има равномерни петна по крайниците и опашката. Петно има и на муцуната, но то не трябва да е по цялата глава.

Цветовете варират в кафявата, бежовата, червеникавата, сивата и черната палитра. Признават се 3 типа: Huitieme – основен цвят бял, на главата и крайниците големи ярки петна; Septieme – същият вариант, но с по-малки петна; Neuvième – основен цвят еднотонен бежов, кремав, кафяв, сив, бял. На главата или муцуната малко цветно петно.

Грижи за Сейшелска Котка

Сейшелска Котка
Снимка: 6noyers

Сейшелска Котка има нужда от кътче в дома ви, където ще се чувства самостоятелна, но това няма да й попречи да прекарва почти цялото си време заедно с вас и да се опитва да спи в леглото ви. Козината на Сейшелска Котка трябва да се разресва веднъж седмично с много гъст къс гребен или четка с естествен косъм, или да се избърсва с влажна кърпа. Сейшелска Котка обича да играе, така че ако отсъствате от дома си, е добре да й оставите много играчки. Големите уши на Сейшелска Котка редовно трябва да се проверяват за инфекции.

Сейшелска Котка е много умно животно и бързо ще разбере какво й е разрешено и какво й е забранено. Въпреки това обаче тя ще се опитва от време на време да проверява до каква степен може да наруши забраните. Сейшелска Котка може да бъде обучена да изпълнява няколко елементарни команди.

Хранене на Сейшелска Котка

Препоръчително е да храните Сейшелска Котка с гранулирани или консервирани храни от премиум клас, които да поддържат здравето и красивия външен вид на животното. Ако решите да храните Сейшелска Котка с натурални продукти, се препоръчва да добавяте към менюто й ценните за тази порода витамини и минерали, които тя не може да си набави от храната. Не се препоръчва да давате на Сейшелска Котка мазни меса и субпродукти, сурово месо и риба, сурови яйца, пикантна и пържена храна, захарни и тестени изделия, пилешки кокали, прекалено горещи и прекалено студени храни.

Заболявания на Сейшелска Котка

Сейшелска Котка е изключително здраво животно. Единствените заболявания, към които котките от тази порода са склонни, са сърдечно-съдовите, и често те завършват фатално за животното.

Любопитни факти за Сейшелска Котка

Сейшелска Котка има голям набор от звуци, които издава при различни обстоятелства - тя винаги съпровожда действията си с мяучене, мъркане, леко ръмжене и какви ли не още звуци, с които общува със стопанина си и останалите членове на семейството.

Сейшелска Котка си остава игрива като малко котенце до дълбока старост. Независимо от възрастта си, Сейшелска Котка е физически активна и винаги е готова да играе. Тя има нужда от галене и внимание и ако не ги получава, се натъжава. Сейшелска Котка се слави като една от най-преданите породи.

Сейшелска Котка добре се разбира с кучета и дори с по-едри гризачи, ако те са домашните любимци в семейството, но при всяко положение тя държи да има лидерска позиция.

Сейшелска Котка обожава деца и е подходяща за големи семейства, тъй като позволява на хлапетата да си играят с нея с часове, без да ги наранява, ако те проявят известна грубост по време на игрите.

Недостатъци на Сейшелска Котка

Сред недостатъците на Сейшелската Котка е прекалената й бъбривост - тя не млъква почти никога и това може да се стори досадно на някои хора.

Сейшелска Котка трудно понася самотата и може да прояви деструктивно поведение, ако системно е оставяна сама за дълго време. При смяна на стопанина Сейшелска Котка може да спре да се храни и дори да не преживее раздялата с него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати