miau.bg»Статии»Котки»Породи Котки»Невска Маскарадна Котка

Невска Маскарадна Котка

Нина 2Нина 2
Новак
345165
Невска Маскарадна Котка
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Невска Маскарадна котка е много красива и затова е предпочитана за домашен любимец. Тя е с добър характер и лесно се разбира с малки деца, както и с различни видове домашни любимци. Невска Маскарадна котка е подходяща както за самотни хора, така и за големи семейства.

История на Невска Маскарадна котка

Невска Маскарадна котка произлиза от Русия, по-точно от град Санкт-Петербург. Невска Маскарадна котка е сравнително млада порода - тя е регистрирана през 1992 година. Смята се, че Невска Маскарадна котка произлиза от сибирските породи котки и се различава от тях само по ярко сините си очи. Не е ясно как се е появила породата Невска Маскарадна котка, има хипотези, че преди векове са се осъществявали кръстоски между аборигенните породи сибирски котки и Сиамски котки. Така се е появила дългокосместа котка, която е с характерното оцветяване за Сиамките, известно като колор пойнт, и с ярко сини очи. Наименованието си породата дължи на руската река Нева. Породата е наречена Маскарадна заради своеобразната маска на муцуната на котката, която я кара да изглежда така, все едно ще ходи на маскен бал.

Стандарт на Невска Маскарадна котка

Невска Маскарадна котка е доста голямо животно, мъжките представители на породата достигат до 8-10 килограма тегло, а женските са по-леки - те достигат до 6 килограма. Главата на Невска Маскарадна котка е голяма, с трапецовидна форма. Челото е доста заоблено и широко. Носът е широк, но не е прекалено голям. Брадичката е широка и силна, без обаче да е изпъкнала. Шията на Невска Маскарадна котка е къса, но мускулеста. Ушите са със среден размер, разположени са на доста голямо разстояние едно от друго и леко са наведени напред. Краищата на ушите са заоблени и е добре на върха на всяко ухо да има снопче косми като при рисовете. Около очите има по-тъмна маска.

Козината на Невска Маскарадна котка е дълга и гъста. Тя може да оцветена както в характерния за Сиамските котки сил пойнт - бежаво с тъмно кафяви петна, така и с почти черни петна на по-светъл фон. Някои представители на породата Невска Маскарадна котка имат бели лапи, което се смята за много ценно и се търси от любителите на породата. Очите на Невска Маскарадна котка варират в различните нюанси на синьото - от светло синьо до наситено сапфирено синьо. Очите са издължени и леко скосени. Около врата на Невска Маскарадна котка козината е по-гъста и образува красива грива, а на задните лапи на котката козината образува пухкави панталонки. Невска Маскарадна котка е с добре развита мускулатура и изящни, но силни крайници. Опашката на Невска Маскарадна котка е дълга и покрита с пухкава козина.

Грижи за Невска Маскарадна котка

Козината на Невска Маскарадна котка не изисква особено големи грижи, тъй като никога не се сплъстява. Не е необходимо да къпете Невска Маскарадна котка по-често от един-два пъти в годината, защото ще унищожите защитния слой на козината ѝ, която е водоотблъскваща. Въпреки че козината на Невска Маскарадна котка не образува сплъстявания, се препоръчва да я разресвате два-три пъти седмично със специален гребен или четка. Невска Маскарадна котка няма нужда от много игри и внимание, достатъчно е да я погалите, когато се върнете вкъщи, и тя ще е напълно щастлива. Невска Маскарадна котка винаги усеща какво е настроението на стопанина ѝ и никога не се качва в скута му, ако той не го иска в момента.

Порода Невска Маскарадна Котка

Невска Маскарадна котка има нужда от топло местенце, където да спи. То трябва да е защитено от течения. Възможно е Невска Маскарадна котка да поиска да спи в леглото ви, но ще го направи, само ако вие го допуснете. Добре е да осигурите на Невска Маскарадна котка играчки, с които да се забавлява, ако е единствен домашен любимец. Невска Маскарадна котка не е любител на гонениците из къщата, така че дори да имате две котки от тази порода, те предимно ще се излежават по цели дни. Тъй като козината на Невска Маскарадна котка е дълга, се препоръчва да добавяте към храната ѝ специални пасти, които да я предпазят от образуване на топки от косми в стомаха ѝ.

Обучение на Невска Маскарадна котка

Невската Маскарадна котка е животно с висок интелект. Тя помни името си и предпочита да се обръщате към нея, като я наричате по име. Невска Маскарадна котка може да бъде обучена на елементарни команди, както и на по-сложни, например да прескача обръч. Добре е да съчетаете похвалата за добре изпълнената команда с погалване и вкусно лакомство.

Хранене на Невска Маскарадна котка

Невска Маскарадна котка може да прояви известни претенции по отношение на храната. Препоръчително е да я храните с висококачествени натурални продукти или със суха храна и консерви за котки от висок клас. Ако изберете хранене с натурални продукти за Невска Маскарадна котка, трябва да знаете, че над 60 процента от менюто ѝ е добре да се състои от месо и месни субпродукти, които са преминали термична обработка. Препоръчително е да давате на Невска Маскарадна котка агнешко и заешко месо, дивеч, пилешко и пуешко, както и телешко месо и техните субпродукти.

Не се препоръчва да храните Невска Маскарадна котка със свинско месо, тъй като то е прекалено мазно за представителите на тази порода. Морската риба, сварена и обезкостена, ще е чудесно допълнение към менюто на Невска Маскарадна котка. Редовно осигурявайте витамини и минерали, които да допълват менюто на Невска Маскарадна котка. Може да давате на представителите на тази порода сварена елда и сварен ориз, сварени и пресни зеленчуци, сварени морски дарове, твърдо сварени яйца, кисело мляко и извара. Не се препоръчва да храните Невска Маскарадна котка с пушено месо и пушена риба, с прекалено солена храна, със сладки и тестени изделия, с пикантни храни и с твърде горещи или студени храни.

Заболявания на Невска Маскарадна котка

Невска Маскарадна котка произлиза от аборигенна порода котки, заради което не е податлива на повечето генетично обусловени заболявания. Въпреки това понякога Невска Маскарадна котка може да страда от инфекции на ушите и очите, затова редовно ги проверявайте, за да избегнете евентуални усложнения. Понякога Невска Маскарадна котка може да страда от проблеми със ставите или със сърцето. Здравето на Невска Маскарадна котка пряко зависи от доброто ѝ хранене, затова, ако осигурявате всички необходими вещества за доброто развитие на вашата котка, тя ще се радва на добро здраве и перфектен външен вид.

Коте Невска Маскарадна Котка

Любопитни факти за Невска Маскарадна котка

Козината на Невска Маскарадна котка е много специфична и е хипоалергенна. Затова тази пора котки е подходяща за хора, които имат алергия към котешка козина. През лятото козината на Невска Маскарадна котка се сменя и не е толкова пухкава. През зимата обаче долният слой козина пораства отново и котката става пухкава.

Невска Маскарадна котка не е злопаметна. Тя не е от породите, които ще си отмъстят, защото сте ги наранили физически или психически. Ако се почувства засегната, тя просто ще ви обърне гръб и ще поседи известно време така, за да ви покаже, че сте я обидили.

Невска Маскарадна котка се грижи за малки деца като бавачка. Колкото и да я тормозят хлапетата, тя никога няма да ги одраска с нокти, а ако усети, че е застрашена, просто ще избяга, но няма никога да ги нарани. Ако усети, че малко дете е разстроено, Невска Маскарадна котка веднага ще отиде при него и ще се опита да го утеши.

Когато женската Невска Маскарадна котка роди, мъжкият често помага при отглеждането на малките. А ако две женски от тази порода са родили заедно, те ще се грижат за чуждите котенца и ще ги кърмят, без да ги делят на свои и чужди.

Невска Маскарадна котка е дружелюбна до такава степен, че ако имате морско свинче или хамстер, тя бързо ще се сприятели с него и никога няма да се опита да го нарани.

Интересен факт е, че новородените котенца от породата Невска Маскарадна котка са чисто бели. Тъмните петна по козината им се появяват по-късно, а основният цвят на козината също се променя след време. Смята се, че цветът на козината на породата се дължи на термочувствителен ген, който позволява оцветяването в по-тъмен цвят само на най-отдалечените от тялото места.

Недостатъци на Невска Маскарадна котка

Невска Маскарадна котка е склонна към доминиране, затова е добре да ѝ покажете, че няма да допуснете своеволия в дома си. В противен случай Невска Маскарадна котка лесно ще ви превърне в най-добрия изпълнител на всяко нейно желание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати