miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Котките могат да имат алергия към стопанина си

Котките могат да имат алергия към стопанина си

Котки
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Всеки е чувал, че има хора, алергични към котки или кучета, но малко известен факт е, че вашите домашни любимци могат да са алергични към вас. Доктор Рейлън Франсуърт от Колежа по ветеринарна медицина в щатския университет във Вашингтон разказва, че котките могат да развият алергия не само към вас, но и към кучета.

Грациозните домашни любимци развиват алергия към човешкия и кучешкия пърхот. Доктор Франсуърт разказва, че това става изключително рядко, но не е нещо невиждано.

Знае се, че пърхотът представлява малки мъртви клетки кожа, които се отделят от скалпа или от косата. Именно те могат да причинят възпаление или сърбеж при котките. Пухкавите домашни любимци могат да развият алергия и към някои видове храни, споменава ветеринарният лекар.

Тя обаче предупреждава, че котките са изключително хитри и понякога могат да симулират алергия, ако храната не им харесва или не искат да делят обичта на хората с куче например.

Поради факта, че много хора не знаят въобще, че котката им може да развие алергия, те са толкова трудно откриваеми и рядко регистрирани. Франсуърт разказва, че симптомите са иначе ясно видими, ако знаем какво търсим.

Котка

Обикновено това са възпаление, сърбеж на кожата и течащ нос. При котките може да се появи и милиарен дерматит, който се появява като малки корички или липсваща козина обикновено в областта на главата и шията, но може да се появи навсякъде.

Ветеринарният доктор предупреждава, че трябва внимателно да се следи за тези симптоми на котката. Ако са целогодишни, а не сезонни, това може да означава, че животинката е алергична към храната или към нещо от средата, в която живее.

Само хранителните алергии са опасни за котките, защото могат да доведат до трайни увреждания. За щастие, домашните любимци мога да бъдат тествани за различни алергени - както сезонни, така и целогодишни, обяснява Кристин Кейн от училището по ветеринарна медицина към университета в Пенсилвания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати