miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Как да разберем кога е болна котката?

Как да разберем кога е болна котката?

Болна котка

Когато отглеждате дете, достатъчно голямо, за да може да говори, вие винаги можете да разберете кога то усеща някаква болка - то ще ви каже и вие веднага ще вземете необходимите мерки.

Но как ще разберете кога котката е болна? Тя няма как да ви се оплаче или пък да сподели какво я боли, като същевременно и тя може да се разболее, включително и от сериозни болести като котешкия СПИН например.

Как да разберем кога котката ни е болна?

Когато става въпрос за кожни болести при котките, ние няма как да не ги забележим. Също така сме особено предпазливи, ако животинката се сдобие с кърлеж или пък с бълхи, защото те са преносители на много болести. В тези ситуации веднага ще вземем мерки.

По-опасни са невидимите заплахи като заболяванията на вътрешните органи на животинката. Ето за какво трябва да следите, ако се съмнявате за евентуални заболявания при котките.

1. Уверете се, че тя приема достатъчно течности и не гладува. Относно правилното хранене на котката се консултирайте с ветеринар, защото различните породи котки и различните по големина котки изискват различна дневна дажба. Кастрираните котки пък трябва да се хранят по-често от останалите, но на по-малки порции.

2. Проверявайте редовно котешката тоалетна, за да сте сигурни, че отделителната система на котката функционира нормално. Следете цвета и консистенцията на котешките изпражнения, защото и котките могат да имат диария или пък запек при котките.

3. Най-показателно е поведението на котката - ако тя стане прекалено неспокойна, мяука жаловито и не може да си намери място, то най-вероятно си имате работа с болна котка. Имайте предвид, че можете да станете свидетели на подобни признаци и при разгонване на котката.

Тревогата на котката може да подсказва, че тя е болна

4. Котката може да стане и прекалено пасивна, да спи повече от обичайното, да се залежава. Тук е важно да знаете, че котките по природа обичат да спят по около 12 часа в денонощието, а понякога и повече, но през останалото време са много активни. Следете за промени в активността и поведението на котката.

5. Погрешно е твърдението, че за да е здрава една котка, носът ѝ трябва да е винаги влажен. Когато тя спи или пък когато се намира в прекалено топло помещение, носът ѝ ще е сух. По-добре следете телесната ѝ температура, която се счита за нормална, ако е около 38-39 градуса. Но при други стойности се консултирайте с ветеринар, защото е възможно котката да е болна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати