Miau.bg»Статии»Рептили»Змии»Опасности при отглеждане на влечуги

Опасности при отглеждане на влечуги

Влечуги

Противно на популярните възприятия, влечугите са сред най-любвеобилните домашни любимци и всеки собственик на екзотични животни ще потвърди това. В сравнение с куче или котка обаче, те изискват далеч по-малко грижи и поддръжка.

Ниската им претенциозност ги прави идеалната компания в малки апартаменти и заети домакинства. Също така, хората с алергия към животни като кучета, котки и зайци няма да срещат подобни проблеми с влечуги.

Нека не забравяме обаче съвкупността от предпазни мерки при боравене с тези животни, защото те не са съвсем изгубили своята дива природа. Свеждането на рисковете до минимум ще спомогне за установяването на мир във вашето домакинство. Какви са възможните опасности при отглеждане на влечуги?

Всички домашни любимци имат потенциал да разпространяват зоонотични заболявания (такива, пренасящи се между животни и хора), включително и рептилите. Тези заболявания могат да имат за причинители бактерии, гъбички, вируси или паразити. Начините за инфестиране са най-разнообразни – напр. през устата, чрез въздуха или проникване през кожата.

Една от най-разпространените болести, предавана от влечуги на хора, е салмонелоза. Често се заразяват хора, забравящи за есенциалното измиване на ръцете или неправилно такова след докосване на влечугото – и съответно поемане на бактерията Салмонела.

Влечуги

Това може да се случи, когато човек пипне или консумира нещо, което е влязло в контакт с изпражненията наSalmonella-положителното животно. Други потенциални болести, които влечугите могат спонтанно да предават на хората, включват ботулизъм, кампилобактериоза, лептоспироза, както и някои червеи и кърлежи.

Най-ефективният начин да се предотврати опасностите при отглеждане на влечуги е да практикувате добра хигиена. Ръцете трябва да бъдат измити старателно със сапун и вода всеки път, след като се влиза в контакт с влечугото или неговото местообитания. Терариумът междувременно трябва да се почиства редовно, а отстраняването на фекалиите да бъде с ръкавици.

Освен това много експерти препоръчват домакинства с деца под петгодишна възраст да преосмислят опцията за отглеждане на влечуги в този период - не може да сме напълно уверени, че детето ще се почисти обстойно след като се нагушка с домашния любимец.

Влечугите обикновено са гушливи и социални, особено тези, идващи от магазин за домашни любимци. Някои обаче могат да бъдат уплашени и да атакуват (да хапят, драскат, душат и т.н.), ако не се отнасяме с тях по подходящ начин.

Влечуги

Тези реакции от страна на екзотичните любимци не се случват просто така – винаги съществува виновник, предизвикващ отговора и често пристигат след известно предупреждение от страна на животното.

Например, змия може да нападне човек, поставящ ръката си в местообитание във времето за хранене (и понякога непосредствено след това). Поради липсата на правилна комуникация змията обърква ръката с храна. Някои влечуги също могат да надраскат човек, който несъзнателно ги държи по неподходящ начин.

За да няма пострадали, всеки в дома ви трябва да бъде научен как да се отнася с влечуги, особено децата. Някои животни изглеждат като същинско предизвикателство, но общите правила са да не ги разклащате, люлеете, дърпате, стискате или хвърляте. Не само ще навредите на домашния любимец по този начин, но може предизвикате реакция на самозащите и да получите зъбче или нокът. А освен болка, и двете страни изграждат стена на недоверие помежду си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest