Miau.bg»Статии»Котки»Породи Котки»Породи котки с прекрасна, дълга козина

Породи котки с прекрасна, дълга козина

Породи котки с прекрасна, дълга козина

Всеки месец ставаме свидетели на нови тенденции и понякога е трудно да сме в крак с модата, тъй като тя е толкова променлива. Но за едно сме сигурни – дългокосместите породи котки винаги ще са актуални. Вижте кои са котаните с най-великолепна космена покривка. Преди да се насочите към такъв любимец обаче, не забравяйте, че стопаните на тези породи трябва да срещнат високите изисквания за поддръжка на козината.

Персийска котка

Персийската котка е вероятно една от най-известните породи в света, позната заради изящната си космена покривка. Цветът и консистенцията на козината варират, като едни животни имат лъскава и бляскава козина, а на други е пухкава и подобна на памук.

Породи котки с прекрасна, дълга козина

Хималайска котка

Хималайската котка притежава характеристики едновременно на Персийска и Сиамска котка, бидейки продукт на тяхното кръстосване, а именно – меко диплеща се бяла козина с тъмни участъци, както и писани със сини очи. Вида на тъмната шарка е изключително разнообразен – костенурков, пламъкоподобен, рисоподобен, тюленов и др.

Породи котки с прекрасна, дълга козина

Мейн Куун

Напълно логично е да сметнем, че в пакета голяма котка влиза и голяма козина. Завидните размери на тази порода котка, тежаща межу 4 и 8 килограма. Космената ѝ покривка е рунтава, с ясно изразени къдрички около врата и крайниците, пискюлчета на крачетата и огромна, пухкава опашка.

Породи котки с прекрасна, дълга козина

Американски Бобтейл

Създадена през 60-те години на миналия век като смесица между Сиамска котка и късокосмест мъжки котарак с ивичести шарки, Американският Бобтейл не смята да сменя статуса си на една от най-популярните дългокосмести писани. Големината на кожухчето на отделните индивиди варира между среден и дълъг косъм.

Породи котки с прекрасна, дълга козина

Селкирк Рекс

Вероятно не сте чували за тази порода, но е сред малкото къдрави котки, срещащи се в късокосмест и дългокосмест вариант. При тази порода гена за къдрав косъм е доминантен и се предава преимуществено в поколението. Къдравите котки притежават дори къдрави мустачки.

Рагдол

Грациозната и добре възпитана котка от тази порода се слави с бебешкосините си, невинни очи. Четири са различните шарки и детайли, правещи тази полудългокосместа порода уникална, а шестте цветови схеми добавят допълнителни чудатост и индивидуалност.

Породи котки с прекрасна, дълга козина

Бирманска котка

Още един представител на полудългокосместите породи котки, на които не може да се наситим. Сигурно си мислите, че козината ѝ опадва постоянно, но всъщност не е така – с редовно ресане и стабилна грижа за кожухчето стопаните няма да срещнат проблеми. Породата освен това изисква и навременно рязане на нокти и почистване на зъби.

Породи котки с прекрасна, дълга козина

Норвежка горска котка

Тази порода е носител на двойно космено покритие, пискюлчета на ушичките и лапичките си и сезонно менящ се спрямо температурата цвят на космената покривка, асоциирайки я с добрата ѝ адаптивност в района на нейното създаване – Скандинавските полуострови. В периода на засилено опадване на козинката стопаните трябва да бъдат нащрек с четки в ръка.

Породи котки с прекрасна, дълга козина

Сибирска котка

Произлизайки от суровия, мразовит район, тази порода е добре подготвена за ниските температури по най-добрия начин. Сибирските котки имат трислойна космена покривка, добре оформени яка и бричове на задните крака, както и рунтава опашка. През пролетта и есента се обособяват периоди на усилени опадвания на козината на пластове.

Породи котки с прекрасна, дълга козина
Снимка: Alla Lebedeva

Ла Перм

Веднъж видите ли я, никога няма да я забравите. Специфичната къдравост на козината на тази порода е резултат от случайна мутация и обикновено шарката е костенуркова, червеникава или ивичеста. Тези котки могат да се родят голи или късокосмести, като в развитието си част от котилото експресира рунтавостта, характерна за породата. За да сте сигурни, че вашето коте ще прояви така обичаните къдрички, вземете си котка с дълга козина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни