Китайска Летяща Жаба

Нина 2Нина 2
Новак
345163
Китайска летяща жаба

Китайска Летяща Жаба е изключително интересно животно, което е открито сравнително неотдавна за науката. Китайската Летяща Жаба все още е слабо изследвана и не се знае много за начина на живот на тези същества.

История на Китайската Летяща Жаба

Според специалистите Китайската Летяща Жаба трябва да се е появила на планетата ни преди повече от 250 милиона години. Въпреки това видът е открит за науката едва преди няколко десетилетия. Съществуват много видове дървесни жаби, но Китайската Летяща Жаба е открита едва в средата на 90-те години на ХХ век от група изследователи.

Китайската Летяща Жаба може да се срещне в южната част на Китай, а също така в някои части на югоизточна Азия, във Виетнам, Мианмар и Лаос. Китайска Летяща Жаба предпочита влажните екваториални гори, както и субтропичните влажни гори. Влагата играе огромна роля за живота на Китайска Летяща Жаба, затова за нея е жизненоважна да живее на места с висока влажност.

Как изглежда Китайска Летяща Жаба

Китайска Летяща Жаба е доста едра - тя става дълга около 12 сантиметра, като има случаи, в които е намирана Китайска Летяща Жаба с 18 сантиметра дължина на тялото. Мъжките са с по-дребен размер от женските - това е важно за процеса на чифтосване, тъй като женската носи мъжкия на гърба си дълго време.

Китайска Летяща Жаба е яркозелена на цвят, има малки сиво черни петна по тялото с жълти пръски. Така Китайска Летяща Жаба прилича на листо, което страда от гъбично заболяване. Коремчето на Китайска Летяща Жаба е бяло. Очите са големи, горните клепачи са тъмно кафяви, почти черни.

Между пръстите си Китайска Летяща Жаба има ципи, които й помагат да лети. Пръстите на краката на Китайска Летяща Жаба са светлозелени с нюанси на розово. Когато прескача от клон на клон, тази едра дървесна жаба разперва пръстите на краката си, като по този начин успява да се носи във въздуха и може да прелети разстояние от над 10 метра.

Когато се изплаши, Китайска Летяща Жаба потъмнява, от зелен цветът й става почти черен. Ако се роди в терариум, Китайска Летяща Жаба е с много по-различен цвят от дивите си събратя - тя е светлосиня. Езикът на Китайска Летяща Жаба е дълъг и лепкав, за да може при изстрелването му по него да се залепи насекомото, избрано от животното.

С какво се храни Китайска Летяща Жаба

Китайска Летяща Жаба се храни с насекоми, но може да се храни и с хайвера на риби, както и с хайвера на представители на своя вид. Китайска Летяща Жаба излиза на лов по свечеряване. За лов Китайска Летяща Жаба използва дългия си език, върху който насекомото залепва.

Китайска Летяща Жаба е с много бързи реакции - тя изстрелва езика си за части от секундата към жертвата си, която поглъща жива. Китайската Жаба понякога слиза на земята, където е доста тромава. Тя го прави, когато не намира храна по дърветата и тогава освен насекоми може да използва за храна и новородени гризачи.

Размножаване на Китайска Летяща Жаба

Китайската летяща жаба живее сред зеленина

Размножителният сезон на Китайска Летяща Жаба е доста дълъг - той започва през май и свършва едва в началото на октомври. Когато завали дъжд, мъжките Китайски Летящи Жаби издават силни звуци, които се чуват надалече и приличат на смях.

Мъжките застават един срещу друг и започват да издават силни звуци и женските избират с кого да се чифтосат. Женската Китайска Летяща Жаба поема върху гърба си мъжкия и започва да обикаля, като търси подходящо място за яйцата си.

Тя изхвърля от тялото си мехурчета пяна, от които се образува гнездо, в центъра на което тя подрежда снася яйцата си. Китайската Летяща Жаба прави гнезда от пяна върху широки листа, които са над водата, обикновено това са листата на див банан. Женската снася яйцата си винаги по време на слаб дъждец. Строежът на гнездото се осъществява в първата половина на нощта.

Мъжкият не помага за строежа на гнездото. За да го построи, женската Китайска Летяща Жаба се закрепва на повърхността на листата и започва да движи задните си крака, като ги огъва под невероятни ъгли, за да свали от хълбоците си мехурчетата, които се появяват там. Мъжката Китайска Летяща Жаба я поощрява с тихи звуци. Понякога мъжката Китайска Летяща Жаба слиза от гърба на женската и изчаква построяването на гнездото някъде отстрани.

Женската Китайска Летяща Жаба строи гнездото си за около два часа. След това двете жаби застават върху гнездото, което може да достигне до 25 сантиметра дължина и 20 сантиметра широчина. Мъжкият потапя задните си крака в пяната. Женската снася яйцата и веднага се опложда от мъжкия, като той ги вкарва в средата на гнездото с предните си крака.

Женската снася порции от по 50 яйца, докато не напълни гнездото с около 800 яйца, всяко с диаметър около 2 милиметра. Чифтосването продължава не повече от 2 часа. След това жабите напускат гнездото, което изсъхва и се покрива с еластична ципа. След едно денонощие се появяват попови лъжички, които след два дни излизат от пяната, която се втечнява.

Две денонощия те лежат на дъното на водоема, след това намират място, където се закрепват и започват да се хранят на петия ден. След това започват да им растат зачатъци на задни крака, а на месец и половина се превръщат в жаби с размер около сантиметър и половина. Те са тъмно кафяви и цветът им изсветлява до зелен за около две седмици.

Любопитни факти за Китайска Летяща Жаба

Китайската Летяща Жаба живее до 6 години. Тя може да се отглежда в терариум подобно на змии, игуани, гущери, но много трудно се размножава в домашни условия. Ако се отглежда като екзотичен домашен любимец, терариумът на Китайска Летяща Жаба трябва да се почиства два пъти на ден, защото водата много бързо се замърсява.

В терариума на Китайска Летяща Жаба задължително трябва да има ултравиолетова лампа, която да осигурява на животното светлина и топлина. Не може да се гледат повече от три Китайски Летящи Жаби в един терариум, тъй като ще се бият за територия. Препоръчва се да се отглеждат две женски и един мъжки в един терариум, защото при наличието на двама мъжки от сутрин до вечер стопаните им ще са принудени да слушат силните звуци, които издават, за да впечатлят женската.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest