Miau.bg»Статии»Рептили»Костенурки»Маслинова Ридлея

Маслинова Ридлея

Нина 2Нина 2
Новак
34542
Маслинова Ридлея

Маслинова Ридлея е вид морска костенурка, която има характерен цвят, напомнящ за маслини. Маслиновата Ридлея е изчезващ животински вид и затова е изключително ценен.

История на Маслиновата Ридлея

Смята се, че Маслиновата Ридлея се е появила на планетата ни преди около 250 милиона години. Тази интересна костенурка е разпространена в топлите води на Тихия и Индийския океан. Маслинова Ридлея може да се срещне в Саудитска Арабия, Индия, Япония, в северната част на Южна Африка, Бразилия, Венецуела, Пуерто Рико. Маслинова Ридлея живее също така край Бангладеш, Австралия, Виетнам, Гана, Индонезия, Кения, Коста Рика, Мадагаскар, Микронезия и Нигерия. Тя се среща и край Судан, Сомалия, Тайланд, Перу, Уругвай, Тринидад и Тобаго, Танзания, Филипините и Ямайка.

Популацията на Маслинова Ридлея е под сериозна заплаха заради прекалено бавното развитие и израстване на възрастни екземпляри от този вид, както и заради промяната в околната среда, което намалява възможността на този вид костенурка да снася яйцата си в подходящите за това места. Тъй като е защитен вид, Маслинова Ридлея е забранена за продажба и ловът й се наказва строго. Съществуват плажове, които се охраняват, за да не може туристите да пречат на размножителния процес на Маслинова Ридлея.

Как изглежда Маслиновата Ридлея

Наименованието си Маслинова Ридлея е получила заради цвета на корубата си, който е маслинено сивкав. Маслиноват Ридлея става дълга до 80 сантиметра и тежи до 50 килограма. Корубата е със сърцевидна форма и е леко огъната. На всяка страна на тялото си Маслиновата Ридлея има несиметричен брой пластини по корубата си.

Мъжките Маслинови Ридлеи са много по-едри от женските и имат по-масивни челюсти и по-дебела опашка от женските. Освен това опашката на мъжката Маслинова Ридлея се показва извън корубата, а при женската това е невъзможно. Крайниците на Маслиновата Ридлея са като плавници, за да може да изминава големи разстояния по вода. Маслиновата Ридлея е с широка глава с форма, напомняща за триъгълник. Крайниците на Маслиновата Ридлея са покрити със специални пластини, както и главата й.

Много костенурки Маслинова Ридлея

С какво се храни Маслиновата Ридлея?

Маслиновата Ридлея е хищник, който се храни както с животни, така и с растения. Маслиновата Ридлея води спокоен живот. Цялата сутрин тя прекарва в търсене на храна, а през деня се носи по повърхността на водата. Маслиновата Ридлея се храни предимно с морски животни, които намира на дъното - тя с удоволствие похапва и медузи, морски мекотели, ракообразни и различни видове рибки. Ако дълго време не може да намери нещо подходящо за ядене, Маслиновата Ридлея се храни и с водорасли. Маслиновата Ридлея е склонна да експериментира с различни видове нови храни. За съжаление заради замърсяването на моретата и океаните се случва в стомаха на загинала Маслинова Ридлея да се намерят пластмасови и найлонови предмети. Ако е притисната от прекалено голям глад, Маслинова Ридлея може да прояви канибализъм.

Размножаване на Маслинова Ридлея

Интересен факт е, че Маслинова Ридлея винаги се размножава точно там, където се е появила на бял свят. Дори да живее на голямо разстояние от мястото, където е родена, тя се връща с точност на плажа, където се е излюпила от яйцето, за да даде живот на следващо поколение. Смята се, че Маслиновата Ридлея използва магнитното поле на Земята, за да се ориентира в пространството и да намери плажа, на който се е появила на бял свят.

В момента, в който достигне дължина от 60 сантиметра, Маслиновата Ридлея е готова за чифтосване. Този процес се осъществява през пролетта и в началото на лятото. Мъжката и женската Маслинова Ридлея се чифтосват във водата, след което женската излиза на брега и с лапите си прави няколко дупки с дълбочина около 35 сантиметра.

В тях тя разпределя яйцата си - по този начин дава по-голям шанс на костенурчетата да се излюпят, тъй като ако снесе яйцата само в една дупка, всички те могат да бъдат изядени от хищници накуп. След това женската Маслинова Ридлея затрупва яйцата с пясък и утъпква пясъка с лапите си, за да попречи на хищниците да забележат мястото, където е снесла яйца.

Температурата определя какъв ще бъде полът на новоизлюпените костенурчета. Ако яйцата са били в сравнително хладна среда, се излюпват мъжкари, а ако температурата е над 30 градуса, се излюпват женски Маслинови Ридлеи. Инкубационният период на яйцата е 45 дни. След като се излюпят, малките Маслинови Ридлеи поемат дългия си, пълен с опасности път към водата.

Костенурка Маслинова Ридлея

Обикновено те правят това през нощта, като по този начин намаляват възможността да бъдат атакувани от хищници. За да се излюпят, Маслиновите Ридлеи пробиват черупката на яйцето със специален зъб, който е създаден за тази цел. За съжаление в момента, в който костенурчетата тръгнат към водата, ги убиват различни видове хищници - змии, хищни птици, койоти и други диви животни. Във водата малките костенурчета стават жертви на хищни риби. Малките костенурчета се излюпват абсолютно черни и постепенно изсветляват, докато придобият характерния маслинов цвят на корубите си.

Любопитни факти за Маслинова Ридлея

За предотвратяване на прекомерно охлаждане на тялото си, Маслиновата Ридлея се събира в големи групи с други представители на вида си. По този начин водата около групата става по-топла и костенурките успяват да поддържат необходимата за тях температура на телата си.

Щом усети хищник, който я заплашва, Маслиновата Ридлея веднага се отдалечава от брега и влиза във водата, където е доста бърза. Когато е на сушата, нейни естествени врагове са змиите, опосумите и дивите прасета, както и различни видове хищници. Те се хранят с яйцата на Маслинова Ридлея.

Интересен факт е, че Маслиновата Ридлея може да се отдалечи от водата на разстояние 15 километра по суша.

Маслиновата Ридлея е застрашена от изчезване не само заради хищниците, но и заради човека, тъй като тази костенурка се смята за деликатес в скъпите ресторанти, а яйцата също се събират от бракониери. За да бъде възстановен видът, много рибари вече използват съвременни безопасни мрежи, за да не се заплитат Маслинови Ридлеи в тях. Освен това съществуват лаборатории, в които Маслинова Ридлея се отглежда в инкубатори, а след това костенурчетата се пускат във водата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати