miau.bg»Статии»Птици»Папагали»С какво да храним папагалчето си?

С какво да храним папагалчето си?

С какво да храним папагалчето си?

Небалансираната диета е честа грешка от страна на собствениците на пернати домашни любимци и обикновено води до заболявания. Съществува голяма липса на познания в сферата на храненето на папагалите. Ето какво трябва да съдържа менюто на пернатото, за да е то здраво и енергично.

Семена за папагали

За повечето видове птици, по-специално папагалите, диетата, базирана само на семена, причинява дефицит на витамин А и калций, а е с високо съдържание на мазнини. Това не значи, че семената не трябва да присъстват в хранителния план, но обикновено птицата се нахвърля първо на тях, избира даже само определен вид семена, и изключва всички други опции в паничката. Семенцата може да възприемате като бързата, вредна храна за птици, затова трябва да включват само около 10% от цялото количество храна. Вълнистите папагали и корелите ядат предимно семена в естествени условия и могат да толерират по-висок процент от тях, но не повече от 25 % от храната.

Миксове за папагали

След като в практиката се появиха множество случаи на дефицити в диетата на папагалите, компаниите започнаха да произвеждат специални миксове за папагали, включващи зърна, семена, зеленчуци, плодове, подсилени с витамини и минерали, изпечени във формата на пелети и др. Те предоставят нужните елементи за птичето и не му позволяват да подбира какво яде в паничката си, тъй като включват всичко в себе си. Не всяко животинче обаче харесва комерсиалната храна, особено ако досега е яло основно семена. Освен това даването на пелети всеки ден омръзва. Добра идея е готовите миксове да включват 50-60% от храната. С повишаването на интереса към папагалите се открива нова и нова информация по въпроса какво включва най-оптималната диета. Засега мнението е, че комбинация от формулирана храна (пелети), свежо приготвена храна и малък процент семена е добър вариант. Имайте предвид, че свежите храни за папагалчета бързо се развалят и трябва да ги отделите от паничката няколко часа след престоя им там. Когато имате случай на капризно птиче, предложете му новия вид храна рано сутрин или вечер, когато обикновено търсят храна в природата.

С какво да храним папагалчето си?

Зеленчуци за папагали

Свежите зеленчуци са важна част от добрата диета. Не всички притежават особена хранителна стойност – целината и марулята съдържат предимно влакнини и вода. Зеленилките и тъмножълтите зеленчуци са отличен избор. Предложете разнообразие от зеленчуци, като можете да ги дадете цели, нарежете на парченца, стоплите леко или да ги сготвите. По-големите парчета ще предизвикат птичето да си ги захваща с крака и да ги гризе. Интерес ще представлява и да провесите зеленчука от горната част на клетката. Бъдете креативни и разнообразявайте. В списъка на позволените зеленчуци спадат моркови, сладки картофи, листни зеленчуци (зеле, кейл, глухарчета, цвекло, ряпа и др.), зелен боб, карфиол, броколи, патладжан, грах, тиква, марули, царевица, краставица. Не давайте авокадо на папагала, защото е токсично.

Плодове за папагали

Същото, което важи за зеленчуците, е валидно и за плодовете. Повечето птичета обожават плодове и ще се хранят предимно с тях, ако им е представена разнообразна храна за папагали, затова лимитирайте количеството им. Тъмнооцветените плодове имат по-висока хранителна стойност. За екзотичните видове предлагайте и тропически плодове, тъй като е естествена храна за папагалите. Бъдете сигурни, че не давате ябълкови семки или костилки, тъй като са токсични. Сред препоръчваните плодове са манго, папая, киви, боровинки, малина, ягоди, нар, диня, пъпеш, нектарини, банани, череши, круши, портокали, кайсия, ябълки, мандарини, грейпфрут.

Други храни за папагали

Птиците могат да бъдат хранени с разнообразие от високо хранителни зърна, като сготвен кафяв ориз, киноа, овесени ядки, пшеница, паста, ечемик. Пълнозърнестият хляб и неподсладени зърнени закуски също са добра опция за човешки храни за папагал. Сготвените боб, леща и грах са отлична добавка към диетата на папагала.

Кълнове за папагали

Освен че са идеален хранителен източник, кълновете притежават голямо разнообразие от витамини и минерали, представени в добре резорбируема форма. Освен това в кълновете се съдържа стабилно количество антиоксиданти, като някои вярват, че е перфектната храна, предлагана от природата. В крайна сметка и птичето ви много ги харесва.

С какво да храним папагалчето си?

Хранителни добавки за папагали

Добре е да предложите сепийна кост на папагалчетата си, бидейки добър източник на калций. Ако птичето се храни разнообразно, обикновено хранителните добавки от витамини и минерали не са нужни, освен ако ветеринарят ви не ги е препоръчал.

Шоколад, авокадо и ревен са в списъка на забранените храни за папагалчето. Изключени са всякакви напитки с алкохолно съдържание или кофеин. Избягвайте преработени меса и храни, богати на нитрати, нитрити, сулфити или мононатриев глутамат. Избягвайте лук, костилки, ябълкови семки, големи количества боб. Стойте далеч от вредните бързи храни, пълни с мазнини, захар или сол. Освен това птиците са лактоза-нетолерантни животни, затова в никакъв случай не ги хранете с млечни продукти.

Що се отнася до фъстъците, много от тях може да са замърсени с гъбен представител, отделящ токсин, или потенциален карциноген. Ако избирате сурови фъстъци, внимавайте да нямат следи от мухлясване. Бланшираните неосолени фъстъци също са добър вариант.

Прочетете също съвети за: хранене на корела, менюто на жако и хранене на какаду.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest