Папагалате Жако спадат към едрите папагалови птици, а те не са изучени все още достатъчно добре и не са изяснени точните хранителни нужди на пернатите. Предполага се, че гранулираната храна за тях е най-подходяща, защото има в състава си необходимите съставки, включително витамини и минерали.
Храненето на Жако като вид едър папагал, се определя по следния начин:
Семената не трябва да надвишават 20 процента от състава на менюто, като слънчогледовите семки е добре да са около 5 процента. На практика това са 4-5 семки дневно. Около 100 процента от хранителната дажба трябва да бъде от равни количества храни от четирите основни групи.
- Храни, източници на белтъчини - варени меса - пилешко, телешко, риба и други. Яйца, кисело мляко. Също така бобови растения като варен грах, леща, които дават протеини;
- Храни, източници на въглехидрати - това са пълнозърнестите храни, овесените ядки, макаронени изделия, ориз и царевица. Може да се дават както варени, така и сурови. Птиците обичат много да кълват и кочаните с царевица са любима занимавка. Пълнозърнестите храни дават и необходимите влакнини за храносмилането на Жако;
- Храни, източници на витамини и минерали - плодовете и зеленчуците са това, което ще зареди тялото на папагала с всички нужни полезни вещества. Морковите, целината, червеното цвекло, доматите, краставиците, тропическите плодове, а също ягодите, малините, боровинките и всички ярко оцветени плодове са подходящи, защото са не само източник на нужните хранителни вещества, но и забавление и игра за птиците, които различават цветовете и се забавляват с ярката храна така, както и хората;
- Храни, източници на мазнини - това са на първо място ядките и семената. Въпросът с мазнините в храната на папагал Жако е много деликатен, защото проучванията показват, че високото съдържание на мазнини предразполага към пристрастяване птиците, а това води до енергийна треска, възбуда, която прилича на захарната възбуда при консумацията на захарни изделия.
Често се развиват болести, причинени от излишъка на фосфор. Освен това Жако са известни с лесната податливост към авитаминоза, както и на костни заболявания при нарушаване на баланса на калций и фосфор. Предразположени са също към затлъстяване и развитие на мастна дегенерация е образуване на мастни тумори. По тази причина не се препоръчват готови смески, които не са добре балансирани. Стопаните трябва да се погрижат за състава на диетата на своя пернат питомец.