Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Хранене на папагал Жако

Хранене на папагал Жако

Хранене на папагал Жако

Папагалате Жако спадат към едрите папагалови птици, а те не са изучени все още достатъчно добре и не са изяснени точните хранителни нужди на пернатите. Предполага се, че гранулираната храна за тях е най-подходяща, защото има в състава си необходимите съставки, включително витамини и минерали.

Храненето на Жако като вид едър папагал, се определя по следния начин:

Семената не трябва да надвишават 20 процента от състава на менюто, като слънчогледовите семки е добре да са около 5 процента. На практика това са 4-5 семки дневно. Около 100 процента от хранителната дажба трябва да бъде от равни количества храни от четирите основни групи.

- Храни, източници на белтъчини - варени меса - пилешко, телешко, риба и други. Яйца, кисело мляко. Също така бобови растения като варен грах, леща, които дават протеини;

- Храни, източници на въглехидрати - това са пълнозърнестите храни, овесените ядки, макаронени изделия, ориз и царевица. Може да се дават както варени, така и сурови. Птиците обичат много да кълват и кочаните с царевица са любима занимавка. Пълнозърнестите храни дават и необходимите влакнини за храносмилането на Жако;

Храни за папагал Жако

- Храни, източници на витамини и минерали - плодовете и зеленчуците са това, което ще зареди тялото на папагала с всички нужни полезни вещества. Морковите, целината, червеното цвекло, доматите, краставиците, тропическите плодове, а също ягодите, малините, боровинките и всички ярко оцветени плодове са подходящи, защото са не само източник на нужните хранителни вещества, но и забавление и игра за птиците, които различават цветовете и се забавляват с ярката храна така, както и хората;

- Храни, източници на мазнини - това са на първо място ядките и семената. Въпросът с мазнините в храната на папагал Жако е много деликатен, защото проучванията показват, че високото съдържание на мазнини предразполага към пристрастяване птиците, а това води до енергийна треска, възбуда, която прилича на захарната възбуда при консумацията на захарни изделия.

Често се развиват болести, причинени от излишъка на фосфор. Освен това Жако са известни с лесната податливост към авитаминоза, както и на костни заболявания при нарушаване на баланса на калций и фосфор. Предразположени са също към затлъстяване и развитие на мастна дегенерация е образуване на мастни тумори. По тази причина не се препоръчват готови смески, които не са добре балансирани. Стопаните трябва да се погрижат за състава на диетата на своя пернат питомец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest