Miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»Как да храним таралежа

Как да храним таралежа

Хранене на таралеж

В дивата природа таралежите се хранят предимно с насекоми, но бидейки всеядни, могат да поглъщат храна от почти всяка категория. За тези бодливи животинки се знае, че нямат проблем да ядат насекоми, плужеци, жаби, риби, червеи, змии, яйца, плодове.

Не може да се каже, че проявяват капризност. За вашия таралеж е добре да подготвите диета, богата на протеини. Количеството, което да му давате, зависи от метаболизма и физическата му активност. В случай че забележите повишаване на теглото, намалете дневната дажба.

Добре балансираната диета ще подсигури да имате здраво и щастливо приятелче в продължение на много години. Ето някои идеи, които могат да ви насочат:

Суха храна за котки или специализирана суха храна за таралежи

На много малко места се предлага специализирана храна за таралежи. Обикновено добра алтернатива има в лицето на пилешките гранули за котки, богати на протеин. Сухата храна за таралежи трябва да е най-голям процент от дажбата.

Мокра храна

Следващата съставка от менюто е мократа храна. Консервите кучешка или котешка храна вършат идеална работа за таралежчето. Бъдете сигурни, че главното й съдържание е пилешко или друг тип месо.

Плодове и зеленчуци

Малка част от порцията трябва да включва плодове и зеленчуци. Тук спадат грах, боб, царевица, ябълки, грозде и моркови. Най-вероятно бодливият ви другар ще хареса само някои от изброените, затова предложете му разнообразие и го оставете сам да избере. Не прекалявайте са плодовете и зеленчуците, тъй като не бива те да съставляват основната част от диетата.

Хранене на таралеж

Лакомства

Както и хората, и таралежчето се изкушава от вредната, бързо приготвена храна. Лакомствата са идеалният начин да разнообразите манджата на животинчето, но тайната се крие в малките количества. Шепичка от щурци или брашнен червей са перфектната награда за добро поведение. Други варианти са комерсиалните лакомства за кучета и котки, както и сговени яйца, хамбургер или пиле. Малко парченце от вашата гозба ще удовлетвори животинчето.

Вода

Бъдете сигурни, че сте осигурили достатъчно количество бистра вода за домашния си любимец. Обикновено тя се слага в поилка в клетката на таралежа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest