Miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Интересни факти за хипопотама

Интересни факти за хипопотама

Нина НордНина Норд
Джедай
22534
Интересни факти за хипопотама

Хипопотамът е едно от най-едрите сухопътни животни, което прекарва във водата голяма част от живота си и излиза на сушата само за няколко часа, за да се нахрани. В днешно време хипопотами се срещат в Африка, на юг от Сахара. Все още не се знае много за навиците на това животно, защото не е изучено достатъчно.

Това, което е ясно обаче, е, че на 15 февруари светът се фокусира върху световния ден на хипопотама. На тази дата е идеално да поговорим повече за любопитното около този едър любител на калните бани.

Експертите смятат, че съвременният хипопотам е еволюирал в Африка преди около 8 млн. години. Въпреки че напомнят на смеска между коне и прасета, тези полуводни бозайници всъщност са най-тясно свързани с китовете, делфините и морските свине – нищо чудно, че са толкова добри в гмуркането!

Интересен факт е, че хипопотамът се ражда под водата. Той може да живее до 40 години. Мъжкият хипопотам може да има в харема си до 20 женски, с които обитава определено водно пространство. Ако се появи млад мъжкар, собственикът на харема го напада и му нанася много сериозни рани по тялото с острите си зъби.

Старите мъжкари могат да достигнат до 4 тона тегло. Женските хипопотами оставят малките си в нещо като ясла, за да могат да търсят храна на спокойствие, а една-две женски се грижат за мъниците.

Хипопотам

Въпреки че изглеждат безобидни и са тревопасни животни, хипопотамите са родени убийци. Бивните на мъжкаря могат да достигнат до 60 сантиметра дължина и често мъжките хипопотами стават жертва на бракониери, които продават бивните им за имитация на слонова кост.

Резерватът Южна Луангва в Замбия е прочут със своите хипопотами-убийци, които всяка година убиват по над 50 човека, сред тях и туристи.

Хипопотамът се смята за едно от най-опасните африкански животни. Той напада човека, като го сваля на земята, стъпква го с краката си и след това нанася сериозни, понякога смъртоносни рани, с огромните си зъби. Затова в древен Египет хипопотамите са се смятали за сериозна заплаха за хората.

Потта на хипопотама е червеникаво-оранжева на цвят, а млякото на женските е розово.

Това едро и непохватно на пръв поглед животно може да тича по-бързо от човека. Интересно е, че по време на любовния период женската избира мъжкар, който успее да направи най-голяма купчина екскременти. Той ги разхвърля навсякъде с опашката си, която върти като перка на хеликоптер. Това наторява земята и я прави по-плодородна, което осигурява храна за потомството му.

Хипопотамът може да спи във водата, тъй като подкожната мазнина го задържа на повърхността. Това едро животно може да остава под водата до 5 минути благодарение на факта, че ноздрите му се затварят и то може да използва запасите си от въздух.

Вижте и умилителни снимки на бебета хипопотамчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни