miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Захарна Торбеста Катерица

Захарна Торбеста Катерица

Нина 2Нина 2
Новак
345193
Захарна Торбеста Катерица
Снимка: The Spruce

Захарна Торбеста Катерица е малка торбеста животинка, която се среща само в някои части на планетата. В последно време в много страни Захарна Торбеста Катерица се е превърнала в популярен домашен любимец заради атрактивния си външен вид.

История на Захарна Торбеста Катерица

Захарна Торбеста Катерица, наричана още Летяща Захарна Торбеста Катерица, е разпространена в Австралия и Тасмания. Освен на тези места Захарна Торбеста Катерица може да бъде открита също така в Нова Гвинея и на Молукските острови. В Тасмания Захарна Торбеста Катерица попада през 1835 година и затова местните жители нямат специфична дума за нея, която да е била използвана от векове. Захарна Торбеста Катерица живее в гористи местности.

Характеристики на Захарна Торбеста Катерица

Захарна Торбеста Катерица е с големината на обикновена катерица. Но приликата свършва само дотам, че двете животни си приличат по отношение на строежа на тялото. Дължината на тялото на Захарна Торбеста Катерица е от 15 до 21 сантиметра и е много пухкава. Опашката на Захарна Торбеста Катерица е дълга до 21 сантиметра. Захарна Торбеста Катерица е дребна животинка - възрастните екземпляри тежат по 100-170 грама. Тялото на Захарна Торбеста Катерица е тясно, но заради летателната кожа то изглежда доста широко. Муцуната на Захарна Торбеста Катерица е къса е леко заострена. Очите на Захарна Торбеста Катерица са големи, тъй като тя е нощно животно и те са приспособени за нощно виждане.

Представителите на Торбеста Катерица са доста големи и са много подвижни, което помага на животното да се ориентира добре сред звуците през тъмната част част от денонощието. Козината на Захарна Торбеста Катерица е мека е пухкава. В горната част на тялото козината е пепеляво сива, а от края на носа до средата на гърба има кафеникава ивица. Коремът и гърлото на Захарна Торбеста Катерица са бели или кремави. Могат да се срещнат кафяви или жълтеникави представители на вида, а албиносите са голяма рядкост.

Характерна за Захарна Торбеста Катерица е специалната мембрана, която започва от петите пръсти на предните лапи и завършва на първите пръсти на задните лапи. С помощта на тази мембрана Захарна Торбеста Катерица може да прескача големи разстояния, като лети във въздуха. Всяка от лапите на Захарна Торбеста Катерица има по пет пръста. На предните лапи първите два пръста са противопоставени на останалите три, а на задните лапи противопоставен е само по един пръст.

Хранене на Захарна торбеста катерица

Захарна Торбеста Катерица
Снимка: Bored Panda

Захарна Торбеста Катерица се храни с нектар от определени видове евкалипт и акация, както и с нектар и плодове на много други растения. Освен това Захарна Торбеста Катерица хапва насекоми, ларви и гъсеници. Ако не може да си набави достатъчно храна, за да си осигури енергия, Захарна Торбеста Катерица изпада в летаргичен сън, който трае по 23 часа на денонощие. В останалия един час животното се опитва да възстанови запасите си от хранителни вещества.

Размножаване на Захарна торбеста катерица

Захарна Торбеста Катерица става полово зряла едва след като навърши една година. След като жлезата, разположена на челото, която излъчва ароматно вещество, се развие напълно, животното е готово за любовния период. Мъжкарят има раздвоен пенис, което облекчава чифтосването с пъргавите женски. След половин месец женската ражда едно или две малки, много рядко три. След като се родят, малките трябва сами да пропълзят до торбата, в която да се развият напълно. Те остават в нея около десетина месеца, като през цялото време пият мляко от специални израстъци в торбата. Щом станат на 4 месеца, малките започват да излизат от торбата, но постоянно се връщат в нея, за да се чувстват сигурни. Случва се в торбата да има малки от различни раждания.

Любопитни факти за Захарна торбеста катерица

Захарна Торбеста Катерица рядко слиза на земята, където трябва да се пази от повече хищници, отколкото на дърветата. Но и на дърветата тя често става жертва на едра змия или друг хищник, който е добър катерач. С помощта на опашката си Захарна Торбеста Катерица може да пренася предмети, като навива опашката си и ги закрепва в средата, като ги прикрепя с мускулите на опашката. Така Захарна Торбеста Катерица може да пренася малки клонки.

С помощта на летателната мембрана Захарна Торбеста Катерица може да осъществява наистина големи скокове. Когато скача, Захарна Торбеста Катерица разперва лапите си настрани, което ѝ позволява буквално да се плъзга по въздуха. Така тя може да преодолее разстояние от над 50 метра. С помощта на опашката и лапите си, които движи в определена посока, Захарна Торбеста Катерица определя къде да завърши полетът ѝ. Способността на Захарна Торбеста Катерица да прескача големи разстояния често е от голямо значение за оцеляването на този вид, тъй като се използва като изненадващ начин да се избяга от хищника.

Пулсът на Захарна Торбеста Катерица е около 300 удара в минута, а дишането е 40 пъти в минута. В природата Захарна Торбеста Катерица живее до 9 години, а ако се отглежда като домашен любимец или в зоологическа градина, може да достигне и до 12 години. Най-възрастната Захарна Торбеста Катерица, живяла в зоологическа градина, е била на 17 години и 8 месеца.

Захарна Торбеста Катерица
Снимка: JustcuteanimalsCom

С помощта на специални жлези, които отделят ароматни вещества, водачът на семейството на Захарна Торбеста Катерица отбелязва територията си, както и членовете на семейството си. Тези жлези се намират на гърдите, на челото и около аналния отвор на животното.

Захарна Торбеста Катерица живее в семейства, в които се допускат до 7 мъжкаря, но само един от тях е водач. Ако друго семейство Захарни Торбести Катерици се опита да навлезе в територията им, се стига до драстични схватки, от които често има жертви.

Вреди от Захарна Торбеста Катерица

Не е установено Захарна Торбеста Катерица да нанася вреди на селскостопански насаждения или да вреди по някакъв начин на хората. Причината е че тя предпочита гористи пространства и трудно ще се престраши да навлезе в обитавана от хора местност. Рядко Захарна Торбеста Катерица може да влезе в градина, това може да се случи само ако животното почти умира от глад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest