miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Гренландско куче

Гренландско куче

Нина 2Нина 2
Новак
345197
Гренландско куче
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Гренландско куче е типична служебна порода, която дълго време е служела на местните жители като пръв помощник при превоз на товари през снеговете. Гренландско куче е верен приятел и страхотен домашен любимец, който е подходящ за хора, водещи активен начин на живот.

История на Гренландско куче

Смята се, че Гренландското куче е една от най-древните породи ездови кучета. То е било използвано за преходи през снеговете още от ескимосите. Кучета от тази порода са помогнали на норвежкия пътешественик Руал Амундсен да пристигне пръв по време на надпреварата към Южния полюс. Гренландско куче е било използвано както за превоз на хора и товари, така и за лов на мечки, тюлени и северни елени.

Заради издържливостта си, силата си и перфектната си способност да се ориентират, Гренландските кучета бързо са завоювали сърцата на много хора. През 1936 година Гренландско куче за първи път попада в континентална Европа, след като е докарано от полярна експедиция. След като бил официално признат стандартът на Гренландско куче, то започнало да участва и на различни видове изложби и състезания. В състезанията по теглене на шейни рядко има кой да е достоен конкурент на Гренландските кучета.

Стандарт на Гренландско куче

Мъжките представители на породата Гренландско куче достигат до 60 сантиметра височина и тежат около 30 килограма, женските са високи около 55 сантиметра и тежат до 28 килограма. Главата на Гренландско куче силно прилича на главата на вълк. Черепът е широк, има леко изпъкнал свод, а самият нос на кучето е с клиновидна форма. Носът може да е черен или кафеникав цвят. Очите на Гренландско куче са тъмно кафяви на цвят, те са леко издължени и дръпнати настрани. Ушите са прави и сравнително малки, с триъгълна форма и леко заоблен връх.

Челюстите са силни, с едри зъби. Гръдният кош е много добре развит, шията е мускулеста и сравнително къса. Крайниците са с едри кости и силно развита мускулатура. Опашката е много пухкава и е завита над гърба. Козината на Гренландско куче е доста груба на пипане, но долният ѝ слой е много мек. Козината на долната част на опашката е дълга, за разлика от тази на тялото и крайниците. Козината на главата е съвсем къса. Козината на Гренландско куче може да бъде оцветена по какъвто и да е начин. Стандартът не допуска само чисто бяла козина за тази порода.

Грижи за Гренландско куче

Гренландски кучета

Гренландско куче ще се чувства добре, само ако живее на двор, и то в местност, където не е винаги прекалено топло. Гренландско куче е напълно неподходящо за живот в апартамент, тъй като в тясно пространство то ще се измъчва, дори да бъде разхождано редовно. Гренландско куче има нужда да тегли товари, затова е добре да го впрягате в малка каручка или шейна, за да може да се чувства полезно и да е спокойно. Също така Гренландско куче може да се използва като помощник по време на лов, тези животни са много интелигентни, а ловът е в кръвта им и нямат нужда от кой знае какво сериозно обучение в тази насока. Гренландско куче понася добре студа, но с жегите тези животни се справят трудно, затова е добре през топлите дни то да има осигурена дълбока сянка, където да се крие от слънчевите лъчи. Редовно проверявайте и почиствайте очите и ушите на Гренландско куче, за да не възникнат сериозни инфекции.

Обучение на Гренландско куче

Гренландско куче се чувства добре само когато е в глутница. Затова е много важно да му покажете още докато е малко кученце, че вие сте лидерът. В противен случай, макар и на крехка възраст, Гренландско куче ще направи много опити, за да доминира над вас. Добре е да обучавате Гренландско куче от около 2-месечна възраст, но първоначално командите трябва да са лесни и обучението да трае не повече от десетина минути дневно, защото кученцето ще се изморява. Постепенно натоварването може да се увеличава, а всяка успешно изпълнена команда е добре да бъде поощрявана с лакомство, добра дума и погалване или потупване.

Хранене на Гренландско куче

Гренландско куче може да се храни както с гранулирани храни и консерви за кучета с висок процент на протеини, така и с качествени натурални продукти. Ако решите да храните куче от тази порода с натурални продукти, трябва да му осигурите необходимите за здравето му витамини и минерали, с които да допълвате менюто му. Гренландско куче с удоволствие ще хапва сварена обезкостена морска риба и всички видове месо, с изключение на свинското и овнешкото. Гренландско куче е добре да получава редовно зеленчуци и плодове, както и твърдо сварени яйца, кисело мляко, извара, сварен ориз. Не се препоръчва да се дава на Гренландско куче прясно мляко, тръбни кокали, пушено месо и пушена риба, мазни, пикантни, пържени, тестени и сладки храни.

Заболявания на Гренландско куче

Порода Гренландско куче

Гренландско куче е много издържлива порода и не страда от сериозни генетично обусловени заболявания. Въпреки това Гренландско куче може да има проблеми, свързани със ставите, както и да страда от заболявания на очите и ушите. Възможно е при рязко физическо натоварване след обилно хранене Гренландско куче да получи превъртане на стомаха. Това състояние е много опасно и може да завърши фатално, затова два часа след обилно хранене кучето от тази порода трябва да си почива.

Любопитни факти за Гренландско куче

Гренландско куче има доста тежък характер по природа, но никога не проявява агресия спрямо хора. Обикновено то се привързва само към един човек от семейството, когото смята за водач на глутницата, останалите членове на семейството също са обичани от него, но не по този начин. Гренландско куче се чувства най-добре, ако живее сред други кучета от своята порода.

Недостатъци на Гренландско куче

Сред недостатъците на Гренландско куче е това, че то предпочита работата си пред социалните контакти. Гренландско куче се чувства добре, ако трябва да извършва някаква дейност, а не да го гушкат, особено непознати хора. Гренландско куче е животно, което е затворено в собствения си вътрешен свят, и единственото, което го радва, е работата и стопанинът му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати