Miau.bg»Статии»Животински Свят»Паяци»Най-симпатичният паяк впечатлява дамите със странен танц

Най-симпатичният паяк впечатлява дамите със странен танц

Маскирания паяк

Биолози документираха наскоро нов вид очарователен паяк, който впечатлява дамите от вида си с изключително странен ритуален танц за чифтосване, включващ ритмично поклащане наляво-надясно и периодично повдигане на краката във въздуха.

Видът е кръстен Maratus personatus, като името му идва от латински и означава маскирания. Животинчето веднага получи и разговорен прякор, като в Интернет пространството вече е познат като паяк – паун. Новият вид бе документиран за първи път в началото на месец юни в околностите на Кейп Рич, Западна Австралия.

Името Маскирания паяк получава заради синята пигментация на главата му, която забележително прилича на лента, завързана около очите му. Животинката е с дължина пет милиметра. Заснетият танц за ухажване от биолога Ото Швайг от австралийския университет в Сидни предизвика онлайн сензация и видеото бе гледано повече от осем милиона пъти само за ден.

Maratus Personatus са перфектни танцьори. Движенията им ми приличат малко на тези на Майкъл Джексън в Трилър, шегува се откривателят на паяците професор Швайг. - Те толкова бързо се движат на една, а след това на друга страна, все едно се плъзгат, а начинът, по който в същото време пляскат с крака, е впечатляващ. Пауновият паяк не разполага с голямо тяло или сила, затова впечатлява женските с драматични цветове, пищни танци и изключителна бързина, добавя ученият.

Поради голямата популярност, която паякът е добил, професор Швайг заедно с издателя на списанието, посветено на дивата природа на Австралия – Peckhamia, доктор Дейвид Хил създават специална организация, чиято цел е да заснема и популяризира новооткрития паяк.

Целта на двамата учени е, от една страна, да развеселят възможно повече хора със забавния танц на насекомото, а другата и много по-важна - да се погрижат за опазването му. Те се надяват да привлекат общественото мнение в това начинание.

В последните години районът на Кейп Рич, където единствено е открит маскираният паяк, е обект на засилено строителство и хабитатът на местните животински видове ежемесечно се топи. Двамата учени се надяват паякът да спаси със своя странен танц не само вида си, а и цялата красива природа в тази част на Западна Австралия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest