Хипопотам

Нина 2Нина 2
Новак
34520
Хипопотам

Въпреки добродушния си вид Хипопотамът е агресивно животно, от което се страхуват дори крокодилите, с които обитава едни и същи реки. Хипопотамът е едно от най-едрите животни на планетата ни.

История на Хипопотам

Предците на съвременния Хипопотам са се появили на планетата ни преди около 50 милиона години. Древните египтяни са боготворели Хипопотамите като свещени животни. Преди време зоолозите са смятали, че Хипопотамът е близък до устройство до свинята и че също прилича на носорог, но днес вече се знае, че той има много общи черти с Китовете, колкото и странно да звучи това. Както Китовете, така и Хипопотамите раждат малките си във водата. Китовете и Хипопотамите нямат окосмяване и мастни жлези и са единствените сред всички бозайници, които издават звуци под водата. Много специалисти смятат, че Хипопотамът е липсващото звено между древните копитни животни и Китовете.

Наименованието на животното идва от гръцки думи, които в превод означават речен кон. Не е ясно защо Хипопотамът е наречен така, тъй като изобщо не прилича на кон по външен вид. Съществували са много различни видове Хипопотами, но днес са се запазили само обикновеният Хипопотам и Хипопотамът-джудже, който е по-малък. Хипопотамът обитава днес само Африка и може да бъде срещнат на юг от Сахара. Хипопотамът е застрашен вид, тъй като бракониерите убиват тези големи животни заради месото им. Освен това много Хипопотами загиват, защото се унищожава средата, в която живеят, а това става заради пресушаването на водоеми заради строежи. Бракониерите често убиват Хипопотами и заради бивните им, които се продават много скъпо, цената им може да надхвърли цената на слоновата кост.

Как изглежда Хипопотам

Хипопотамът и Носорогът си оспорват второто място по тегло след Слона сред всички сухоземни животни. Средното тегло на Хипопотама е над 3 тона, но често се срещат екземпляри, които тежат над 4 тона и половина. Дължината на тялото на Хипопотама може да достигне повече от 4 метра при ръст над 160 сантиметра. Опашката на Хипопотама е с дължина около 50 сантиметра.

Хипопотамът има издължено масивно тяло и къси масивни крайници. Кожата му е сивкава, на места е с розов цвят. Кожата на Хипопотама е много дебела, около 4 сантиметра. Единственото окосмяване на Хипопотама са мустачките на муцуната му, както и на опашката му и накрая на ушите му. Кожата на Хипопотама трябва постоянно да се хидратира, защото в противен случай започва много бързо да се напуква. Хипопотамът има 36 зъба, които са много големи и мощни. Бивните на Хипопотама могат да достигнат до над 60 сантиметра.

Хипопотами във водата

Хранене на Хипопотам

Хипопотамът е вегетарианец, той се храни с трева и корени, подобно на газелите и антилопите и други животни в саваната. В зоопаркови условия Хипопотамът яде и ориз. Хипопотамът яде растения, които растат около водата, но никога не се храни с растения, които растат в самата вода. Хипопотамът изяжда около 70 килограма храна дневно. Червата му са дълги около 60 метра, което му помага да усвоява храната по-добре. Докато се храни, Хипопотамът стои далече от други животни. Само женските пасат заедно с малките си.

Размножаване на Хипопотам

На около 10 години женският Хипопотам вече е полово зрял, а мъжкарите достигат полова зрялост едва на около 15 години. Хипопотамите се размножават през февруари и през август. Животните се чифтосват във водата и бременността на женската трае около 8 месеца. Женската се усамотява преди раждането и малкото се появява във водата. То тежи около 45 килограма и е високо около половин метър. Пет минути след като се роди, малкото вече може да стои изправено в плитки води.

През първите десет дни майката не се храни, за да не се отделя от малкото. Тя го кърми година и половина и често това става под водата. Когато женският Хипопотам се опитва да брани малкото си от хищници, той освирепява и тъпче наред. Малките Хипопотамчета понякога стават плячка за по-едри хищници, ако са оставени от майката, която търси храна наблизо. Майката се опитва да отделя малкото от стадото, за да не го наранят другите Хипопотами. Понякога обаче се случва малкото да бъде стъпкано от собствения си баща.

Любопитни факти за Хипопотам

Хипопотамът живее в реки и езера в Африка. Понякога Хипопотамът плува и стига до моретата. Хипопотамът прекарва целия ден във водата, а се храни през нощта и с тази цел излиза на сушата. Ако в местността няма хора, Хипопотамът може да излезе извън водата и през деня. Хипопотамът е безпомощен на суша, но във водата е много бърз. Хипопотамът е много добър плувец и гмуркач. Той плува много лесно заради специален слой мазнина, който се намира под кожата му и му осигурява по-добра плавателност.

Интересен факт е, че през целия си живот Хипопотамът натрупва килограми. Колкото е по-едър един Хипопотам, толкова е по-стар. Хипопотамът живее до 40 години в природата, а в зоопаркови условия - до 50 години. Интересен факт е, че много хора смятат, че кожата на Хипопотама постоянно е покрита с кръв. Това не е така, просто кожата му отделя специален секрет, който е с червеникав цвят. Целта на този секрет е да пази кожата на Хипопотама от влиянието на слънчевите лъчи.

Интересен факт е, че там, където има Хипопотами, има и много риба. Това се дължи на факта, че фитопланктонът, който е храна за много риби, се храни с вещества от фекалиите на Хипопотамите. Когато от един водоем изчезнат Хипопотамите, изчезва и рибата. Хипопотамите живеят на стада, които се състоят обикновено от женски и един мъжкар. Понякога в стадото има и други мъжкари, но Алфа-мъжкият не им позволява да се чифтосват с женските.

Глава на Хипопотам

Младите мъжкари също правят свои стада. Възрастните мъжкари, които нямат свой харем от женски, живеят сами. Самотните мъжки Хипопотами често се бият за територия или за чужд харем. Преди битка двамата мъжкари застават един срещу друг и отварят широко устата си, като демонстрират бивните си. Този ритуал продължава около час и често по-слабият противник отстъпва. Ако битката започне, тя продължава много време - понякога повече от час. Противниците нанасят страшни рани един от друг, които понякога се оказват смъртоносни.

На суша Хипопотамите проявяват голяма агресия и трудно понасят дори собствения си вид. Те нападат всички по-едри животни и понякога проявяват агресия към Носорози и Слонове. Възрастните Хипопотами заемат територия по около 100 метра в реките и 500 метра на езерата. На суша Хипопотамът върви бавно, но ако се ядоса, може да тича със скорост до 30 километра в час.

Възрастният мъжкар използва една и съща пътека за излизането си на суша и така с времето се образуват дълбоки над половин метър канавки. Когато иска бързо да се върне във водата, Хипопотамът се хвърля по корем в канавката и се хлъзга по нея с висока скорост.

Когато се гмурка, Хипопотамът свива ушите си така, че в тях не влиза вода. Ноздрите му се затварят плътно. Хипопотамът спи под водата и без да се събужда се издига от време на време, за да си поеме въздух. Хипопотамът може да остане под водата до 10 минути. Двумесечният Хипопотам се гмурка за не повече от половин минута. Когато се роди, майка му го изтласква на всяка половин минута над повърхността, докато малкото се научи да го прави само.

Единствените врагове на Хипопотама са Лъвовете. Те нападат едрите животни само когато те са на сушата, където са по-трудноподвижни. Няколко Лъвици, обикновено подпомагани и от мъжкар, се хвърлят към врата на Хипопотама, за да го убият. Често обаче това завършва зле за Лъвовете. Върху гърба на Хипопотама често живеят малки птички, които са там, когато животното се показва над водата. Те почистват гърба му от насекоми, с които се хранят.

Вреди от Хипопотам

В Африка Хипопотамът се смята за едно от най-опасните за човека животни. Хипопотамът не се страхува от близостта на хората и не избягва населени места. Често стадата от Хипопотами нанасят голям ущърб на селскостопански растения.

Ако Хипопотамът пасе на някоя нива и види човек, който се опитва да го изгони, той може да го нападне. Голям брой от инцидентите с Хипопотами са се случвали във водата, когато едрото животно обръща лодки хора. В такива случаи разяреният Хипопотам може да убие хората от лодката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни