Тигър

Нина 2Нина 2
Новак
34520
Бенгалски тигър

Тигърът е едър хищник от семейство Котки, който е известен с високия си интелект и красивия си външен вид. В много циркове по света се представя дресурата на тигри, която е много атрактивна.

Произход на тигъра

Тигърът се е появил на планетата ни преди повече от 4 милиона години. Родината на прародителите на съвременните Тигри е Централна Азия. Преди около 10 000 години по неизвестни причини тигрите са започнали да се преместват на юг през Хималаите и се разпространили в Индия, Малайския полуостров, както и в Суматра, Ява и Бали.

Въпреки голямата територия, на която се среща, днес тигърът е една от най-рядко срещаните едри котки. В Индия популацията на тигрите е намаляла до под две хиляди екземпляра. В Суматра, Бали и Яма по-дребните тигри завинаги са изчезнали.

Причина за това е ловът на тигри, които са ценени заради красивата си кожа и заради използването на различни негови органи в традиционната източна медицина. От известните на науката видове тигри днес са се запазили само шест - това са амурският тигър, бенгалският тигър, малайският тигър, суматренският тигър, индокитайският тигър и южнокитайският тигър.

Най-многоброен е бенгалският тигър - популацията му надвишава 6000 екземпляра. През 2013 година ловът на тигри по цялата планета стана абсолютно забранен и въпреки това се намират бракониери, които ги унищожават.

Как изглежда тигъра

Тигърът е един от най-едрите хищници, по размери той се нарежда след бялата мечка и кафявата мечка. Той има масивно тяло с добре развита мускулатура. Предната част на тялото на тигъра е много по-едра от задната. Предните му лапи имат по пет пръста, а задните - само по четири пръста. Тигърът има остри нокти, които изважда, когато реши.

Размерите и теглото на тигъра зависят от вида му, като най-едри са бенгалският тигър и амурският тигър. Те могат да достигат тегло над 300 килограма, а дължината на тялото им може да достигне над два метра и половина, без да се смята опашката. Височината на тигъра е около метър. Женските са доста по-дребни от мъжкарите - женските на бенгалския тигър и на амурския тигър тежат по 140 килограма.

Главата на тигъра е кръгла, с изпъкнало чело. Тигърът има малки уши, които са със заоблени краища. От двете страни на муцуната си тигърът има бакенбарди. Мустаците на тигъра са бели и достигат до над 16 сантиметра дължина. Масивният череп на тигъра е с едри широки скули.

Очите на тигъра са жълти. Зъбите на този едър хищник са големи, челюстите са силни. Възрастният тигър има 30 зъба. Кучешките зъби на тигъра могат да достигнат до 8 сантиметра дължина. Езикът на тигъра има специални израстъци, които му помагат да се справят с премахването на месото от кокалите на убитите от него животни.

тигър

Цветът на козината варира от рижаво кафяв до червеникаво жълтеникав. Коремът и гърдите обикновено са по-светли от останалата част на тялото. Козината е покрита с кафяви или черни ивици. Муцуната е светла, като черните петна са забележими само в областта на долната устна и ъгълчетата на устата.

Сложна рисунка от ивици украсява челото на тигъра, както и тила му. Ушите са бели отпред и черни отзад. Опашката на тигъра е украсена с десет ивици в черен цвят и на края е абсолютно черна. Обикновено броят на ивиците по тялото е около сто. Целта на ивиците по тялото е да го направи незабележим.

Ивиците по тялото са различни - те са като пръстовите отпечатъци при хората. По кожата на тигъра личат ивиците и ако животното бъде обръснато, ще порасне козина със същите ивици. Много рядко се срещат бели тигри с черни ивици, обикновено те са с много светли очи.

Най-дребен е южнокитайският тигър, който е бил подложен на тотално изтребване заради кожата си и заради медицински цели. Днес са останали само 59 южнокитайски тигри, но те живеят в зоопаркове. В дивата природа този вид вече не се среща. Всичките съществуващи днес южнокитайски тигри са потомци на последните шест тигри от дивата природа, които били спасени от бракониери и започвало развъждането им, за да се спаси видът.

Последният южнокитайски тигър в дивата природа бил убит през 1994 година, макар ловът на тигри да е бил забранен повече от 20 години преди това от китайското правителство. Южнокитайският тигър е на-дребният по размер от всички тигри - той е дълъг около 2 метра и мъжките екземпляри достигат до 170 килограма тегло.

Хранене на тигъра

Тигърът е хищник и се храни с месо. Той може да изяде всичко, което срещне по пътя си. Тигърът се храни с елени, бикове, крави, биволи, маймуни, диви прасета, мечки, рисове, язовци, вълци, змии, гущери, раци, риби, скакалци, термити, мърша и дори трева.

Тигърът избягва близките срещи със слонове, макар че може да се опита да нападне малки слончета. Амурският тигър се храни с мечки и малките им. В редки случаи се храни с червеи, но трябва да е бил много гладен. Известни са случаи, при които напада крокодил, питон, леопард или дори друг тигър. Този едър хищник е активен през нощта и ловува по тъмно.

Семейство Тигри

Той се приближава безшумно към жертвата си и когато прецени, че разстоянието вече е малко, скача и я поваля, след което прегризва гърлото й. След като се нахрани, тигърът се заема с това да почисти добре козината си, което може да му отнеме до няколко часа.

Въпреки че е нощен ловец, тигърът може да се нахвърли на стадо антилопи през деня, ако е много гладен. За да се нахрани, възрастният тигър има нужда да изяде от 10 до 45 килограма месо в зависимост от размерите си. Ако не намира храна, тигърът може да гладува две седмици, без при това да пострада прекалено много и да усеща слабост. Той изминава големи разстояния, за да търси храна.

Размножаване на тигъра

Тигърът има сложно устройство на устната кухина, която му позволява да издава рев, но той го прави само по време на любовния период. Тогава по цели нощи се чува ужасяващият му рев, който спира едва когато някоя женска се отзове. Бременността на женската трае около три месеца и половина и тя ражда три-четири тигърчета. Много рядко се ражда само едно тигърче, а още по-рядко - шест или седем тигърчета. Те се раждат съвсем безпомощни и слепи. Те тежат 800 грама и проглеждат едва на десетия ден.

Тигрицата ражда веднъж на 3 години, тъй като през останалото време е заета с отглеждането на малките. Те остават с майка си до навършване на четвъртата си година, така че майката едновременно може да се грижи за новородени и за отрасналите тигърчета. Повече от половината малки загиват още през първите един или два месеца, след като излязат навън. Малките се хранят само с мляко първите два месеца от живота си, но тигрицата ги дохранва с мляко още една година, въпреки че те се хранят вече с месо.

Майката търпеливо обучава малките на ловни умения, както и на умението да оцеляват. Докато са съвсем малки, тя не се отделя от тях, но колкото повече растат, толкова на по-големи разстояния се отдалечава тя, за да търси храна. Тогава малките тигърчета са беззащитни и често стават жертва на други хищници и дори на други тигри. Тигрицата отглежда малките си напълно сама и яростно ги защитава от нападението на мъжкарите.

Любопитни факти за тигъра

Тигърът има частично цветно зрение. Той вижда перфектно в тъмното. Тигрите избягват водата, но когато е много горещо, влизат да плуват. Съществуват хибриди на тигър с други хищници. Така нареченият Лигър е хибрид от тигрица и лъв. За разлика от повечето хибриди, които са стерилни и не могат да имат потомство, женските лигри могат да раждат.

Друга интересна особеност е, че лигърът расте цял живот и може да стане дълъг над три метра, без да се смята опашката. Тигролъвът, известен и като Тайгон, е хибрид от лъвица и тигър. Те се раждат с къса грива и с ивици. Тайгоните тежат едва 150 килограма. Женските могат да раждат, но мъжкарите са стерилни.

Вреди от тигъра

Тигърът избягва да се доближава до човешки селища, но ако е гладувал дълго време, може да го направи и тогава селскостопанските животни са застрашени. Много рядко се е случвало тигър да стане човекоядец, но има хора, които са станали жертва на подобни хищници.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest