Леопард

Нина 2Нина 2
Новак
34542
Леопард

Леопардът е едно от най-красивите и грациозни диви животни. Хищникът с разкошна козина на петна често става жертва на ловци, които я използват за създаването на различни дрехи и аксесоари.

Произход на леопарда

Леопардите са се появили на планетата ни преди около 4 милиона години. Прародителите на съвременния Леопард първоначалното са се появили в Азия. Едва след няколко хиляди години те са започнали да живеят и на африканския континент, където се е развил съвременният Леопард. Външният вид на съвременния Леопард се е оформил преди около 600 000 години. За първи път Леопардът е описан от шведския натуралист Карл Линей.

Характеристики на леопарда

Леопард е много едър хищник от семейство Котки. Тялото му е издължено, с много добре развита мускулатура. Отстрани то е леко сплескано, така че изглежда все едно хищникът е съвсем тънък в коремната част. Главата му е кръгла, ушите са малки, със заоблени краища. Крайниците са силни и мускулести, опашката е дълга, покрита с къса козина. В края опашката на Леопарда е заоблена. Козината по тялото, опашката, главата и крайниците на Леопарда е къса и много гъста. През лятото Леопардът сменя козината си. Лятната козина е по-къса и по-рядка от зимната. Цветът на козината на Леопарда може да бъде жълт, сивкав или дори ръждиво кафяв.

Всичко зависи от вида на Леопарда, както и от възрастта му. Младите Леопарди имат по-светла козина. Понякога младите Леопарди имат мръсно бяла козина. Леопардът е с петна по козината. Те са разположени по краката, тялото и опашката на Леопарда. Петната по козината му са малки или средни на размер. Различните видове Леопарди имат различни по размер петна. Например азиатските Леопарди имат много по-едри петна от африканските. Петната по козината може да са разположени като розетки или просто да са на разстояние едно от друго. Петнистата козина е необходима на Леопарда, за да се крие по време на лов.

Дължината на тялото на Леопарда без опашката варира от 90 до 190 сантиметра, а самата опашка е дълга от 60 до 110 сантиметра в зависимост от големината на хищника. Мъжкарите достигат до 80 килограма, женските тежат от 40 до 65 килограма. Понякога се срещат мъжки Леопарди, които тежат около 100 килограма. Всеки Леопард трябва да има 30 зъба. Езикът на Леопарда има от двете си страни специални издатини, които се използват от хищника, за да отделя месото от скелета на жертвата. Благодарение на тези специални издатини гладният Леопард оставя след себе си само голи кокали от животното, което е убил.

С какво се храни леопарда

Леопардът е хищник и се храни с месото на убитите от него животни. Леопардът се храни предимно с копитни животни. Понякога те може да са много едри - тежестта им може да достига до 900 килограма. Леопардът се приближава тихо към жертвата си и застива на едно място, когато е на един скок разстояние от нея. След това скача и започва да я хапе за врата. Леопардът никога не преследва плячката си, ако тя се опита да избяга. Когато не успее да изяде цялата плячка, Леопардът качва остатъците по клоните на дърветата.

Леопарди

Освен антилопи и други копитни животни Леопардът може да яде също така различни видове маймуни, гризачи и птици. Леопардът често краде храната на други хищници и понякога дори взима плячката на представители на собствения си вид, ако от дълго време не се е хранил. След кратка битка става ясно за кого ще остане храната. Ако е гладувал прекалено дълго време, Леопардът може да изяде също така влечуго и дори мърша. По време на горещините, когато му се налага да върви с дни, за да намери вода, Леопардът си набавя течности от кръвта на убитите от него животни.

Размножаване на леопард

Леопардите водят самотен начин на живот освен по време на любовния период. Тогава тези мълчаливи хищници започват да издават силен рев. Ревът на Леопарда се чува на няколко киломера. Ревът на Леопарда представлява редуващи се високи и ниски звуци. По време на любовния период започват битките на мъжкарите за женска.

Бременността на женския Леопард продължава три месеца, след което на бял свят се появяват едно или две малки. Голяма рядкост е да се родят три Леопардчета. Малките Леопарди са напълно слепи и майката ги крие в продължение на около два месеца в пещера или в някоя цепнатина в скала. Важното е укритието на малките да е труднодостъпно. Не са редки случаите, в които малките стават жертва на възрастни представители на собствения си вид. Майката сама отглежда малките си, бащата не участва в процеса на отглеждане на Леопардчетата. Обикновено инцидентите с фатален край за малките се случват, когато майката излезе на лов, а някой хищник нападне укритието. След като навършат три месеца, малките започват да се учат на ловни умения от майка си, като я следват навсякъде, където отиде.

Любопитни факти за леопарда

И днес в Африка съществува обичаят да се убиват Леопарди, който е особено силно разпространен в религиозното общество Шембе. То наброява стотици хиляди членове в цяла Африка и всяка година се събира за приемането на нови членове. Задължително е всеки член на племето да е облечен в Леопардови кожи и се смята за подвиг, ако е убил леопарда сам. Защитниците на животните се опитват да спасят Леопардите от избиване, но законите защитават религиозните ритуали на Шембе.

Любопитен факт е, че разположението на петната по козината на Леопарда е уникално за всеки индивид - точно както пръстовите отпечатъци са уникални за отделния човек. Това се използва от изследователите на дивите животни, за да откриват отделните индивиди в дивата природа.

Съществуват леопарди, които са черни. Всъщност те не са съвсем черни, а на черния фон има петна с по-светъл цвят. Интересен факт е, че черните Леопарди се раждат в котило заедно с обикновени леопарди. Черните Леопарди са много по-агресивни от обикновените.

Леопардът е активен през нощта. Леопард става полово зрял на две години и половина. В природата Леопардът живее десетина години, в зоопаркови условия може да живее до двадесет години.

Леопардът е изчезващ вид и е в Червената книга на Международния съюз за защита на природата. Ловът на Леопарди е абсолютно забранен, но това не пречи на бракониерите да убиват тези красиви хищници. Някои видове Леопарди са почти изчезнали. Амурският Леопард може скоро да изчезне, защото са останали само 25 живи екземпляра. Леопардите стават жертва най-често на бракониери, които ги убиват заради козината им. Много често Леопардите са убивани и за да се използват органите им за скъпи лекарства, ценени от източната медицина.

Леопарда

Съществуват хибриди между Леопард и други едри представители на семейство Котки. Това е Леопон - животно, родено от събирането на Лъвица и мъжки Леопард, както и Ягопард - хибрид от женска на Леопард и мъжки Ягуар. За първи път подобни хибриди са се раждали в началото на миналия век. В средата на ХХ век подобни хибриди са развъждани в зоопарковете на Германия, Япония и Италия. Хибридите не могат да имат собствено поколение. Леопонът е с тяло на Ягуар, а главата и опашката му са като на Лъв. Ягопардът изглежда като по-едър Леопард, и петната по козината му са по-големи.

Територията на един мъжки Леопард може да се простира от осем квадратни километра до над четиристотин квадратни километра.

Вреди от леопарда

Леопардите понякога унищожават селскостопански животни, ако дълго време са били гладни. Но правят това в редки случаи, защото избягват да се приближават до хората. Голяма рядкост е Леопард да нападне човек. Това обикновено се случва, когато Леопардът е ранен от ловец. В такъв случай животното обезумява от болка и напада ловеца. Много рядко се случва Леопард да стане човекоядец, това е по-разпространено сред Тигрите и Лъвовете. Обикновено човекоядци стават старите и болни Леопарди, които не могат да ловуват. Последният случай на Леопард човекоядец е бил през двадесетте години на миналия век. Тогава в Индия Леопардът човекоядец убил над сто души, като ги атакувал, докато спят. Много често Леопардите стават инвалиди и не могат да се движат нормално, ако са наранени от иглите на Бодливо прасе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest