Miau.bg»Статии»Живини»Питон умря, поглъщайки бодливо прасе

Питон умря, поглъщайки бодливо прасе

Бодливо прасе

Бодливо прасе се оказа последното ястие на лаком африкански скален питон, живеещ в Южноафриканския природен резерват Лейк Елънд, пише агенция Франс прес. Огромното влечуго умряло, след като погълнало близо 14-килограмовия бодлив бозайник, съобщило ръководството на парка.

Зоологът на резервата Дженифър Фулър разказва, че това се случва изключително рядко. Бодливите прасета често присъстват в менюто на грамадните влечуги. В случая обаче погълнатият бозайник бил изключително голям. Обичайно в природата те достигат до 8-10 килограма.

Питоните нямат проблеми с острите бодили, които слягат и прилепват към тялото на прасето, докато то бива погълнато. Според Фулър инцидентът е предизвикан от присъствието на много туристи в района. Когато питоните се стресирани от човешкото присъствие, те повръщат плячката си, за да могат да избягат.

Зоологът на природния парк предполага, че 4-метровата змия е била наблюдавана от туристи, докато храносмилала бодливото прасе и за да избяга от наблюдаващите я хора, се опитала да повърне погълнатото прасе. Тогава обаче бодлите на прасето се обърнали и жестоко разкъсали хранопровода на африканския питон. Смъртта му настъпила 6 дни, след като опитал бодливата хапка.

Питон

Змията е открита, паднала от скален ръб. Според очевидци не е ясно дали е загинала преди или след като е полетяла от високо. Снимки на загиналата змия бързо обиколили интернет пространството. Служителите от резервата, които първоначално публикували снимките във фейсбук, първо сметнали, че питонът е погълнал цял глиган или малка антилопа.

Африканските скални питони са най-големите змии в Африка. Те могат да погълнат животни с далеч по-големи размери от тези на бодливо прасе. Тези змии могат да достигнат до 9 метра дължина. В природата те почти нямат неприятели, в редки изключения, когато са регистрирани нападения на леопарди и хиени срещу огромните змии.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest