Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Отглеждане на Далматинец вкъщи

Отглеждане на Далматинец вкъщи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k44
Далматинец

Далматинецът е популярна порода кучета, чиито произход не е напълно ясен на кинолозите. Някои предполагат, че петнистите четириноги са преки наследници на песове, развъждани в Египет.

В по-близко време породата се свързва с името на първия президент на САЩ Джордж Вашингтон, който бил от най-ранните любители на тази порода в Щатите.

В онези години четириногите били използвани най-вече като кучета пазачи, а също и като помощници на военните. Малко по малко обаче те се доказали, като предани домашни любимци, участници в изложби и дори кино звезди.

Най–голямата отличителна черта на тези кучета са техните петна. При далматинците основният цвят е бял, но върху него са разположени множество малки и големи черни или кафяви петна. Интересното при тази порода е, че малките кученца се раждат почти чисто бели, но петната се появят с израстването на кучето.

Самата космена покривка на далматинците е къса, твърда, лъскава и добре прилепнала върху кожата. Тялото на кучето е изящно, стегнато и много красиво. Далматинците достигат височина от почти 60 сантиметра и тегло от около 30 килограма.

Далматинците са много пъргави и жизнени кучета, които бързи се привързват към стопанина си. Те се отличава с чувствителна натура, която е надарена и с голяма памет.

Понякога обаче представителите на тази порода могат да бъдат много вироглави, ето защо собственикът на кучето трябва да го тренира от малко, за да спечели неговото доверие и послушание.

Отглеждане на далматинец в къща

Отглеждането на далматинец в къща определено би се отразило благоприятно на кучето, стига то да не бъде превръщано в дворно куче. Далматинците имат нужда от много пространство, където да тичат, подскачат и дори да ловуват въображаем дивеч.

Ако оставите кучето навън обаче, има опасност то да се простуди. Тази порода е чувствителна към ниските температури и трябва много да се внимава къде точно кучето се оставя да спи. Не му позволявайте да ляга в коридори със студени плочки.

От друга страна, оставено на двора дори и за малко, кучето бързо ще влезе в ролята на пазач, така че можете да сте сигурни, че няма как нежелан гост да се опита да влезе в дома ви, без далматинецът да сигнализира за това.

Отглеждане на далматинец в апартамент

Оставянето на кучето от тази порода в апартамент е бомба със закъснител. Още в най-ранна възраст кучето ще покаже колко добре може да разхвърля дрехи и колко му се услаждат всякакви чехли, пантофи и маратонки. Завесите и мебелите също няма да останат незабелязани.

Въобще поведението на този петнист пес в затворено пространство може да се сравни до голяма степен с това на джак ръсел териер. Колкото и да се опитвате да възпитавате далматинеца, той ще си остане със свободолюбив дух, който не може лесно да бъде затворен в тясно жилище.

Истината е, че далматинецът има нужда от много движение. Той е идеалното куче за лов или за джогинг, но не и за компаньон, който да стои кротко на дивана.

Ако вие не сте от най-активните личности, може би трябва да се откажете от идеята за далматинец и да се спрете на куче-играчка като померан или пекинез.

Далматинец и други домашни любимци

Далматинец и Ротвайлер

Отношението на далматинецът към останалите животни зависи най-вече от степента на неговата социализация. Ако още в детска възраст то бъде отглеждано с други палета (дори и от различни породи), ще свикне с тях и ще ги приеме.

В по-зряла възраст обаче невинаги би приело положително съжителството с друго домашни любимци. Ако те са по-малки не е изключено, често да се опитва да ги ступва.

Далматинците трябва да се държат под око и ако във вашия дом или в този на съседите ви има пернати. Колкото и строго да е дресирано кучето, винаги има опасност позаспалият ловец в него да се събуди и да остави някоя кокошка без пера или да закуси с нея.

Далматинец и дете

Ако имате малко дете у дома и искате да му вземете другарче, с което да си играят, далматинецът определено не е подходящ за целта. Представителите на породата са прекалено енергични и чувствени.

Улисан в играта, петнистият красавец може да се покаже като груб и да започне да лае детето. Не е изключено и да го дръпне за дрешките или леко да го стисне със зъби. Това определено няма да се отрази благоприятно на детето и може да му причини травма за цял живот.

Ако си търсите кученце от породата Далматинец, разгледайте тези обяви за далматинчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Цветелина Димчева
Цветелина Димчева
06.12.2015 22:07
Отглеждам кучета от порода далматин от 1991 г. т.е. вече 24 години.
Възмутена съм от статията! Тя е написана тенденциозно, с цел антиреклама на тези прекрасни кучета.
Далматините имат изключително уравновесен характер. Могат да живеят в апартамент, дори и едностаен и се разполагат в него като част от интериора.
Не ръфат мебели и не вият, когато останат сами. Спят през целия ден. Нямам проблеми със съседите.
Далматините обичат деца. Изключително много обичат деца и стоически понасят грубите им ласки.
Далматинът е изключително благородно създание и който желае, може да посети далматинските срещи в Южния парк и да се увери лично в това.

fb: Български далматин клуб
8
1