Сокол Скитник

Сокол Скитник

Мощен и бързолетящ, соколът скитник ловува средно големи птици, като се спуска върху тях от високо, а нападението е зрелищно. Тези удивителни летци са били почти унищожени след отравяне с пестициди, но сега популацията им е възстановена и се срещат в много от големите градове и крайбрежните области.

Хората отдавна са проявявали интерес към този уникален хищник и са обучавали соколи за лов повече от хиляда години. Така соколът скитник винаги се явява една от най-ценените птици. Усилията за отглеждане на соколи скитници са дали добри резултати, но вече това занимание не е често срещано.

Произход на сокола скитник

Соколът скитник е с латинско название Falco peregrinus), известен също просто като скитник и представлява граблива птица от семейство Falconidae.

Възрастният сокол е с размерите на врана, има синьо-сив гръб, бяла долна част с прегради и черна глава. Наричат го още сапсан и е известен със своята бързина. Може да достигне над 320 километра в час по време на нападение. Това го прави най-бързият представител на животинското царство. Според телевизионна програма на National Geographic, най-високата измерена скорост на сокол скитник е 389 километра в час.

Както е типично за хищните грабливи птици, соколите скитници се отличават с полов диморфизъм, като женските са значително по-големи от мъжките.

Falco peregrinus е описан за първи път под сегашното си име от английската орнитология през 1771 година. Научното наименование Falco peregrinus. Peregrinus е латински термин, което означава идващ от чужди части. Латинският термин за сокол, falco, е свързан с falx, което означава сърп, заради силуета на дългите, заострени крила на сокола по време на полет.

Как изглежда соколът скитник

Соколът скитник има дължина на тялото от 34 до 58 сантиметра и размах на крилете от 74 до 120 сантиметра. Мъжките и женските имат сходни белези и оперение, но соколът скитник показва полов диморфизъм в размерите, като женската е с размери до 30 процента по-големи от мъжкия.

Мъжките тежат от 330 до 1000 грама, а по-големите женски тежат от 700 до 1500 грама. В повечето подвидове мъжките тежат по-малко от 700 грама, а женските тежат повече от 800 грама. В някои случаи женските тежат с 50% повече от мъжките.

Гърбът и дългите заострени крила на възрастния сокол скитник обикновено са синкавочерни до тъмно сиви, върховете на крилата им са черни. Белите до ръждиви долни части имат тънки чисти ленти от тъмнокафяво или черно.

Сокол
Снимка: HarryJBurgess/pixabay.com

Опашката е оцветена подобно на гърба, но с тънки ивици. Тя е дълга, тясна и заоблена в края с черен връх и бяла лента в самия край.

Горната част на главата и мустаците по бузите са черни и контрастират рязко с бледите страни на шията и бялото гърло. Церът е жълт, както и краката, а клюнът и ноктите са черни.

Горната част на човката им е назъбена близо до върха и това помага на соколите да убиват плячка, като отрязват гръбначния стълб на врата.

Младите птици са много по-кафяви и имат бледосинкав церен и орбитален пръстен.

Соколът скитник е една от най-разпространените птици в света. Среща се на всички континенти с изключение на Антарктида и на много океански острови.

Продължителността на живота на соколите скитници в природата е до 19 години и 9 месеца. Смъртността през първата година е 59-70 процента.

Хранене на сокола скитник

Храната на сокола скитник варира значително и се подчинява на наличната плячка в различните региони. Все пак птицата обикновено се храни със средно големи птици като всякакви гълъби, водни птици, дивечови птици, пойни птици, папагали, морски птици и блатни птици.

Соколът скитник напада много разнообразната гама от видове птици от всички грабливи птици в Северна Америка, с над 300 вида и включително близо 100 брегови птици, като големината на плячката му варира 3 грама до 3 килограма.

В градските райони, където строи гнездата си на високи сгради или мостове, той се прехранва предимно с различни гълъби. Сред гълъбите скалният или дивият гълъб съставлява 80 процента или повече от храната на скитниците.

Други често срещани градски птици също биват нападани от него редовно, включително обикновени гълъби, обикновени бързолети, обикновени скорци, американски червеноперки, обикновени косове и вранови птици като свраки, сойки или мърша.

Размножаване на сокола скитник

Соколът скитник достига полова зрялост на възраст от една до три години, но в по-големи популации се размножава след две до три години. Една двойка се чифтосва за цял живот и се връща на едно и също място за гнездене всяка година.

Ухажващият полет включва комбинация от въздушна акробатика, сложни спирали и стръмни гмуркания. Мъжкият предава плячката, която е хванал, на женската във въздуха. За да стане това възможно, женската всъщност лети с главата надолу, за да получи храната от ноктите на мъжкия.

Птица сокол

През размножителния период соколът скитник е териториален. Гнездящите двойки обикновено са на повече от 1 километър една от друга, а често и много по-далече. Разстоянието между гнездата осигурява достатъчно храна за двойките и техните пилета.

Соколът скитник гнезди в покрайнина, обикновено по ръбовете на скалите. Женската избира място за гнездо, където изгребва плитка хралупа в рохкавата почва, пясък, чакъл или мъртва растителност, в която да снася яйца. Не добавят материали за гнезда. Гнездата на скалите обикновено са разположени под навес, върху первази с растителност. Местата с южно изложение са предпочитани.

В някои региони от Австралия големите хралупи на дървета се използват за гнездене. В много части от ареала си скитниците вече гнездят на високи сгради или мостове.

Двойката защитава избраното място за гнездо срещу други скитници и често срещу гарвани, чапли и чайки, а ако гнездят на земята, също и такива бозайници като лисици, росомахи, котки, мечки, вълци и планински лъвове.

Най-сериозните хищници на гнездата на скитниците в Северна Америка и Европа са голямата рогата сова и евразийският бухал. Защитавайки гнездата си, соколите скитници могат да убият и по-големи птици от тях като орли и бухали.

Датата на снасяне на яйцата варира в зависимост от местността, но обикновено е от февруари до март в северното полукълбо и от юли до август в южното полукълбо, въпреки че екваториалните популации могат да гнездят по всяко време между юни и декември.

Ако яйцата се загубят в началото на гнездовия сезон, женската обикновено снася още едно гнездо яйца. Яйцата са бели до нашарени с червени или кафяви петна. Те се мътят от 29 до 33 дни, главно от женската, като мъжкият също помага при инкубацията на яйцата през деня, но само женската ги мъти през нощта.

Средният брой малки в гнездата, е 2.5, а средният брой, които стигат до оперение, е около 1.5 поради естествени загуби на малки гнезда.

След излюпването пиленцата са покрити с кремавобял пух и имат непропорционално големи крака. Мъжкият и женската напускат гнездото, за да съберат плячка и да нахранят малките. Ловната територия на родителите може да се простира в радиус от 19 до 24 километра от мястото на гнездото. Пиленцата растат 42 до 46 дни след излюпването и остават зависими от родителите си до два месеца.

Болести и паразити по сокола скитник

Соколът скитник е гостоприемник на редица паразити и патогени. Той е носител на Нюкасълска болест и някои микози и бактериални инфекции.

Ендопаразитите включват трематоди, нематода и тения. Известни ектопаразити на сокола скитник са дъвчещи въшки, бълхи и мухи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest