Miau.bg»Статии»Птици»Други птици»Най-бързите птици в света

Най-бързите птици в света

Най-бързите птици в света
Снимка: 272447/pixabay.com

Орнитологията се смята от много хора за скучна наука и хоби, но не и в една малка част от нея, която се опитва да определи коя е най-бързата птица в света. Това е разбираемо, защото въпросът за бързината на полета на птиците предизвиква интерес у хората още от детството им, докато наблюдават с възхищение стремителното отлитане на някоя птица.

Изследванията дават на различни птици първенството, според това дали се взима за мярка скоростта на полета или ускоряването при спускане към плячката. Все пак към бързите летци спадат едни и същи видове от птичия свят, които само разменят местата си според зададената категория, която ги определя.

Кои са най-бързите птици на планетата?

Сокол от сапсан

Този хищник сред пернатите пътува със скорост от 389 километра в час и тази скорост надвишава значително свободното падане при парашутистите. Основната характеристика на сокола е, че може да развие тази скорост само при гмуркане от височина.

Живее навсякъде по света, освен в Антарктида, което позволява да бъде наблюдаван.

Бързи птици
Снимка: HarryJBurgess/pixabay.com

Сокол скитник

Соколът скитник развива огромна скорост, най-висока от всички птици, над 320 километра в час, когато свива криле и се устремява надолу към плячката си. Птицата обаче лети най-бързо от всички при придвижване в хоризонтална равнина.

Тогава скоростта му достига до 170 километра в час. Тази летяща със зашеметяваща скорост птица може да бъде наблюдавана в Северна и Централна Азия и в Централна Европа. Зимува в Африка, така че и там може да бъде видян нейния полет.

Алпийски белогръд бързолет

Дори името на този представител на пернатите показва, че е бърз летец. Принадлежи на семейство Бързолетови, все птици, характеризиращи се с бърз полет. Скоростта му достига до 129 километра в час, макар че е дребна птичка.

Скален орел

Скален орел
Снимка: Kevinsphotos/pixabay.com

Скалният орел също е много бърза птица. При полет развива до 240, дори до 320 километра в час. Това е изумителна скорост за толкова едра птица, което говори за мощта, която притежава този летящ хищник.

Шипокрила гъска

Наличието на представител на гъските в подобна класация бъди изумление, но тази сравнително дребна птица с тегло около 4 килограма всъщност е доста бърза, което позволява да оцелява в света на бързите и силни птици като сокол и орел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни