Miau.bg»Статии»Птици»Други птици»Канадски Гъски

Канадски Гъски

Канадски Гъски
Снимка: Nennieinszweidrei/pixabay.com

Сред водолюбивите птици един вид е особено отличителен и това е канадската гъска. Те са красиви птици, които стоят далече от хората, правят гнездата си сред високи гъсти треви и са много смели и свободолюбиви. Тъй като се срещат дори в близост до хората, те са интересни като начин на живот, а освен това са ценени заради месото и пуха си.

Информацията за тях е достатъчна, за да се добие представа за този вид птици, от които са ни познати в по-голяма степен техните роднини - питомните гъски.

Произход за канадската гъска

Канадската гъска е с научно название Branta canadensis и е родена в арктическите и умерените региони на Северна Америка. Може да се срещне по време на миграция през Атлантическия океан в Северна Европа. Видът е въведен във Франция, Обединеното кралство, Ирландия, Финландия, Швеция, Дания, Нова Зеландия, Япония, Чили, Аржентина и Фолкландските острови.

Като повечето гъски, канадската гъска е предимно тревопасен вид, а също се определя като мигриращ вид, който често се среща в близост до прясна вода, както и в солените блата, естуарите и лагуните.

Тези птици са развили изключително умение да живеят в променените от човешката дейност райони, създават размножителните си колонии в градски и култивирани местообитания, ако те могат да им осигуряват храна и малко естествени хищници. Успешната адаптация на този често срещан вид в парковете е довел до това, че често го приемат за вредител поради екскрементите му, унищожаването на посевите, шума, агресивното поведение към хора и други животни и навика да дебнат за храна от хората.

Този вид е описан от Карл Линей в неговата Systema Naturae от 18-ти век. Принадлежи към род гъски Branta, състоящ се от видове с предимно черно оперение, отличаващо ги от сивите видове от рода Anser.

Как изглежда канадската гъска

Черната глава и врат с бяла подбрадница отличават канадската гъска от всички останали видове гъски. Някои канадски гъски имат петниста или кафява шия с кафяво оперение и се предполага, че те са отделен сорт.

Седемте подвида на тази птица се различават значително по размер и детайли на оперението, но всички са разпознаваеми като канадски гъски. Някои от по-малките раси могат да бъдат трудни за разграничаване. Въпреки това, повечето подвидове са значително по-малки. Най-малката не е по-голяма от патица.

Канадските гъски варират от 75 до 110 сантиметра на дължина и имат 127–185 сантиметра размах на крилата. Хордата на крилото може да варира от 39 до 55 сантиметра, трупът може да варира от 6.9 до 10.6 сантиметра и човката може да варира от 4.1 до 6.8 cантиметра.

Мъжката канадска гъска обикновено тежи 2.6–6.5 килограма. Женската изглежда почти по същия начин, но е малко по-лека с 2.4–5.5 килограма и като цяло с 10 процента по-малки линейни размери от мъжките.

Разпространение и местообитания на канадските гъски

Канадските гъски живеят целогодишно в южната част на техния ареал за размножаване, включително северната половина на източното крайбрежие на Съединените щати и тихоокеанското крайбрежие и зоните между тях. Между Калифорния и Южна Каролина в южните Съединени щати и в северно Мексико, канадските гъски присъстват главно като мигранти от по-на север през зимата.

Канадските гъски са водолюбиви птици
Снимка: Kathy_Büscher/pixabay.com

До началото на 20-ти век прекомерният лов и загубата на местообитания в края на 19-ти и началото на 20-ти век са довели до сериозен спад в броя на тази птица в нейния роден ареал.

Канадските гъски също са пренесени в Европа в началото на 17-ти век от изследователя Самуел дьо Шамплейн, който изпраща няколко двойки гъски във Франция като подарък за крал Луи XIII. Гъските се появяват за първи път във Великобритания в края на 17 век като част от колекцията от водолюбиви птици на крал Джеймс II в парка Сейнт Джеймс. До средата на 18-ти век канадските гъски са създали популации във Франция и Великобритания, но също и в Ирландия. Те също се разпространяват в Холандия, Белгия, Германия, Скандинавия и Финландия през 20-ти век, започвайки от Швеция през 1929 година.

Повечето европейски популации не са мигриращи, но тези в по-северните части на Швеция и Финландия мигрират към Северно море и крайбрежието на Балтийско море. Полупитомните диви птици са често срещани в парковете и са се превърнали във вредители в някои райони.

Поведение на канадската гъска

Като повечето гъски, канадската гъска е естествено мигрираща птица, като ареалът на зимуване е по-голямата част от Съединените щати. Крякането на големи групи канадски гъски, летящи във V-образна формация, е често срещано и е знак за прехода към пролетта и есента.

В някои райони миграционните маршрути са се променили поради промени в местообитанията и източниците на храна. В мекия климат от югозападните части на Британска Колумбия до Калифорния и до Големите езера, част от популацията е станала немигрираща поради подходящото снабдяване с храна през зимата и липсата на хищници.

Мъжките проявяват агресивно поведение както на местата, така и извън местата за размножаване и гнездене. Това поведение рядко включва междувидово убиване.

Хранене на канадската гъска

Канадските гъски са предимно тревопасни, въпреки че понякога ядат малки насекоми и риба. Диетата им включва зелена растителност и зърнени храни. Канадската гъска яде различни треви, когато е на сушата. Храни се, като хваща стръкче трева с клюна, след което го разкъсва с рязко движение на главата. Канадската гъска също яде боб и зърнени храни като пшеница, ориз и царевица, когато са налични. Във водата се храни с водни растения, като плъзга клюна си по дъното на водното тяло. Освен това се храни с водорасли, подобни на водни растения, като морски водорасли.

В градските райони е виждана да събира храна от кофите за боклук. Те също така понякога се хранят ръчно с различни зърна и други храни от хората в парковете. Канадските гъски предпочитат тревата в градските райони. Те обикновено пасат на открити площи с широко разстояние, за да избегнат потенциални хищници.

Размножаване на канадските гъски

През втората година от живота си канадските гъски намират партньор. Те са моногамни и повечето двойки остават заедно през целия си живот. Ако единият умре, другият може да си намери нова половинка.

Женската снася от две до девет яйца със средно пет и двамата родители защитават гнездото, докато яйцата се инкубират, но женската прекарва повече време в гнездото от мъжкия.

Гнездото обикновено се намира на високо място в близост до вода, като потоци, езера, езера, а понякога и на боброва хижа. Яйцата се снасят в плитка вдлъбнатина, постлана с растителен материал и пух.

Инкубационният период, в който женската мъти, докато мъжкият остава наблизо, продължава 24–32 дни след снасянето. Канадските гъски могат да реагират на външни климатични фактори, като коригират датата си на снасяне към пролетните максимални температури, което може да е от полза за успеха на гнезденето им.

Канадските гъски са мигриращ вид
Снимка: HeckiMG/pixabay.com

Тъй като годишното лятно линеене също се извършва по време на размножителния период, възрастните губят маховите си пера за 20–40 дни.

Веднага щом гъските се излюпят, те са способни да ходят, да плуват и да намират собствена храна. Родителите често се виждат да водят своите малки в редица, обикновено с един възрастен отпред и другия отзад. Докато защитават своите гъски, родителите често яростно прогонват близките същества, от малки косове до самотни хора, които се приближават. Те първо издават предупредително съскане, а след това атакуват с ухапвания и удари с крила. Въпреки че родителите са враждебни към непознати гъски, те могат да образуват групи от няколко гъски и няколко възрастни, наречени ясли.

Малките напускат родителите си едва след пролетната миграция, когато се завръщат в родното си място.

Миграция на канадската гъска

Есенната миграция на канадските гъски може да се види от септември до началото на ноември. Ранните мигриращи птици имат тенденция да прекарват по-малко време на спирки за почивка и преминават през миграцията много по-бързо.

По-късно мигриращите птици обикновено прекарват повече време на спирки за почивка. Някои гъски се връщат на едно и също място за гнездене година след година и снасят яйца със своя партньор, като ги отглеждат по един и същи начин всяка година. Това е записано от многото маркирани гъски, които често посещават Източното крайбрежие.

Канадските гъски летят в отличителна V-образна полетна група, с надморска височина от 1 километър за миграционен полет. Максималният таван на полета на канадските гъски не е ясен, но се съобщава, че са способни да летят на 9 километра височина.

Продължителност на живот на канадските гъски

Продължителността на живота в дивата природа на гъските, които оцеляват до зряла възраст, варира от 10 до 24 години.

Известни хищници на яйца и гъски включват койотите, арктическите лисици, северните миещи мечки, червените лисици, големите чайки, обикновените гарвани, американските врани и кафявите и американските черни мечки. Гъските и техните малки понякога стават жертва на домашни кучета.

След като достигнат зряла възраст, поради големия си размер и агресивното си поведение, канадските гъски рядко са плячка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest