Miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Кои са мигриращите птици?

Кои са мигриращите птици?

Кои са мигриращите птици?

Миграцията на птиците представлява едно от най-удивителните и впечатляващи явления в природата.

Това е комплексен и добре организиран процес, който съчетава инстинкт, физиология и зависимост от сезонните изменения. Миграцията на птиците е периодичното движение на популации от едни места на други. Това често се случва сезонно, като птиците се движат между гнездата си и местата, където търсят храна, което често е на хиляди километри разстояние.

Кои са мигриращите птици?

Миграцията се наблюдава в различни птичи видове, като често засяга големи групи от различни семейства. Птици от различни групи, като водни, хищни, и градински птици, са известни с миграциите си. Например, голям брой лешояди, ждравчета, шарани и жълтоглави чибърчета са само някои от видовете, които се ангажират с миграция.

Лястовиците отлитат на юг

Лястовиците са известни със своите дълги миграции. Например, някои видове лястовици мигрират от Северна Америка към Южна Америка, покривайки невероятни разстояния. Лястовиците са прочути със своите сезонни миграции, които са в тясна връзка с настъпването на зимата. През лятото, когато в северните ширини е топло и храната е достатъчна, лястовиците гнездят. През края на лятото и началото на есента, когато температурите падат, те започват своята миграция към топлите територии на юг.

Лястовиците мигрират

Лястовиците често мигрират в големи групи, които се наричат „колони“. Тези групи се формират с цел повишаване на шансовете за оцеляване и навигация. Те използват слънцето и звездите за ориентация. Те са способни да определят посоката и времето чрез слънцето, а нощем използват звездите като ориентир.

Чайките мигрират

Много видове чайки мигрират в зависимост от сезона и наличността на храна. Срещат се миграции както водни, така и сухоземни. Миграцията на чайките е от съществено значение за техния цикъл на живот и запазването на видовете.

За съжаление, човешките дейности като загуба на местообитания, замърсяване и изменение на климата могат да засегнат техните маршрути и обичайни места за гнездене.

Чайки

Чайките използват въздушни течения, за да спестят енергия по време на миграцията. Те използват термали и въздушни течения, които ги поддържат във въздуха, като по този начин намаляват нуждата от дълги периоди на летене.

Миграция при гъски и патици

Гъските, като Канадските гъски, мигрират на дълги разстояния между северните и южните части на континентите. Птиците използват различни методи за навигация, включително ориентация по слънцето, звездите, магнитните полета и дори зрителните пунктове на земята.

Гъските и много други птици предпочитат да мигрират в големи групи. Това им предоставя по-голяма защита от хищници и улеснява навигацията. За да пестят енергия, гъските и птиците често използват термали и въздушни течения. Това им позволява да минимизират затрудненията при полета и да постигнат по-голяма дистанция с по-малко усилия.

Щъркелите мигрират

Миграция при щъркелите

Миграцията на щъркели се осъществява през пролетта и есента. През пролетта, след зимуване в по-топлите области на Африка и други топли региони, те се връщат към своите гнезда в Европа, Северна Америка и други северни области. През есента, те напускат гнездовите си места и се отправят към юг, за да избегнат студените месеци.

През лятото, много щъркели мигрират към области с повече наличие на храна. Техните пътешествия им осигуряват достъп до обилни зони за хранене. Една от основните причини за есенната миграция е избягване на студовете и зимните условия, които могат да са неблагоприятни за тези птици. Щъркелите мигрират към северните области през пролетта, където могат да създадат гнезда и да размножават.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest