Хомяк

Хомяк
Снимка: SgH/pixabay.com

Хамстерът, или хомякът, е сладък и обичан домашен любимец, но освен в домовете на хората, той може да бъде срещнат и в дивата природа, където показва неочаквани страни от характера на този животински вид.

Милиони животни от този вид, които днес живеят в домове и лаборатории по света, произхождат от едно котило, получено от професор Ахарони през 1930 година. След успешното си възпроизводство този вид шества по света като домашно и лабораторно животно, но малцина знаят, че това са само няколко вида, а останалите са на практика непознати, извън зоологическите среди.

С какво може да ни изненада хомякът, след като се запознаем с него? С много неща и точно затова е толкова интересно животно.

Местообитание на хомяка

Cricetus cricetus е латинското название на средно голям гризач, обикновено наричан обикновен хамстер. Сексуално диморфен гризач с уникална окраска със здраво тяло, тъпа глава, къси крака и елементарна опашка, той е най-големият хамстер и единственият вид в род Cricetus.

Лесно се разпознава по цветния модел от контрастни тъмни и светли зони. Тъй като разпространението му се простира от Северозападна Европа до Източен Китай през 5500 километра ниска надморска височина земеделска земя, степи и горски степи, често използваният термин европейски хамстер е подвеждащ. Както географският обхват, така и относителното изобилие започнаха да намаляват през 60-те години на миналия век в западния край на неговото разпространение и сега видът е защитен от Бернската конвенция и Директивите за фауна, флора и местообитания.

Обикновено хомяк се среща в ниско разположени земеделски земи с меки глинести или льосови почви, въпреки че може да обитава и ливади, градини или живи плетове. Среща се от Белгия и Елзас на запад, до Русия на изток и България на юг. Значителна популация се открива в централното гробище на Виена в Австрия.

Как изглежда хомякът

Европейският хомяк има набито тяло, покрито с червеникаво-кафява до сиво-кафява козина по страничните и гръбните страни. Техните муцуни, устни, гърла, бузи и крака са бели, а вентралната им повърхност е черна, оттук и името, което понякога ги наричат чернокоремни хомяци.

Те имат изпъкнали, тъмни очи и широки, наклонени ноздри. Съзъбието им се състои само от резци и кътници. Лицевите им мустаци са прави и твърди и се срещат в до 30 кафяви или бели косми от всяка страна.

Подметките на предните им крака имат пет възглавнички, докато задните им лапи са много по-дълги и имат шест възглавнички. Ушите им са насочени дорзомедиално и са средни на дължина от 2, 3 до 3, 2 сантиметра. Те имат къси опашки с дължина от 3 до 6 сантиметра, с косми, по-къси от тези по останалата част от тялото им.

Хомяк
Снимка: SgH/pixabay.com

Мъжките имат средно тегло от 451 грама, докато женските средно 359 грама. Възрастните мъже имат средна дължина от 24.1 cантиметра, докато женските са средно приблизително 23.7 сантиметра.

Възрастните животни обикновено достигат своя максимален размер на тялото, дължина и маса, през юни-юли и след това го поддържат до есента.

Поведение на хомяка

Европейските хамстери са нощни, самотни ровещи гризачи, чието поведение зависи от сезона. В края на лятото те започват да трупат запаси от телесни мазнини и гръбната им козина потъмнява за зимен сън, който настъпва от средата на октомври до средата на март. Те спят зимен сън в свито положение с изпънати предни крака и се събуждат на всеки 5 до 7 дни, за да се хранят. По време на зимен сън те могат да бъдат намерени в дупките си до 2 метра под земята, за разлика от това да бъдат открити на 30 до 60 сантиметра дълбочина през лятото.

Те създават изключително обширни тунели, състоящи се от жилища, хранилища и тоалетни. Техните тунели обикновено са с диаметър от 8 до 9 сантиметра с няколко изхода. Възприемат се като силно адаптивни, поради техния диетичен опортюнизъм и способността да се ровят в градски условия. Животното използва своите бузни торбички, за да транспортира храната обратно в дупката си. Това е много агресивно животно към представители на собствения си вид, освен през размножителния период.

Комуникация при хомяка

Тези зверчета използват визуална комуникация, вокализация, секрети и докосване, за да общуват помежду си. Например по време на размножителния сезон женските тичат в осмици, докато мъжките издават намерение за чифтосване с нарастваща сила преди чифтосване.

Европейските хамстери също произвеждат секрети от хълбочните си органи, за да маркират своите територии. Част от агресивната им комуникация се състои в сумтене, плюене и мобинг. Когато се бият, европейските хамстери ще се борят, ще стоят на задните си крака, ще скачат и ще хапят.

Хранене на хомяка

Европейският хомяк е зърнояден, тревопасен вид, защото яде треви, семена, зърна, корени, плодове и бобови растения. Въпреки това, той не се отказва от протеини, яде насекоми и ларви на насекоми.

Хомяк
Снимка: The Feldhamster

Самият хомяк в дивата природа е храна за хищните птици, лисиците и язовците. В градските райони те също е плячка на дивите котки и кучета. Тъй като са заседнали, обикновено са в безопасност от хищници, докато не напуснат дупките си.

Размножаване на хомяка

Обикновените хамстери имат безразборна система на чифтосване с множество чифтосвания за размножителен сезон. За да привлекат партньор, женските ще тичат в осмици. Заинтересованите мъжки тичат плътно зад тях и издават чифтосване с нарастваща сила. Европейските хамстери се съвкупляват няколко пъти, преди чифтосването да приключи.

Всяко котило се състои от 3 до 7 малки, които се раждат със затворени очи. Женските могат да се чифтосват отново малко след раждането на първото си котило, което означава, че е възможно да са бременни, докато все още дават мляко за първото си котило. Бременността продължава от 18 до 21 дни и бебетата се отбиват до 30 дни.

Има малко информация относно мъжките родителски грижи при европейските хамстери. Въпреки това се смята, че е малко или никакво, поради тяхната безразборна система на чифтосване. Майките обаче ще кърмят малките си около 4 седмици и са изключително териториални, което е форма на агресия за защита на потомството.

В плен живеят значително по-кратко, защото не спят зимен сън. Достигат до 4 - годишна възраст.

Роля на хомяка в екосистемата

Европейските хомяци са предимно тревопасни и консумират храна, която намерят. Те служат като плячка на много месоядни животни в техните местообитания и също така служат като инженери на екосистеми чрез тяхното ровене.

Факти за хомяка

Тези животни изобщо не различават цветове, имат лошо зрение. Природата ги е компенсирала с отличен слух и обоняние.

Специалистите са пресметнали, че всяка година от живота им се равнява на 25 години от човешкия живот.

Когато излезе на разходка, животното намира обратния път към дома по миризмата, която оставя, изпусната от специални жлези.

В дивата природа хомякът се къпе с пясък.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати