Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Фалшива бременност при кучетата - симптоми, причини и лечение

Фалшива бременност при кучетата - симптоми, причини и лечение

Фалшива бременност при кучетата - симптоми, причини и лечение

Фалшивата бременност при кучетата е специално състояние на хормонален дисбаланс при женското животно, при което то има симптоми и усещания, подобни на тези, които се появяват по време на бременност, но плодът реално отсъства в матката. Фалшивата бременност при кучетата е доста често срещана; тя се нарича още "физиологична псевдобременност". Смята се, че в древни времена това е позволявало на нераждалите женски да хранят други кученца от глутницата в случай на смърт на майката.

Представителите на определени породи кучета страдат от фалшива бременност по-често. Такива са: пудел, дакел, немска овчарка, йоркширски териер, той териер, доберман. Подобен хормонален дисбаланс може да възникне при всяко куче, което е достигнало пубертета. В някои случаи симптомите изчезват сами. Но понякога състоянието може да провокира развитието на злокачествени тумори, възпаления и психични разстройства.

Какви са причините за фалшива бременност?

Няколко седмици след края на еструса (половият цикъл) тялото на кучето изпраща сигнал до мозъка, че е готово за бременност, въпреки че оплождането не е настъпило. В някои ситуации тези сигнали постепенно избледняват. В противен случай започва процесът на подготовка за раждането на кученцата. Тялото изпитва рязко повишаване на хормона, отговорен за лактацията, пролактин.

Възможно е да се наблюдава фалшива бременност при кастрирано куче, ако са допуснати грешки по време на операцията за кастриране на кучето и тъканта на яйчника не е напълно отстранена.

Причините за фалшива бременност при кучетата

Причините са фалшива бременност при кучетата могат да са различни и най-често включват:

- опит за чифтосване със стерилен мъжки;

- чест контакт на кучето с бременни или кърмещи кучета;

- неправилно извършена операция по стерилизация - матката е отстранена, но яйчниците са запазени;

- повишена чувствителност към хормонални промени в тялото.

Фалшива бременност при куче

Какви са симптомите на фалшива бременност при кучетата?

Фалшивата бременност се разпознава по няколко признака, които са общи и с други състояния. Най-често симптомите на фалшива бременност при кучетата включват:

- нарушения на апетита, повишена консумация на вода;

- неспокойно поведение;

- опити за създаване на уединено място за бъдещи кученца - поставяне на играчки и легло на едно място, поставяне близо до стомаха, опитване да оближе играчки или други домашни любимци;

- уголемяване на корема;

- подуване на млечните жлези, освобождаване на коластра;

- намалена физическа активност, нежелание за разходка;

- безпокойство при появата на непознати.

Каква е опасността от фалшива бременност при кучета?

Промените, които настъпват в тялото на животното по време на фалшива бременност, са идентични с реалното състояние на бременност. Поведението на кучето се променя, майчиният инстинкт става ясно изразен. Някои собственици не смятат патологията за сериозна причина за безпокойство. Но ако пренебрегнете симптомите, съществува риск от развитие на следните заболявания при кучетата.

- Доброкачествени и злокачествени новообразувания в млечната жлеза или репродуктивните органи.

- Възпаление на млечните жлези – мастит, когато образуваната коластра няма изтичане.

- Възпаления на половите органи: пиометра, ендометрит, вагинит.

- Психични разстройства.

- Може да се усложни от събиране на гной и гангрена.

Диагностика и лечение на фалшива бременност при кучета

Понякога има само някои признаци на въображаема бременност. Ако има някакви промени в обичайното поведение на кучето, собственикът трябва да погледне по-отблизо своя домашен любимец. Състоянието обикновено продължава от 2 до 4 седмици.

За да потвърдите диагнозата, трябва да се свържете с вашия ветеринарен лекар. Лекарят ще анализира външните признаци и може да предпише редица лабораторни изследвания: вагинални намазки, кръвни тестове за хормонални нива, ултразвук. Ако се потвърди фалшива бременност, ветеринарният лекар предписва редица лекарства за лечение на патологията.

Изследване за фалшива бременност на куче

Важно е да се разбере, че ако фалшивата бременност при кучето възникне веднъж, има голяма вероятност ситуацията да се повтори. Ако животното не е от разплодна стойност, радикално решение на проблема би било пълната стерилизация на кучето след края на периода на еструса.

По време на фалшива бременност на кучето собственикът трябва да обърне повече внимание на своя домашен любимец: да се грижи за правилното хранене, да прекарва повече време с нея на чист въздух, да организира игри на открито и в никакъв случай да не и се кара за промени в поведението, за които животното не е виновно.

За да се намалят симптомите, ветеринарните лекари съветват да се придържат към следните препоръки:

- намаляване на дневната доза храна и достъпа до вода;

- премахнете от диетата млечни продукти, които насърчават лактацията;

- разсейвайте кучето с активни игри;

- увеличаване на продължителността на разходките;

- скрийте играчките;

- ако в къщата има други животни, изолирайте ги от кучето, за да избегнете прояви на майчински инстинкт;

- поставете одеяло (дреха) на кучето, което покрива зърната и предотвратява лактацията.

За спиране на лактацията и нормализиране на производството на хормони се използват хипопролактинемични и хормонални лекарства, съдържащи пролактинови антагонисти, прогестогени, естрогени, андрогени или техните комбинации. Но когато използвате такива лекарства, трябва да запомните страничните ефекти от употребата им. Прогестогените могат да провокират ендометриална хиперплазия и лактацията може да се възстанови след спиране на лекарството. Големите дози естроген могат да потиснат функцията на костния мозък и да причинят косопад и хиперпигментация. Не е желателно да се използват хормони за женски, които не са достигнали пубертета. Препаратите, съдържащи растителни компоненти, са истинска алтернатива на хормоналната терапия и позволяват да се избегнат усложнения и странични ефекти.

Вижте още:

- Признаци на бременност при кучето;

- Колко често се разгонват кучетата;

- Колко дълго е разгонено кучето;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest