Miau.bg»Статии»Птици»Други птици»Защо моята домашна птица ме кълве и хапе?

Защо моята домашна птица ме кълве и хапе?

Защо моята домашна птица ме кълве и хапе?

Независимо дали вашата птица от време на време кълве пръста ви или ви дъвче, сякаш е на прослушване за римейк на „Птиците“ на Алфред Хичкок, ухапванията и може не винаги да са такива, каквито изглеждат.

Какви може да са причините за това поведение на птиците домашни любимци?

Научете на Езикът на клюна

Докато някои птици могат да кълват от гняв, по-често птицата използва клюна си от страх. Тя просто ви казва, че може да не иска да прави това, което искате от нея, и кълването е един от малкото начини, по които тя може да съобщи това, понеже не може да изрази мнение по друг начин.

Понякога вашият пернат приятел изобщо не се опитва да ви ухапе, а просто използва човката си като придатък, за да се катери или да се държи за нещо или някого. Когато една птица се качи на кацалка, тя се навежда напред и използва клюна си, за да се хване, след което придърпва краката си към клюна.

И тъй като птиците са създания, които общуват с клюна си, понякога те хапят и опитват неща, но това не означава, че птицата се опитва да направи нещо нараняващо.

Опитайте се да говорите на езика на птицата

Птица кълве и хапе

Дори когато една птица е погрешно набедена като агресивна или ядосана, когато наистина се страхува, ухапването боли също толкова много и може да повлияе на разбирателството ви и на щастието в дома. За щастие има начини да намалите хапещото поведение.

Ветеринарните лекари препоръчват да научите езика на тялото на вашата птица и какво означава той, така че когато птицата ви даде знак, че не е готова да излезе от клетката си, например, да можете да и дадете допълнително време.

Можете да дадете на птицата нещо по-добро от това, което получава, като ви кълве. Хапането/ кълването, подобно на други поведения, се прави или за да се получи нещо добро, или за да се избегне нещо лошо. То ще продължи, ако бъде подклаждано - докато не бъде дадена по-привлекателна алтернатива.

Например, за да отклоните вниманието на птицата от собствената ви ръка, дайте и специално лакомство, което ще е по-привлекателно за нея, отколкото да я оставите сама, когато се приберете у дома. Ако отидете до клетката на птицата, веднага щом се приберете от работа, тя ще е възхитена, че сте си у дома.

Когато отворите вратата на клетката и тя ухапе ръката ви и вие се отдръпнете, тогава птицата ще продължи да хапе ръката ви, защото знае, че ще си тръгнете. Но ако отидете до клетката, например, въоръжен с бадем и помолите птицата да се приближи към ръката ви, за да и го дадете, а тя го обича и никога не получава по всяко време, тогава тоя ще разбере: „Ако стъпя на ръката, получавам бадем.“ и няма да се опита да ви кълве повече.

Вижте още:

- Готови ли сте да отглеждате птица у дома;

- Ползи от отглеждането на птица за домашен любимец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest