Miau.bg»Статии»Котки»Породи Котки»Кои породи котки ловят най-много мишките?

Кои породи котки ловят най-много мишките?

Кои породи котки ловят най-много мишките?
Снимка: 0-0-0-0/pixabay.com

Въпреки протестите на активисти за правата на животните, периодичното унищожаване на гризачи е необходима мярка, към която трябва да прибягват селските жители и собствениците на къщи. Малките вредители унищожават културите и хранителните запаси, а също така пренасят много смъртоносни инфекции.

Най-често срещу тях се използват отрови, но този метод се бори не с причината, а със следствието. Много по-надеждно е да имате със себе си мустакат ловец, който да защитава поверената му територия. По-долу можете да разберете кои породи котки ловят мишки и плъхове по-добре от други и дали полът влияе върху тежестта на ловния инстинкт.

Влияят ли гените на способността на котката да хваща гризачи?

Ловният инстинкт наистина се предава по наследство. Котенцата, родени от котки ловци на мишки, се учат от родителите си на склонност да преследват и залавят малки животни. Но директното умение, тоест ефективността на лова, се развива чрез практика.

Забелязвайки модела на наследяване на черти, развъдчиците го фиксират, като внимателно подбират индивиди за развъждане на породата. Благодарение на експериментите те успяват да постигнат запазване на гените във всички следващи поколения.

Тежестта на ловния инстинкт зависи не само от породата, но и от цвета. Най-лошите ловци са напълно бели котки. Котките-ловци са естествено формирани (аборигенни) породи с гъсти мустаци и големи уши. Тези органи им позволяват да улавят не само тихи звуци, но и вибрации, които са удобни за навигация в тъмното. Друг важен момент е наличието на пъстър цвят, с помощта на който хитрите котки се сливат с терена и успешно мамят гризачите.

Кои породи котки си струва да вземете за ловец на мишки?

Мейн Куун

Кои породи котки ловят най-много мишките?
Снимка: ClaudiaWollesen/pixabay.com

Поради внушителния си размер Мейн Куун може да преодолее не само миниатюрна полевка, но и къртица. Този домашен любимец е добър по всяко време на годината. С настъпването на зимата той е защитен от гъст подкосъм, а допълнителните кичури вълна на лапите улесняват плъзгането по леда. Периодът на максималната му физическа активност е първите 5 години. Поради вродения си хазартен характер, те преследват откритата цел до победа. Ако муха е влетяла в къщата, тогава, докато я хване, пухкавият гигант може да превърне всичко наоколо в истински руини.

Сибирска котка

С този пухкав ловец на мишки можете да забравите за нашествието на вредители завинаги. Уменията му са толкова добри, колкото тези на Мейн Куун. Подобни на вид, Сибирските котки също има мощно тяло, мускулести крайници, гъст подкосъм и вълнени кичури на подложките на лапите. От мейн куните "сибирците" се отличават със своя характер. По характер сибирските котки са много по-игриви и активни. Поради любовта си към активния начин на живот, те се нуждаят от редовни упражнения. Ако имате оградено място, не забравяйте да оставите вашия домашен любимец да тича в двора.

Курилски бобтейл

Курилските бобтейли са майстори на всички ръце, тоест лапи. Те са добри не само за лов на дребен дивеч, но и за риболов. Дейността на тези котки зависи от мястото на пребиваване. Когато са на свобода, те могат да преследват плячка с часове, да се борят за територия с местни животни и да изследват с интерес всички скрити ъгли в близките сгради. По природа Курилският бобтейл прилича на кучета. Те са силно привързани към собствениците, обичат вниманието и с голям ентусиазъм носят хвърлената им топка. Също толкова уникална черта на тези домашни любимци е безстрашието. За да защитят семейството си, те могат да влязат в неравна битка с куче или друг страшен противник.

Кимрик

Поради компактния формат на тялото, кръглата муцуна, липсата на опашка и дългата козина, Кимрикът често се нарича "малкото мече". Когато унищожава малки вредители, той използва своите сръчни и подвижни лапи с остри нокти. Помагат му и по-дългите задни крайници, позволяващи му да се движи, скачайки като заек. Кимриците не са агресивни към децата и лесно се разбират с други животни, включително кучета. Въпреки силната привързаност към човек, представителите на тази порода са известни със своята независимост и са добри ловци на мишки. Благодарение на тези качества те могат безопасно да бъдат оставени сами по време на работа.

Британска късокосмета котка

Кои породи котки ловят най-много мишките?
Снимка: ToNic-Pics/ pixabay.com

Големите "британци" изглеждат възможно най-аристократични и благородни, така че не всеки може да си ги представи като ловец на мишки. Всъщност те дори са успяли да оставят своя отпечатък в историята. Техните предци са били използвани от римски легионери, които са пристигнали на Британските острови, за да завземат нова територия. По време на пътуването котки, взети на борда, защитавали трюмовете с провизии от корабни плъхове. Съвременните британски късокосмести са добродушни и непретенциозни спътници, които обичат да лежат на дивана. Въпреки имиджа на мързеливци, „британеца“ никога няма да позволи на мишка да се промъкне в къщата. При вида на плячка той веднага се превръща в див звяр, губейки обичайната си сдържаност и гравитация.

Европейска късокосместа (келтска)

Лесно е да объркате европейските късокосмести с обикновените дворни котки. Основната им отличителна черта са развитите ловни умения, заложени от раждането. Ако европейската късокосместа проявява безразличие към дразнещата пръчка и птиците пред прозореца, тогава продавачът жестоко ви е измамил и ви е подхлъзнал обикновен другар. Представителите на тази порода са доста скромни и привързани. Но са сред котките, които ловят най-много мишки. Те бързо се привързват към собственика, но когато показват чувства, се държат твърде сдържано. Поради тази причина инициативата трябва да бъде поета от вас, защото в противен случай домашният любимец може да реши, че не го харесва.

Сиамска котка

В ловния бизнес "сиамците" се подпомагат от дълги мустаци, големи уши и гъвкаво тяло с добре развита мускулатура. Поради особената си окраска, за тях е по-лесно да се слеят с терена през нощта, но това не се отразява на самите умения, така че ловът през деня също е възможен. Ако мечтаете за сговорчив и тих спътник, тогава е по-добре да вземете британска котка. Сиамските котки са много капризни и взискателни животни, които обичат да общуват. Те използват различни тонове и височини, за да изразят чувствата си, така че с редовна практика можете лесно да уловите същността на разговора и исканията на вашия домашен любимец. Същото важи и обратно.

Кои породи котки ловят най-много мишките?

Нибелунг

Ако вълнисти папагали или аквариумни риби живеят във вашата къща, тогава е по-добре да откажете да вземете Нибелунг. За разлика от "британците" той не дели малките животни на "наши" и "ваши". Поради това не само нахален див плъх, но и любимите ви гупи или барбуси могат да станат плячка за пухкавия красавец. Той просто е котка, ловуваща мишки. Нибелунгът е домашен любимец на един човек. Късметлията е лесно да се определи по поведението на котката. Ако нибелунгът непрекъснато ви преследва и сам се свива в скута ви, тогава можете да сте сигурни в неговото благоволение. Натовареният работен график не е подходящ за отглеждане на такова любящо животно. При дълго отсъствие на собствениците трябва да му вземете другар за игра.

Абисинска котка

Силен и гъвкав "абисинец" е в състояние да скочи на разстояние 6 пъти по-голямо от дължината на тялото му. Тази котка се подпомага от необичайно дълги лапи и развит мускулен корсет. Въпреки дивия вид, Абисинците са балансирани и интелигентни домашни любимци, които обичат децата. Те не пускат нокти по време на съвместни игри и са много търпеливи към шеги от страна на малките си собственици. Любимото занимание на тези миниатюрни пуми е патрулирането. Те фиксират всички подозрителни движения с големите си уши, без да оставят шанс на мишки да се промъкнат на територията незабелязани.

Бенгалска котка

Тези домашни леопарди са получени чрез хибридизация с диви бенгалски котки, от които са възприели страст към лов и любов към водата. Всички бенгалски котки спокойно понасят водни процедури и дори се гмуркат във ваната сами, ако искат да се забавляват и да се забавляват. Дружелюбието на петнистите домашни любимци зависи от поколението. Първите 3 са най-диви и необщителни. Те се използват за разплод и категорично не се препоръчват за семейства с деца. Такива животни ще одраскат детето без колебание за прекалено силни прегръдки или случайно стъпване на лапата.

Кои породи котки ловят най-много мишките?

Турска ангорска котка

Турската ангора е най-уникалният представител на всички горепосочени ловци на мишки. Основната му характеристика е снежнобял цвят. Всички други цветови опции, предоставени от стандарта, са по-рядко срещани. Основният недостатък на бялото е видимостта. Родното място на турската ангора обаче е Турция. Тази страна има много пясък, а на плажовете цветът му е близък до грис. На такъв фон могат да се скрият само онези, които имат снежнобяла или кремава козина. Турските ангори обичат да правят засади и да търсят играчки, разпръснати из къщата. Те също се научават много бързо да апортират и обичат да се пръскат във водата, което значително улеснява водните процедури.

Руска синя котка

Изискани и грациозни, руските сини котки имат най-изгодните цветове за нощна засада, а също така знаят как да се движат тихо и бързо. Когато живеят в апартамент, те ловуват насекоми, летящи вътре, и птици, надвиснали извън прозореца. Руските сини котки не се доверяват на непознати и са склонни да избягват да бъдат виждани сред големи тълпи. Те показват любовта си само към домакинството, но при спазване на личните граници. Руските сини котки не обичат да бъдат притискани. Периодични изключения са възможни само по отношение на деца.

Кой е по-добре да изберете - котарак или котка?

Ако имате градина, тогава за улавяне на мишки е по-добре да вземете не котарак, а котка. Женските имат по-изразен инстинкт поради необходимостта да защитават и хранят потомството. Те ловуват, за да осигурят храна на котенцата, а по-късно учат на това умение и своите бебета.

Кои породи котки ловят най-много мишките?

Мъжките са по-малко подвижни, но по-гъвкави. Препоръчва се да бъдат отведени в частна къща, където защитата на насажденията в градината не е на първо място. Благодарение на развития териториален инстинкт, те ще защитят вашите притежания не само от гризачи, но и от други неканени гости: съседски котки, кучета и дори миещи мечки.

Вярно ли е, че кастрираните животни ловуват по-зле

Кастрацията на котката променя естествения хормонален фон. Заедно със загубата на репродуктивна функция, животното губи обичайната си активност. Метаболизмът се забавя, а консумацията на обичайните количества храна води до рязко наддаване на тегло и затлъстяване. Заедно с излишните килограми се появяват мързел и пасивност. За дебелата котка става много трудно да се движи, така че заедно с любовта към игрите, страстта към лова избледнява. По този начин кастрацията наистина засяга ловния инстинкт, но не директно, а чрез наднормено тегло. Докато поддържате добра физическа форма, ако проследявате дневния прием на калории и насърчавате физическата активност, способността за лов на гризачи няма да изчезне.

Възможно ли е да научите животно да ловува гризачи

Ловните умения на котенцата се обучават от майката, но в нейно отсъствие собственикът трябва да се справи с това. Животните, живеещи на улицата, усъвършенстват уменията си не само върху гризачи, но и върху насекоми. У дома те могат да бъдат заменени със специални играчки: пръчки за дразнене, дрънкащи топки, лазерна показалка и мишки с механизъм. Почти невъзможно е да се постигнат резултати в зряла възраст, така че игрите с улавяне на движещи се предмети трябва да бъдат въведени в детството, преди настъпването на 4 месеца. Не забравяйте да дадете на вашия домашен любимец възможност да овладее играчката и да го похвалите за улавянето на плячката. Благодарение на редовното обучение, той ще може да ловува наравно с тези, които са били обучени от майка им, но с една разлика - липсата на желание да убива и яде уловена плячка.

Не подлагайте на глад вашия домашен любимец в името на събуждането на хищнически инстинкти. Той няма да го стимулира да ловува, а просто да го лиши от сила.

Защо котката носи плячка на собственика си?

Много котки носят своите трофеи на собственика, понякога дори в леглото. Не си струва да им се карате за това - по този начин те изразяват любовта и привързаността си. Трупът, намерен на възглавницата, не е най-приятната картина, но домашният любимец, който ви донесе трофея, все пак трябва да бъде похвален и възнаграден. Отрицателната реакция или липсата на такава може да обезсърчи ловуването.

Независимо от избраната порода котка за ловеца на плъхове, не забравяйте да го ваксинирате срещу бяс. Това ще го предпази от смърт в случай на инфекция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest