Miau.bg»Статии»Рептили»Гущери»Грижа за бебе гекон

Грижа за бебе гекон

Грижа за бебе гекон

Геконите са сред най-популярните видове гущери, отглеждани като домашни любимци. Бебетата гекони са очарователно допълнение към домашния уют, стига да са настанени и хранени правилно.

Над 2000 вида са геконите по света, като леопардовите и гребенестите се отглеждат най-често, а токайските и дневните са тези, които най-рядко присъстват като член на семейството.

При раждането си малките са обикновено са от 7, 62 до 10, 16 сантиметра, а възрастните леопардови гекони растат до 17-20 сантиметра, като мъжките достигат до 25 сантиметра. Гребенестите са обикновено като възрастни около 10-11 сантиметра.

Създаване на дом за гекона

Това обикновено е стъклен аквариум около 30 до 60 литра. По-големите са добри за възрастните влечуги, те са по-трудни за поддържане на нужната топлина в тях, както и нужната влажност. Всички заграждения трябва да имат и сигурна мрежеста горна част, която да предпази животното от бягство навън. Живи или изкуствени растения са добра идея за терариума.

Всички гекони, независимо от вида, се нуждаят от допълнителна топлина. Тя се осигурява от нагревателна крушка над съда или от нагревателна подложка под него. Горещи камъни са опция, но те могат да се затоплят прекомерно и да изгорят влечугото.

Нужен е температурен диапазон, с по-топъл и по-студен край. Топлата зона изисква 20 градуса в топлата и 12-13 градуса в студената зона. Температурата трябва постоянно да се следи и регулира, както и влажността.

Влажността е необходимо да бъде около 50-70 процента и да е сигурно, че гущерите се хидратират редовно и свалят правилно кожата си. Ежедневното оросяване на резервоара е нужно да се прави.

Постелята в съда на хартиена основа е добра опция за пода на жилището на домашния любимец.

Гекон

Хранене на бебе гекон

Леопардовите гекони са месоядни животни, хранят се с живи насекоми като брашнести червеи и скакалци. Гребенестите гущери ядат и пресни плодове в добавка към насекомите. На бебето гекон може да се дава същата храна, но от по-дребни екземпляри.

Самите насекоми за храна на геконите е добре да бъдат хранени с обогатени с калций храни, така че домашният питомец да получава балансирана диета. Поднесени в малки плитки чинии, те са лесни за хранене за бебето гекон. Не бива да се забравя и нуждата от прясна вода.

Как се държи бебе гекон?

Бебето гекон лесно може да бъде наранено, така че докато е съвсем малко по-добре да не се пипа. То е и много плашливо, което налага да се взима на ръце за малко, за да свикне по-бързо.

Нужно е да се пипа само с чести ръце, защото лесно абсорбира бактерии, а ръцете трябва да се мият и след като е пипано животното, защото самото то пренася болести.

Болести по бебето гекон

Този въпрос не е за пренебрегване. Малките гекони могат да развият метаболитно заболяване на костите, стомашно-чревно запушване, както и задържане на отделянето на кожата поради липса на влажност.

Всички заболявания изискват спешна намеса на специалист, защото застрашават живота на влечугото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest