Miau.bg»Статии»Птици»Други птици»Каква е разликата между сова и бухал?

Каква е разликата между сова и бухал?

Каква е разликата между сова и бухал

Птиците са едни от най-грациозните и приспособими животни. Тяхната натура е свободна, а външният им вид красиви и запомнящ се. Популярна е символиката на совата и бухала. Вярванията за тях са, че са носители на мъдростта и знанието, както и че символизират силата на философията.

Изненада или не, совата и бухалът принадлежат на семейство сови. Затова бухалът е всъщност вид сова, който обаче има своите особени характеристики. И двете птици са много красиви и интересни видове, които си заслужава да се проучат.

Ето какви са разликите между совата и бухала:

- Оперение. Бухалът има свои особености по отношение на оперението. Късите пера на птицата образуват предсърдия в областта на слуховите отвори. Неговото оперение е с характерен червеникав цвят, с тъмни ивици около горната част на главата. За разлика от него, совите са белязани с рамкирана предна част на главата, в която има корона от твърди къси пера. Друга разлика между двата вида птици са ушите – за совите са характерни перовите уши, които не се срещат при бухала.

- Хранене и начин на ловуване. Докато за повечето орли е характерно ловуването през нощта, то бухалът свободно може да се грижи за прехраната си и през деня. Той ловува плячката си бързо и лесно с помощта на своите огънати като кука нокти. За дневния лов му помага и неговото перфектно зрение. Бухалът може да лети изключително високо и все пак да забележи лесно, когато има възможност за прехрана. Тези негови качества му позволяват да си набавя, както малки, така и големи жертви като сърни, дребни кози и различни зайци. Обратното на тях, совите могат да ловуват само малки плячки.

Сова
Снимка: NevigeTom/pixabay.com

- Размер. Бухалът се отличава от совата с по-внушителни размери от останалите сови. Също така техният замах на крилете е много по-голям, като може да достигне от метър и половина до два. Женският бухал е по-голям от мъжкия, като дори може да се забележи разлика от порядъка на два килограма в теглото.

- Полет. Совите се характеризират с нисък и изключително безшумен полет, който ги прави почти незабележими. За разлика от тях, бухалът има много по-шумен и доловим размах, което прави летенето му забележимо.

Прочетете още и за полярната сова!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest