Miau.bg»Статии»Птици»Други птици»Най-грациозните птици на планетата

Най-грациозните птици на планетата

Най-грациозните птици на планетата
Снимка: pixabay.com

Птиците са съвършени същества, създадени да красят планетата с външния си вид, лекотата си и омайните си песни. Е, не всички са толкова красиви или толкова сладкопойни, но със сигурност до една ни впечатляват.

Но също има някои сред тях, които спокойно можем да наречем грациите на пернатия свят. Те са грациозни и омайни, навяват ни усещане за един приказен свят, пълен с красота. Ето ги и тях - най-грациозните птици на планетата.

Паун

Сигурно сте предполагали, че паунът ще бъде първият споменат в тази своеобразна класация. Той наистина е най-уникалният, най-красивият, най-завладяващият измежду птиците заради невероятната си опашка и дъгата от цветове по пъстроцветното му оперение.

Перата в опашката достигат дължина до цели два метра при някои екземпляри. Представете си я само как изглежда, когато е разгъната като ветрило! „Очите“ на перата също са уникални и характерни за това невероятно красиво пернато същество. Като добавим дългата шия и „коронката“ на главата – паунът няма равен на света.

Паун

Лебед

Макар много по-скромни в цветови окраски и откъм опашка, лебедите винаги са символ на красота, нежност, любов и романтика. Два лебеда, преплели шия, плъзгащи се по огледалната повърхност на езерото – звучи магическо, нали?

Дългите шии на тези красиви птици, които обикновено са грациозно свити на буквата S към тялото и лекотата, с която се придвижват по водната повърхност ги е превърнала в нарицателно за нежност и красота.

Фламинго

Екзотика, грация, загадъчност и свобода – вичко това усещаме, когато наблюдаваме уникалното фламинго. Дълги крака, грациозна шия, причудлива човка, забавна походка – не можем да спрем да ги гледаме и да им се радваме.

Розовото фламинго е най-разпространено измежду всички видове фламинго. Най-наситено оцветените представители на вида са още по-интересни и впечатляващи. За съжаление в България могат да се видят рядко.

Розово Фламинго

Райска птица

Тези удивителни птици обитават далечните земи на Индонезия, Северна Австралия и Папуа-Нова Гвинея. Съществуват почти 40 вида райски птици и всички са много впечатляващи. Мъжките индивиди са толкова пъстроцветни, че цветовите комбинации, с които се украсяват, трудно могат да бъдат изброени. И определено са много грациозни птици.

А някои от перата им са с необичайни дължини, разположения и форми. Може би най-странното и едновременно с това невероятно красиво преживяване, свързано с райските птици, е ритуалът на ухажване на женската. Докато той трае, мъжкият играе с оперението си, танцува и издава чудни звуци.

Чапла

Вероятно не свързвате чаплата с грациозност. Може би просто защото не сте я виждали. Всичко по нея е дълго – дълги крака, дълга шия, дълга човка, дълги и мощни криле. Трябва да я видите, докато гони и улавя плячката си. Излъчва сила, грация и несломим устрем. Тя е сред най-грациозните птици на планетата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest